Tippek és trükkök a téli kiadások csökkentésére

Akár nagyobb korszerűsítéssel, akár kisebb trükkökkel, de itt az ideje, hogy csökkentsük a téli fűtésszámlánkat. Ehhez adunk most néhány tippet!

A szokatlanul enyhe decemberi időjárás kellős közepén még nehezen gondolunk a zimankós téli napokra, azonban hamarosan tartósan is beköszöntenek a mínuszok. Ilyenkor sokunknak eszébe jut, hogy spórolni kellene a rezsivel – már aki megteheti, hiszen még ma is sok a nem mérhető, nem szabályozható távfűtéses lakás. Itt nincs sok mozgástér, de minden más esetben van: akár akkor is, ha egyedileg mérhető a távfűtés, vagy saját konvektor, kazán van. Leginkább persze azoknak van több lehetőségük, akik önálló családi házban, ikerházban, sorházban laknak, saját fűtési rendszerrel, ugyanakkor maguk dönthetnek például a kazán- vagy nyílászáró cseréről. (Friss információ, hogy sajnos október közepén Pest megyében határozatlan időre leállt az MFB-s ingyenhitel a korszerűsítésre, így egyelőre a személyi kölcsönök, személyi hitelek azok, amelyhez a központi régióban lakók nyúlhatnak – szerencsére most alacsony kamatokkal.) 

Ezekről persze sokszor sok szó esett, és a repkedő mínuszok idején nincs is túl sok lehetőség a nagyobb munkálatokra, pedig nyilvánvalóan az igazán nagy megtakarításokat ezekkel a korszerűsítésekkel lehet elérni. Előbb ezeket a nagyobb munkákat foglaljuk össze, majd kitérünk a kisebb tippekre, trükkökre. 

Jelentős téli rezsiköltség-megtakarítási lehetőségek, méghozzá logikai, a szakértők által is javasolt sorrendben: 

– A padlástér alapos, lehetőleg professzionális szigetelése

– Nyílászárók cseréje, beleértve a bejárati ajtót is

– A ház külső falainak leszigetelése, legalább az északi oldalon

– A fűtésrendszer korszerűsítése (konvektor helyett modern kazán, vegyes kazán helyett gázkazán, fa- vagy gázfűtés helyett hőszivattyú, stb.)

– Napelem vagy napkollektor, illetve hőszivattyú felszerelése 

A fentiek persze nagy, jellemzően milliós befektetést, személyi hitelt, előkészületeket kívánó munkálatok, viszont ezek csökkentik igazán nagy mértékben a téli fűtésköltséget. Ha elsőre úgy tűnik, nincsen rá pénzünk, számoljunk: személyi hitelből is érdemes lehet ezeket megvalósítani. Nézzük, hogy egy fenti korszerűsítési munkához szükséges mintegy kétmillió forintot 7 évre ma milyen kedvező feltételekkel vehetünk fel, ha a nettó jövedelmünk 250 ezer forint felett van:

A kalkuláció 2019. 12.18-án készült az alábbi beállításokat feltételezve: a hitelcél lakásfelújítás, a hitel összege 2 000 000 Ft, futamideje 84 hónap. 250 000 Ft-os munkabérrel rendelkezünk, 1-3 éve dolgozunk a jelenlegi munkahelyünkön, nem szerepelünk a KHR listán és vállaljuk, hogy a jövedelmünket a hitelt nyújtó bankhoz utaltatjuk, életkorunkat 35 évre állítottuk be. Törlesztési biztosítást nem kérünk, és nem vonunk be adóstársat. 

Kalkuláció

 Eredmény 1

Eredmény 2

 

Apróbb, filléres trükkök „rezsicsökkentésre” 

Sokan apróbb trükköket is ismernek ahhoz, hogy a rezsiköltséget alacsonyan tartsák a hideg hónapokban. Ezekből gyűjtünk össze alábbiakban néhányat. 

Apróbb, olcsón és könnyen megvalósítható tanácsok a fűtésköltség csökkentéséhez: 

– Terítsünk le a padlástérbe pár tekercs szigetelőanyagot, például kőzetgyapotot, legalább két-három rétegben, egymásra keresztirányban. Erre mindenképp tegyünk porfogó takarást (például geotextilt) is, mert a szigetelésbe leülepedő por hamar lecsökkenti a szigetelőanyagunk hatékonyságát. Ez semmilyen képzettséget, még ragasztást sem igényel, csak egy szabad padlófelületet, és pár órányi munkát. Ez érezhetően csökkentheti a fűtési költséget, a pár 10 ezer forintos befektetés pedig néhány hideg hónap alatt megtérül!

– Napközben, ha nem vagyunk otthon, tartsuk 19-20 fok körül a hőmérsékletet és sem reggel, sem este ne emeljük 22 fok fölé, mert egy fokos hőmérséklet-emelés hozzávetőleg 6%-kal1  növeli a fűtőanyag-fogyasztást. Éjszakára megint vegyük vissza a fűtést.

– Kihűlni se hagyjuk túlzottan a lakást, mert az ismételt, több fokos felfűtés lassú és igen energiaigényes.

– Gázfűtés mellett, ha van külön kéményünk, kiegészítésként is használhatunk cserépkályhát, kandallót (akár víztereset), vaskályhát, vagy vegyes kazánt, látványkandallót, melyekben a kerti fahulladékot is eltüzelhetjük. A legjobban az igen-igen tüzelőtakarékos cserépkályhákkal járunk, melyből léteznek viszonylag olcsóbb, úgynevezett „hordozható” típusok is, 150-200 ezer forinttól.

– Az ablakok cseréje nélkül is leszigetelhetjük azokat ideiglenesen, mégpedig az áruházakban kapható gumicsíkokkal. Lehetőleg kerüljük az olcsóbb, szivacsos csíkokat, azok sokat nem érnek. Régi dupla ablakok közé tehetünk párnát, mint régen, de ez a szigetelőcsíkok nélkül megint csak keveset számít.

– Ha régebbi gázkazánunk van, változtassuk hetente a kinti hidegnek megfelelően a fűtéshez használt meleg víz hőmérsékletét: pár fok különbség is lényeges fogyasztás-különbséget jelenthet! Lehetőleg ne túl forró előremenővel fűtsünk (ősszel és tavasszal 40-50 fok, télen 55-65 fok elegendő lehet), de azért kérjük ki a gázszerelő véleményét is, különösen kondenzációs kazánok esetén.

– Ha lehet, szereltessünk fel időjárásfüggő fűtésszabályozót, illetve a szobánkénti, szintenkénti fűtésszabályozás is segíthet.

– A tartósan nem használt, vagy nem lakás céljára használt helyiségeket csak minimális mértékben fűtsük.

– A téli szellőztetést időzítsük a ház felfűtése előtti időre, ne a már felfűtött házból engedjük ki a meleget.

– Családi házban húzzunk télen meleg zoknit, mellényt, otthoni nadrágot, ne egy szál pólóhoz igazítsuk a termosztátot. Ne feledjük: 21 és 26 fokos szobai hőmérséklet közt mintegy 30 százalékos lesz a gázfogyasztás-különbség!1 Elég, ha az esti fürdésnél és reggel „durrantunk be” kicsit és emelünk fél-másfél fokot a termosztáton. (Lehetőleg digitális kijelzős legyen a központi termosztát, amit 0,1-0,2-0,5 fokonként lehet pontosan szabályozni.) 

1https://www.energiaklub.hu/dl/kiadvanyok/holszokikazenergia.pdf

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×