Nem csak külföldön lehet jól keresni!

Gondolta volna, hogy a fővárosban csaknem kétszer annyit lehet megkeresni hasonló munkával, mint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében!?

Magyarországon a korábbi évtizedekben egészen a kilencvenes évekig – nem volt általános, illetve a mainál kevéssé volt jellemző az országon belüli, nagyarányú vándorlás. A városiasodás miatt persze sokan költöztek fel a városokba, ám az ország egyik szegletéből a másikba inkább csak nagyvállalatok költözésekor, nagy beruházások alkalmával települtek át tömegesen az emberek. 

A rendszerváltás után is sokáig a kevésbé mobil társadalmak közé tartozott az ország. Ugyanakkor a fiatalabb, jobbára digitális világban felnőtt Y és Z generációk számára okoz kisebb gondot, hogy egy-egy keleti nagyvárosból nem csak a fővárosba, de akár egy nyugat-magyarországi nagyvárosba is átköltözzenek, ha a tanulás vagy álláslehetőség oda szólítja őket. 

Kíváncsi arra mennyi a bruttó fizetés „nettója”? Nézze meg a berkalkulator oldalt! 

A közelmúltban több felmérés is készült a bérekről, bérkülönbségekről. A Fizetesek.hu őszi kutatása szerint a fővárosban bruttó 445 ezer forint az átlagfizetés, míg az ország többi régiójában az átlag 392 ezer, a megyeszékhelyek átlaga 422 ezer forint.

Lényeges, hogy a Fizetesek.hu adatai átlagokat mutatnak, illetve, hogy ez alapján a régiók szerinti összehasonlításban egyedül Komárom-Esztergom (428 ezer) és Győr-Moson-Sopron (421 ezer) megye tudja megközelíteni a fővárosi béreket. Havi 400 ezer forint feletti átlagfizetésre számíthatnak még Pest (418 400 Ft), Heves (409 700 Ft), valamint Fejér (407 700 Ft) megye alkalmazottai. 

Jövedelmek 1

Forrás: Fizetesek.hu 2019. szeptember

Lemaradásban van sok régió

Az ország többi régiója viszont legalább 10%-os lemaradásban van a fővárosi bérekhez képest. A legnagyobb, 18%-os bérszakadék Budapest és Hajdú-Bihar megye között van, ahol 366 ezer forint az átlag. Szintén jelentős, 16-17%-os lemaradásban van még Békés, Szabolcs, Csongrád és Baranya megye is. Eredményeik szerint a megyeszékhelyek közül Békéscsabán a legalacsonyabbak a keresetek. A város 230 km-re van Budapesttől, de a távolság forintban mérve 80 ezer – ennyi ugyanis a két város közti bérkülönbség. Ám ezek csak az átlagok, munkakörtől függően még sokkal nagyobb is lehet a különbség!

Az összehasonlítás kedvéért a Fizetesek.hu azt is megnézte, hogy mennyit kap a munkaerőpiac legjobban és legrosszabbul kereső 10%-a. Budapesten például a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkező egytizednyi munkavállaló legfeljebb 275 ezer forintot keres, míg Békés megyében 230 ezer forint az alsó határ. Ezzel szemben a fővárosi felső 10% több mint 620 ezer forintra számíthat havonta, Békésben viszont csak 550 ezer forint a legfelső tízed. 

Vannak nagyobb különbségek is!

októberben jelent meg a KSH „Fókuszban a megyék” című kiadványa, amely nem a bruttó, hanem a nettó átlagbéreket hasonlítja össze, valószínűleg a fentinél nagyobb, más természetű merítéssel, adatfelvétellel. E szerint 2019 első félévében - nem meglepő módon - Budapesten lehetett a legtöbb pénzt keresni: a havi nettó átlagkereset 300 ezer forint volt a fővárosban, ami 1,8-szor magasabb (tehát közel duplája), mint a legalacsonyabb fizetést biztosító Szabolcs-Szatmár-Bereg megye átlagbére, ahol a havi nettó átlagfizetés mindössze 164 ezer forint.

A KSH szerint második Győr-Moson-Sopron megye nettó 252 ezer forinttal, a harmadik pedig Fejér megye 240 ezer forinttal. Az országos átlag nettó 239 ezer forint, ám 17(!) megyében az országos átlag alatt keresnek az emberek, hiszen a főváros, Pest megye és pár nyugati megye nagyon felfelé húzza az átlagot. A KSH adatok szerint a három legalacsonyabb keresetet biztosító megye Nógrád (180 ezer forint), Békés (173 ezer) és Szabolcs-Szatmár-Bereg (164 ezer) volt, és sajnos nincs változás az előző évekhez képest. 

Mennyit költünk a boltokban?

Egy harmadik, szintén friss felmérés, a Blokkk.com adatai szerint az egy lakosra jutó havi boltos költekezés az ország átlagában 91 ezer forint, és ahogy a keresetekben, itt is Budapest volt a legerősebb 2019 első félévében 119 ezer forinttal. Nyugaton, Győr-Moson-Sopronban ez az érték 106 ezer forint, Pest megyében pedig 103 ezer forint volt. Természetesen a lista végén itt is Békés és Borsod-Abaúj-Zemplén áll 72-72 ezer forinttal, de még kisebb a bolti költés Nógrád, illetve Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, ahol az összeg 62 ezer forint.

Jövedelmek 2

* webáruházak nélkül

A férfiak nem csak többet keresnek, de az olló is nyílik!

A KSH adatokra visszatérve érdekes a nemek közti megoszlás is: a bruttó átlagkereset a teljes munkaidőben alkalmazásban álló férfiak körében 394 ezer, míg a nők körében 326 ezer forintot ért el, ami a férfiak esetében több mint 11%-os, a nőknél 9,6%-os növekedést jelent egy év alatt. Vagyis úgy látszik, hogy a jövedelmi különbség nem csökken a nemek között.

Kor szerint is érdemes ránézni az adatokra: a bruttó átlagkereset a 25 év alattiak körében 275 ezer, a 25–54 évesek esetében 374 500, míg az 54 év felettieknél 351 ezer forint volt. Az átlagkereset növekedése a legfiatalabbak körében volt a legnagyobb, közel 17%-os, miközben a 25-54 év közöttieknél 11%-os, az 54 év felettieknél 10%-os emelkedést mért a statisztikai hivatal friss jelentése.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×