Hogyan kerüljük el a karácsonyi pénzzavart?

Kis előrelátással nemcsak boldog, de anyagilag is zökkenőmentes ünnepek elé nézhetünk. Ha arra jutunk, hogy a kiadásokat hitelfelvétellel oldjuk meg, még nem késtünk el, hogy maradjon elég időnk kiválasztani a számunkra legkedvezőbb kölcsönajánlatot. Még jobb, ha hitel sem kell hozzá, mutatjuk hogyan.

Karácsony

Akár 40-50 ezer forintot is szánunk a karácsonyfa alá kerülő ajándékokra, és ebben az ünnepi menü és a fenyő ára benne sincs. December végére könnyen kiürül a családi kassza, és ilyenkor hajlamosak vagyunk hitelhez folyamodni, sőt sokan már az ajándékok beszerzéséhez is kölcsönt vesznek fel. Hogyan oldjuk meg az év utolsó hónapját hitelfelvétel nélkül, vagy ha a kölcsön mellett döntünk, milyen buktatókat kerüljünk el?

Vegyük sorra a várható ünnepi kiadásainkat: több lesz, mint amire számítottunk

Érdemes számolni, mielőtt vásárlásba kezdünk.

Nem is gondolnánk, de gyakran alábecsüljük az adventi extra kiadásokat, ha mindössze az ajándékok, a fenyő és az ünnepi vacsora lebeg a szemünk előtt. Az előző évek karácsonyaiból kiindulva könnyen összesíthetjük, hogy ezen felül milyen többlet kiadásokra számíthatunk decemberben. Egy vidéki családlátogatás üzemanyag költsége, az otthon töltött egy-két hét étkezései, unaloműző családi mozizásai és az egyéb közös programok vagy a szilveszterezés sok kisebb-nagyobb tétele jelentős summává duzzadhat. Gyerekes családok ne feledkezzenek el a Mikulásra vásárolt ajándékokról sem.

Ha a karácsonykor várható kiadásaink összeírásán már a december előtti hónapokban túlesünk, elkezdhetünk havonta félre tenni, így megelőzve az ünnepek utáni pénz szűkét. Ezzel az elsőre elkerülhetetlennek látszó hitelfelvétel is megúszható.

Ajándék hitellel vagy anélkül?

Gyakran kerül a fa alá mobiltelefon, háztartási kisgép, ruházati cikk vagy játék. Ezek közül akár egy is több tízezer forintba kerülhet. Amint összesítjük várható kiadásainkat, rögtön látni fogjuk, hogy elegendő tartalékkal rendelkezünk-e. Ha kisebb a keret a várnál (vagy több a kiadás az elsőre gondoltnál), el kell döntenünk, hogy akarunk-e túlnyúlni a takarón.

Ha kereten belül maradnánk, meglehet, csökkentenünk kell a várható kiadásokat: olcsóbb ajándékokat vagy kevésbé exkluzív ünnepi vacsorát választva. Esetleg lemondva néhány nagyobb kiadással járó szabadidős tevékenységről.

Dönthetünk úgy is, hogy többet költünk az ünnepre a rendelkezésre álló pénzeszközünknél: más célra gyűjtött megtakarítást is felhasználhatunk – ha rendelkezünk ilyennel –, vagy hitelhez is folyamodhatunk. Ha a hitelfelvétel mellett döntünk, és időben felismerjük helyzetünket, lesz időnk felelős döntést hozni és a számunkra valóban megfelelő hitelt kiválasztani.

Milyen hitelek jöhetnek számításba?

Felvehetünk áruhitelt, igénybe vehetjük folyószámla hitelkeretünket, vásárolhatunk hitelkártyával, vagy ha többszázezer forintos kiadásban gondolkodunk, akár személyi kölcsön is szóba jöhet. Jelzáloghitelben – annak járulékos költségei (értékbecslés, közjegyző, folyósítási díj) több millió forint igénybevétele esetén kezdjünk csak el gondolkodni.

Ne feledjük, az így vásárolt ajándék sokáig emlékezetes marad, a felvett hitelt hónapokon-éveken át törlesztenünk kell. A kapott ajánlatot és a kölcsönszerződést minden esetben olvassuk át. Ha valami nem világos, kérdezzünk bátran, ne álljunk fel úgy, hogy nyitott kérdésünk maradt.

Érdemes mérlegelni, számunkra melyik hiteltípus a legmegfelelőbb, és az egyes kölcsöntípusokhoz milyen kondíciók, különösen milyen teljes hiteldíj mutató (THM) mellett juthatunk hozzá. A THM százalékos formában, egy évre vetítve tartalmazza a hitel kamata mellett a hitelfelvételhez kapcsolódó főbb költségeket, jó összehasonlítási alapot biztosítva a termékek közötti választáshoz.

A maximálisan felszámítható THM mértékét jogszabály is rögzíti, mely alapján a THM nem haladhatja meg:

- személyi kölcsönök esetében a jegybanki alapkamat (jelenleg 0,9%) 24 százalékponttal növelt mértékét, jelenleg a 24,9%-ot. 

- áruhitel, folyószámlahitel, hitelkártya és kézizálog kölcsön esetén a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét, jelenleg a 39,9%-ot.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×