Milyen kedvezményeket érvényesíthetünk a bérünkből?

Dátum:
Szerző: Bankkalkulátor.hu
Bankkalkulátor.hu

Mennyi 2020-ban a minimálbér? Milyen adókedvezményeket tudunk igénybe venni idén? Kíváncsi rá, mekkora munkabér érkezik a számlájára? Cikkünkből kiderül!

2020-ban emelkedett a minimálbér

A havi minimálbér összege 2020-ban bruttó 161 000 Ft-ra emelkedett, amiből tisztán, mindenféle kedvezmény figyelembe vétele nélkül 107 065 Ft-ot vihetünk haza. Ez 9%-os növekedésnek felel meg a 2019 évihez képest. 

Változott a bérünk? Fizetésemelést kaptunk? Könnyedén kiszámolhatjuk, mekkora nettó bért utal számunkra a munkáltató 2020-ban a bankkalkulator.hu bérkalkulátorával. Próbálja ki Ön is!

Januártól igényelhető a NÉTAK

A négy- vagy többgyermekes anyák kedvezményére (NÉTAK) azok a nők jogosultak 2020. január 1-től, akiknek vér szerinti és örökbefogadott gyermekei száma eléri a négy főt.

A feltételek:

  • jelenleg családi pótlékra jogosult, vagy ha már nem jogosult, akkor minimum 12 éven át az volt
  • elhunyt gyermek utáni családi pótlékra való jogosultság is számít
  • a családi pótlékot az apa is kaphatja, de a kedvezményt csak az anya veheti igénybe
  • az apa akkor sem lesz jogosult a kedvezményre, ha az anya nem rendelkezik adóköteles jövedelemmel vagy elhalálozik, vagy elveszíti felügyeleti jogát, esetleg a házastársak elválnak
  • a NÉTAK mellett a családi adókedvezmény is igényelhető, melyet akár megosztva is kérhetnek a szülők

Szabad felhasználású hitel 

Ki veheti igénybe a családi kedvezményt?

Azok a kismamák (a várandósság 91. napjától) vagy házastársuk, illetve azok a szülők kérhetik a családi adó- és járulékkedvezményt, akik családi pótlékra jogosultak. A nyilatkozatok leadásában nincs változás: idén is a munkáltatónál kell leadnunk a nyilatkozatunkat.

A mielőbbi, januárban benyújtott kérelmekkel már az első havi fizetésünknél érvényesíthetjük a kedvezményt, így nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni a papírmunkát!

Fontos, hogy visszamenőleg a munkáltató már nem tud számolni a családi kedvezménnyel, azt csak a 2021-ben leadott SZJA bevallásunkkal tudjuk visszakérni.

A családi kedvezmény havi összege 2020-ban

Az alábbi táblázatban összefoglaltuk, hogy gyermekenként mekkora összeget vehetünk figyelembe havonta az adóalapunk csökkentésére.

Három gyermek esetén például 3X220 000=660 000 Ft érvényesíthető adóalap-csökkentő tételként, melyből ténylegesen 660 000X15%=99 000 Ft használható az SZJA, valamint az egészségbiztosítási- és nyugdíjjárulék megfizetésére. Tehát ennyivel több lehet a nettó bérünk, mint egy gyermekkel nem rendelkező munkavállalónak.

Bérkalkulátor 1

Pontosan mi az első házasok kedvezménye?

  • Az első házasok kedvezményét akkor érvényesíthetjük, ha legalább az egyik fél az első házasságát köti.
  • A házasságkötést követő hónaptól számítva 24 hónapig érvényesíthető.
  • Nettó összege havonta 5000 forint.
  • A kedvezményt együttesen, de akár külön-külön is igényelhetik.

Hogyan használjuk a bérkalkulátort?

A bérkalkulátor 2020-ban megadhatjuk, hogy nevelünk-e gyermeke(ke)t, akik után igénybe tudjuk venni a családi adókedvezményt, illetve bejelölhetjük a négy- vagy többgyermekes anyák (NÉTAK) vagy az első házasok kedvezményére való jogosultságunkat is.

Nézzünk két példát:

1. Egy négygyermekes anya mekkora összeget visz haza, ha minimálbért keres és él a kedvezmények igénybevételével?

Bérkalkulátor 2

Bérkalkulátor 3

A fenti számításból kiderül, hogy a 107 065 Ft nettó bérhez még hozzáadható 27 370 Ft családi adókedvezmény és a NÉTAK összege, ami 24 150 Ft. Ha pedig még a családi pótlékkal is számolunk, jól látszik, hogy egy négygyermekes anyuka havonta több bevételből gazdálkodhat, mint a havi bruttó bére.

2. Gyermektelen munkavállaló, akinek a jövedelme bruttó 400 000 Ft

Bérkalkulátor 4

Bérkalkulátor 5

Ennél a példánál az látható, hogy ha semmilyen adókedvezményre nem vagyunk jogosultak, akkor az adók levonása után keletkező nettó bérünk egyenlő lesz a havi összes jövedelmünkkel.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×