Melyik személyi kölcsönt válasszam?

Személyi kölcsönből szabadon finanszírozhatjuk céljainkat. A gyorsan felvehető, ingatlanfedezet nélküli kölcsön visszafizetésére elsősorban jövedelmünk nyújt fedezetet. A bankok egy része kedvezőbb kamatozással honorálja a magasabb jövedelmet, sőt akad, aki a nagyobb, több milliós kölcsön igénybevételéért is alacsonyabb kamatot számít fel. Nézzük, milyen a jelenlegi személyi kölcsön felhozatal, és hogyan igazodhatunk el könnyedén az ajánlatok között.

Adódnak élethelyzetek, mikor hitelre szorulunk. Ha a kölcsön összege legalább néhány százezer forint, jó választás lehet a személyi kölcsön, mely gyorsan igénybe vehető, szabadon felhasználható, s ingatlanfedezet sem szükséges hozzá. Így egyetlen hitelből akár több célunkat is megvalósíthatjuk: jól jöhet lakásfelújításkor, lejáró lakástakarék kiegészítéseként, autóvásárlás alkalmával, tanulmányok vagy esküvő finanszírozása esetén, vagy ha épp fennálló hitelünket szeretnénk kedvezőbbre lecserélni.

A személyi kölcsön kamatát jellemőzen az igényelt kölcsön nagysága, az igénylő jövedelme, munkaviszonyának hossza befolyásolja, valamint annak ténye, hogy a hitelt felvevő a munkabérét a kölcsönt folyósító pénzintézethez utalja-e.

Egyszerűen kereshetünk a Netrisk.hu pénzügyi összehasonlító oldalán található ajánlatok között.

https://www.bankkalkulator.hu/

Adjuk meg a kölcsön alapadatait: a hitelfelevétel célját, a hitelösszeget, a futamidőt és az igazolt havi nettó jövedelmüket. Ezt követően már csak válogatnunk kell a számos ajánlat között, melyet több szempont szerint sorba is rendezhetünk.

Tovább pontosíthatjuk a kapott ajánlatokat, ha megadjuk életkorunkat, jövedelmünk típusát, hogy tudomásunk szerint megbízható adósnak minősülünk-e a KHR alapján (alapbeállításként a kalkuláció azzal számol, hogy megbízható adósok vagyunk.) A további beállítások menüben megadhatjuk, hogy jövedelmünket a kölcsönt folyósító bankhoz kívánjuk-e utalni (alapbeállításként a kalkuláció azzal számol, hogy igen), bevonunk-e adóstársat, valamint, hogy kérünk-e törlesztési biztosítást, és megadhatjuk munkaviszonyunk hosszát is. Minél pontosabban válaszolunk ezen néhány kérdésre, annál inkább személyre szabott ajánlatot kapunk.

Megtudhatjuk azt is, hogy jövedelmünk mekkora hányadát terhelhetjük még törlesztőrészlettel, ha a JTM ikonra kattintunk, mely a Bankkalkulátor.hu által készített jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató kalkulátorára linkel tovább. A kalkulátorral kiszámolhatjuk, hogy legfeljebb mekkora törlesztőrészlettel terhelhetjük jövedelmünket, a Magyar Nemzeti Bank 32/2014. (IX. 10.) MNB rendelete szerinti előírásoknak megfelelően.

A kapott ajánlatok sorba rendezhetők THM, havi törlesztőrészlet és a fizetendő teljes összeg alapján. Az ajánlatok részletekbe menően megtekinthetőek, sőt a „Kíváncsi hogyan számoltunk?” lenyíló ablakból akár a terméket kínáló pénzintézet vonatkozó hirdetményi sora is megnyitható. Ha valamelyik ajánlat felkeltette érdeklődésünket, a honlapon keresztül a kölcsönigénylést is elindíthatjuk.

Lássunk néhány konkrét példát!

A Bankkalkulátor.hu oldal által felkínált három legalacsonyabb teljes hiteldíj mutatót (THM) kínáló ajánlatot vizsgáltuk 1,5 milliós hitelösszegre, különböző jövedelmekre és futamidőkre. Valamennyi esetben éltünk az oldal által felkínált alapbeállításokkal, így az igénylő bankszámlára kapja a jövedelmét, és vállalja annak a folyósító hitelintézethez történő utalását, megbízható KHR adós, a jövedelem munkaviszonyból származik. A hitelfelvétel célja: szabad felhasználás. A törlesztőrészletek az annuitásos módon fizetendő havi törlesztőrészleteket mutatják.

1,5 millió forint személyi kölcsön 36 hónapos futamidőre 200 ezer forintos jövedelemmel, igénylő 30 éves

A Cetelem Saját Ritmus Személyi kölcsöne hozza a legjobb ajánlatot (THM: 10,36%), második a Sberbank Fair Személyi kölcsön (THM: 11,09%), harmadik az MKB Mosoly Személy Kölcsön (THM: 11,22%). Mindhárom hitelintézet 50 ezer forint alatti törlesztőrészletet ajánl, rögzített kamatozással.

Bankkalkulátor.hu - 36 hónap, 200 000

1,5 millió forint személyi kölcsön 36 hónapos futamidőre 400 ezer forintos jövedelemmel, igénylő 30 éves

Több hitelintézet 250 ezer forintos jövedelem felett kedvezőbb kondíciót kínál, ennek megfelelően a top három ajánlat is némiképp módosul, ha magasabb a jövedelmünk, így 400 ezres jövedelemmel az előzőnél alacsonyabb THM értékű ajánlatok is bekerülnek a felhozatalba.

A Sberbank Fair Plusz Személyi kölcsöne végzett az első helyen (THM: 7,89%), második a Raiffeisen Személyi Kölcsön (THM: 9,40%), harmadik helyen holtversenyben osztozik a Cetelem Saját Ritmus Személyi kölcsöne (THM: 10,36%) és a Budapest Bank Prémium Személyi kölcsöne (THM: 10,36%).

Bankkalkulátor.hu - 36 hónap, 400 0001,5 millió forint személyi kölcsön 60 hónapos futamidőre 400 ezer forintos jövedelemmel, génylő 30 éves

Ha a futamidőt 36 hónapról kitoljuk 60 hónapra, hasonló sorrendet kapunk, de a visszafizetendő összeg már magasabb lesz, hiszen a törlesztési – és így a kamatfizetési – időszak is tovább tart: a legalacsonyabb THM-mel rendelkező ajánlatott most is a Sberbank Fair Plusz Személyi Kölcsöne (THM: 7,62%) hozza, a második a Raiffeisen Személyi Kölcsön (THM: 8,96%), a harmadik a Budapest Bank Prémium Személyi Kölcsön (THM:10,36%).

Ha túl magas a választott kölcsön törlesztőrészlete, választhatunk hosszabb futamidőt, s csökken a havi törlesztőrészlet. Tartsuk szem előtt, hogy ez esetben a törlesztőrészletet, és annak részeként a kamatot is hosszabb ideig fizetjük, így a kölcsönt 36 hónapra felvéve összességében kevesebbet fizetünk vissza, mintha 60 hónapra vennénk fel.

Bankkalkulátor.hu - 60 hónap, 400 000

A visszafizetendő teljes összeget növeli, ha magasabb kamattal kapjuk meg ugyanazt a kölcsönt, és az is, ha – ugyanazon kondíciók mellett – hosszabb futamidőt választunk.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×