Mikor vegyük ki a szabadságot 2020-ban?

Dátum:

Mikorra esnek az ünnepek 2020-ban? Mikor kapunk plusz pihenőnapot és melyik szombaton kell dolgoznunk? Ennek jártunk utána.

Az új év beköszöntével sok munkahelyen már január végéig meg kell határoznunk, hogy mikor vesszük ki az éves szabadságunkat. Érdemes tehát jól átgondolnunk, hogy melyik ünnepet toldjuk meg egy-két nappal, mikor megyünk nyaralni, vagy idén hogyan alakul a karácsonyi időszak.

Első lépésként nem árt tudnunk, hogy hány nap szabadsággal rendelkezünk 2020-ban. Kattintsunk a bankkalkulator.hu szabadság kalkulátorára, és máris könnyedén kiszámolhatjuk, hány nappal tudunk gazdálkodni ebben az évben.

Milyen napra esnek az ünnepek 2020-ban?

Szabadság 1

Mely szombatokon dolgozzuk le az idei két pihenőnapot?

Szabadság 2

Augusztus 20. csütörtökre esik, ez pedig azt jelenti, hogy augusztus 21-ét is bejelentették pihenőnapnak. Ezzel létrejött egy újabb 4 napos hosszú hétvége.

Karácsonykor, mely idén péntek-szombatra fog esni, szintén örülhetünk egy plusz pihenőnapnak. A december 24-ét, amely idén egy csütörtöki nap, a hónap 12. napján előre ledolgozzuk, így december végén újabb 4 napos hosszú hétvégének örülhetünk.

Milyen szabályok vonatkoznak a szabadság kiadására a törvény szerint?

  • Szabadságigényünket 15 nappal korábban kell jelezni a munkaadó felé.
  • A munkavállaló évente hét szabadnap legfeljebb két részletben történő kivételéről rendelkezhet. A többi szabadnap kiadása a munkáltató joga és kötelezettsége, mely során meg kell hallgatnia a munkavállaló kívánságát is.
  • A munkáltatónak biztosítania kell, hogy a dolgozó évente minimum 14 egybefüggő napot pihenéssel töltsön.
  • A szabadnapjainkat pénzre nem lehet váltani.
  • Következő évre szabadságot csak akkor lehet átvinni, ha az az esedékesség évében elkezdődik, és az új évben kiadott napok száma nem haladja meg az 5 munkanapot.

Szabad felhasználású hitel 

Hány nap szabadság jár életkor szerint?

A Munka Törvénykönyve alapján meghatározott alapszabadság 20 nap.

Életkorunk függvényében azonban pótszabadságokra, azaz plusz napokra is jogosultak vagyunk. Az alábbi táblázatban ezt foglaltuk össze:

Szabadság 4

Hogyan osszuk be optimálisan a szabadságunkat 2020-ban?

  • Fontos, hogy az évben egyenletesen ütemezzük be a szabadnapjainkat. Érdemes úgy beosztani a szabadságot, hogy jusson idő egy hosszabb, legalább 7 napos, egyhuzamban eltöltött pihenésre.
  • Akár az ünnepnapokat is megtoldhatjuk 1-2 nappal, így hosszabb szünetet iktathatunk be a munkavégzésünkbe, mégsem használunk el annyi szabadnapot.
  • Egyeztessünk vezetőnkkel, kollégáinkkal időben, hogy ne legyen torlódás, így biztosan elengedjenek a megérdemelt kikapcsolódásunkra.
  • Tervezzünk előre, beszéljük át családtagjainkkal, hogy ők mikor tudnak szabadságot kivenni. Ha van gyermekünk, feltétlenül vegyük számításba az iskolai szüneteket is.

Iskolai szünetek 2020-ban

Szabadság 3

*A kormány által be nem jelentett, feltételezett dátumok, a vonatkozó rendelet várhatóan 2020 nyarán kerül kihirdetésre.

Szeretné tudni, hogy mennyi szabadsága van 2020-ban? Kattintson a szabadsagkalkulator.bankkalkulator.hu-ra, és számolja ki könnyedén!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×