Hírek - Lakás

 • Impulzusvásárlás helyett tudatos otthontervezés: egy hasznos cél 2020-ra

  Manapság rengeteget hallhatunk az impulzusvásárlás káros hatásairól: amellett, hogy az önjutalmazásnak ez a formája csak átmeneti megoldást jelent, a családi kasszának, sőt, még a környezetünknek is ártunk vele. Ha eddig nem voltunk előre tervező típusok, itt az ideje, hogy ez megváltozzon – cikkünkben ehhez adunk tippeket.

 • Indul az MNB Zöld Programja: mutatjuk, hogyan érinti a lakosságot

  Napjainkban a környezetvédelem és a környezettudatosság egyre nagyobb szerephez jut, hiszen Földünk és gyermekeink jövője a tét. A Magyar Nemzeti Bank is felismerte, hogy ezen a területen szükség van cselekvésre, és 2019 elején elindította Zöld Programját, melynek eredménye, hogy 2020. január 1-től lakáscélú Zöld tőkekövetelményt-kedvezményt vezet be.

  A program elsődlegesen és közvetlenül a finanszírozó pénzintézeteket célozza meg, azonban közvetetten – a kedvezmény eléréséhez előírt feltételek által – a lakossági hitelekre is hat. A kiinduló pont az új kedvezményes program mögött az, hogy Magyarországon a lakásállomány energiafelhasználása igen jelentős, – lakásaink energiafogyasztásának 74 százalékát a fűtés teszi ki – mely értelemszerűen a környezeti terhelésben is megjelenik.

 • Lakásvásárlás 2020-ban: tippek, ötletek, változások

  Bár lassul az ingatlanok drágulása, mégis érezhetően drágábbak a lakások most, mint 1-2 éve. Manapság azonban meglehetősen kedvezők a hitellehetőségek, így érdemes mielőbb körbenézni a piacon, mert gyorsan fogynak a még öt százalékos áfa mellett elérhető új lakások.

 • Ezt kell tudni a lakásvásárlási illetékről

  Mikor egy ingatlan megvásárlása mellett döntünk, nem árt, ha odafigyelünk a további felmerülő költségekre is. Ilyen többek között a vagyonszerzési illeték, mely akár milliós kiadást is jelenthet – nézzük meg, hogy mik is a főbb szabályok.

 • Itt a megfelelő időjárás a házak hőszigetelésére!

  Teljes gőzzel beindult a hőszigetelési szezon, hiszen az ősz a legalkalmasabb időszak ezeknek a munkálatoknak az elvégzésére: a megfelelően felhelyezett hőszigetelés alkalmazásával a falakon 30-70 százalékkal csökkenthető a hőveszteség. Jó hír, hogy még mindig igényelhető az a lakossági energetikai fejlesztéseket támogató uniós támogatás, amely a lakóépületek energetikahatékonyságát hivatott javítani.

 • Lassan túlértékeltek lesznek a fővárosi ingatlanok

  Felülértékeltek ugyan a budapesti lakásárak, de ez nem az egész főváros területére vonatkozik: a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentése szerint a magas árak miatt egyre többen szorulnak ki az olcsóbb, külsőbb kerületekbe. Országos szinten ugyanakkor egyre rövidebb idő alatt kelnek el az ingatlanok, ami pedig az új lakásokat illeti: összességében a vidéki új ingatlanok 82 százaléka Budapesthez, a Balatonhoz vagy a megyeszékhelyekhez köthető.

 • Felezze el a fűtésköltségét, hűvösebb nyár lehet érte a jutalom!

  A modern hőszivattyús készülékek alaphangon is elfelezik a fűtésköltséget, sőt: nyáron a fűtésrendszerben hideg vizet tudnak keringtetni, így egy füst alatt „klimatizált” lesz az otthonunk a klímák összes kellemetlen tulajdonsága és plusz beruházási költsége nélkül. Ezeknek a modern berendezéseknek már az áruk sem magasabb a gázfűtésnél, így érdemes kiépíteni otthonunkban egy hőszivattyús fűtési-hűtési rendszert – akár személyi hitelből is.

 • Jó hír a panelben lakóknak: folytatódik az Otthon Melege Program!

  Hazánkban körülbelül 200 ezer olyan távfűtéses lakás van, amelynél nem lehet egyedileg szabályozni a fűtést. Ez a felállás roppant pazarló: az érintett háztartásokban a rendszer korszerűsítésével akár tizedével is csökkenthető lenne a fogyasztás. A probléma főleg a panellakásokat érinti: jellemző, hogy itthon csak a hetvenes években kezdtek el terjedni azok a berendezések, amelyek segítenek a hő szabályozásában, mivel ebben az időben lódultak meg az energiaárak. 

 • Albérletkeresés: a legfelkapottabb környékeken az árak is magasabbak

  Július 24-e után több tízezren kezdenek albérlet után kutatni a fővárosban, hiszen a felsőoktatási ponthatárok kihirdetésével útnak indulnak a főiskolások és az egyetemisták. A szakértők szerint nem szabad halogatni a kérdést, hiszen többnyire számos jelentkező akad a kiszemelt lakásra. 

 • Új lakásvásárlók, nagycsaládosok és nyugdíjasok, figyelem: kevesebbet kell fizetni a közjegyzőnél!

  2019. július 1. óta a közjegyzői okirat szokásos munkadíjának mindössze 30 százalékát kell fizetnie azoknak, akik lakáscélú jelzáloghitelhez a bank által megkövetelt egyoldalú kötelezettségvállaló nyilatkozatot tesznek, ugyanis módosult a közjegyzői díjrendelet. A hatályba lépett rendelettel főként a nagycsaládosok, a lakásvásárlók és az idősek járnak jól.

 • Kell egy jó szúnyogháló: íme pár variáció a nyugodt éjszakákért!

  Az utóbbi hetekben mindenki a saját bőrén érzi a szúnyoginvázió hatásait. Ahhoz, hogy pihentetően aludjunk, elkerülhetetlenné vált a szúnyoghálók felszerelése, mai cikkünk azonban azok számára is hasznos, akik meglévő szúnyoghálójukat cserélnék le.

  Az utóbbi hetekben akkora szúnyoginvázió ütötte fel a fejét szerte az országban, amely szinte elviselhetetlenné teszi az esti és éjszakai órákat. Egy minőségi szúnyogháló azonban nem csak emiatt előnyös, hiszen amellett, hogy védelmet nyújt a rovarok ellen, a levegőben szálló nagyobb méretű allergéneket és szennyeződéseket is kiszűri, többek között nyárfavirágzás idején.

 • 6 tipp házfelújításhoz

  Idén 20-30 százalék körül lehet az építőipar bővülése: az országban nemcsak az építkezések, de a felújítások is egymást érik. Ilyenkor, nyáron az asztalosok, burkolók vagy a kőművesek ki se látnak a munkából – össze is szedtünk néhány tippet, hogy mire érdemes leginkább figyelnünk, ha fel szeretnénk újítani az otthonunkat.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×