750 ezer forintot is adhat az állam konvektorcserére

Újra elindul az Otthon Melege program konvektorcsere alprogramja, amelynek keretösszege 2 milliárd forint lesz. Az érdeklődők pályázataikat országosan május 20-tól küldhetik be – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára a napokban. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, akár 750 000 forint is lehet.

Otthon Melege program

Május 20-tól lehet pályázni

Kétmilliárd forintos kerettel, 60 százalékos támogatási intenzitással, és pályázónként 750 ezer forintban maximált elnyerhető összeggel hirdetik meg az Otthon Melege program konvektorcsere alprogramját – mondta el Weingartner Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) fenntarthatóságért felelős államtitkára. Az alprogramban nemcsak a konvektorok cseréjére, hanem már a teljes fűtési rendszer korszerűsítésére is lehet pályázni.

A kérelmeket május 20-tól lehet beadni, az addig hátralévő időben a már közzétett pályázati útmutató és a részletes műszaki tartalom alapján energetikailag megalapozott tervek elkészítésére van lehetőség. Komplex tervekkel is lehet pályázni, azaz nemcsak készülékcserére, hanem kéménybélelésre, valamint fűtéskorszerűsítésre is.

Néhány feltétel

A kiírásra kizárólag olyan, magyar adóazonosító jellel rendelkező természetes személyek nyújthatnak be pályázatot, akik a beruházással érintett ingatlanban tulajdonjoggal rendelkeznek, vagy a beruházással érintett önkormányzati tulajdonban lévő bérlakásnak érvényes bérleti szerződéssel rendelkező bérlői. Egy magánszemély csak egy épület/lakás vonatkozásában részesíthető támogatásban, illetve ugyanazon épületre/lakásra vonatkozóan csak egy pályázat kaphat segítséget.

Fontos, hogy azok, akik már a korábbi, 2017. augusztus 21-én meghirdetett földgázüzemű konvektorok cseréjéről szóló pályázatban támogatást nyertek, azok a mostani, újranyitott pályázat során nem nyújthatnak be kérelmet.

A vissza nem térítendő támogatás mértéke és aránya

A támogatás minimális mértéke az elszámolható bruttó költségek 10 százaléka, de minimum 50 ezer forint, maximális mértéke pedig az elszámolható bruttó költségek 60 százaléka, de maximum 750 ezer forint.

A projekt keretében a gázkonvektor-készülékek bruttó 160 ezer forint egységáron számolhatók el. Amennyiben egy készülék ennél magasabb áron kerül beszerzésre, az összeg nem elszámolható költségnek minősül. Az előírások értelmében minden beszerzett új gázkonvektor-készülék egységára vonatkozásában maximum 96 ezer forint/készülék támogatás igényelhető, amelyen felül az elszámolható munkadíj, illetve szakértői tevékenységre vonatkozó költségek 60 százaléka, de maximum összesen 750 ezer forint támogatás kérelmezhető. 

A pályázónak legalább az elszámolható bruttó összköltség 40 százalékát kitevő saját forrással kell rendelkeznie.

A támogatás egy összegben, vissza nem térítendő támogatásként, utófinanszírozással, az elszámolás pedig a lebonyolító által történő elfogadást követően kerül folyósításra.

Pályázat benyújtása

A pályázat kizárólag magyar nyelven, elektronikus úton, a pályázati portálon keresztül nyújtható be, ügyfélkapus azonosítást követően, az adatlapok kitöltésével és a szkennelt dokumentumok csatolásával. Valamennyi beérkező pályázat regisztrálásra kerül és egyedi azonosító jelet kap.

Pályázatot elektronikusan benyújtani május 20-án 10:00 órától, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehetséges.

A vissza nem térítendő támogatás keretének kimerülése esetén a támogató hivatalos honlapján, valamint a pályázatbenyújtó felületen hirdetményt tesz közzé a pályázati kiírás felfüggesztésének/lezárásának pontos idejéről.

A pályázat benyújtásának végső határideje 2019. augusztus 30.

A pályázókat pályázati díj nem terheli.

A pályázatbenyújtó felület elérhetősége: https://konvektor2019.nfsi.hu

Javítanák az energiahatékonyságot

A támogatás célja elsődlegesen az energiahatékonyság javítása: az éghajlatváltozás növekvő kockázata miatt a környezetvédelmi beavatkozások egyik legalapvetőbb formája a fosszilis energiahordozókból származó üvegházhatású gázok emissziójának csökkentése − olvasható a pályázati kiírásban.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×