Havi 40 ezret ad az állam a bölcsödés gyerekek dolgozó szüleinek

Azok a munkába visszatérő szülők kaphatnak támogatást, akik lakóhelyén nincs bölcsőde vagy szabad férőhely. Tavaly 2879 gyereket utasítottak el helyhiány miatt, és sok szülő nem is próbálkozott, miután több településen egyáltalán nincs bölcsőde.

Térjenek vissza dolgozni a szülők

Havi legfeljebb 40 ezer forint adómentes támogatást ad a magyar állam azon szülőknek, akik a 20 hetesnél idősebb, de az óvodai kort még el nem érő gyermeküket családi, vagy munkahelyi bölcsődébe íratják azért, hogy dolgozni tudjanak - derül ki egy, a napokban meghirdetett 9,8 milliárd forintos keretösszegű uniós pályázatból.

A program elsődleges célja, hogy javítsa a gyermekek napközbeni elhelyezését biztosító szolgáltatásokhoz való hozzáférést, csökkentse az elhelyezés költségeit, ezáltal is segítve a kisgyermekes szülők munkába való visszatérését. 

A központi régióból hiába pályáznának

A támogatást öt hónapos kortól egészen óvodakezdésig lehetne igényelni a gyerek után. A hozzájárulásra az egyik szülő pályázhatna azzal a feltétellel, hogy visszamegy dolgozni. A szülőknek általában havi 40 és 120 ezer forint között kell fizetniük a gyerek után a bölcsödei ellátásért.

Az RTL Híradója szerint a közép-magyarországi régióban nem tudják majd a szülők igénybe venni a hozzájárulást, mert a pénzt Európai Uniós forrásokból fedezik, és a legfejlettebb, központi régió támogatására nem is pályázhatott az állam. A támogatás a kevésbé fejlett régiók (Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld, Dél-Dunántúl, NyugatDunántúl, Közép-Dunántúl) területén élők számára lesz elérhető. 

A támogatásról

Támogatás iránti kérelmet legfeljebb 2021. december 31-ig lehet benyújtani, amely legfeljebb 2022. június 30-ig folyósítható - áll a pályázat szövegében.

A hozzájárulás a gyermek bölcsődei ellátásra való jogosultságának ideje alatt bármikor igényelhető, amennyiben a szülő megfelel a feltételeknek, de a támogatás legfeljebb a gyermek óvodai nevelésének megkezdéséig folyósítható.

Az a szülő, akinek foglalkoztatása a támogatás folyósítási ideje alatt megszűnik, a foglalkoztatotti státusz megszűnésének hónapját követő legfeljebb három hónapig jogosult marad a támogatásra. Amennyiben a foglalkoztatotti státusz megszűnésének hónapját követő 3 hónapos időszakon belül ismét foglalkoztatottá válik, a támogatásra való jogosultsága azt követően is fennmarad. 

Figyelni kell arra is, hogy támogatás csak a támogatás iránti kérelem benyújtását követő időszakban folyósítható a személyi térítési díjról kiállított számla benyújtása alapján. 

Dolgoznak a bölcsődi helyek megteremtésén

A 3 éven aluli gyermekek ellátását biztosító intézményrendszer kapacitásainak fejlesztése folyamatosan napirenden lévő szakpolitikai téma az Európai Unióban - olvasható a pályázati anyagban. A 2002-ben elfogadott barcelonai célkitűzés szerint az Európai Unió tagállamainak a 3 évesnél fiatalabb gyermekek harmada részére napközbeni ellátást szükséges biztosítani.

Magyarország az elmúlt években létrehozott 14000 új bölcsődei férőhellyel jelentősen javított az arányon és a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2017. évi adatai alapján a 3 évesnél fiatalabb gyermekeknek már mintegy 17 százaléka tudta igénybe venni valamilyen napközbeni ellátást biztosító, bölcsődei ellátást.

Kormányzati célkitűzés, hogy a 3 éven aluli gyermekek elhelyezését biztosító férőhelyek száma 2020-ig elérje a 60 ezret (jelenleg mintegy 48 ezer).

A KSH szerint tavaly 2879 gyereket utasítottak el helyhiány miatt, és sok szülő nem is próbálkozott, miután több településen egyáltalán nincs bölcsőde. 

Kevés 3 év alatti gyermek anyja tért vissza a munkaerőpiacra

A pályázat bevezetője szerint a 3 éven aluli gyermeket nevelő nők esetében a foglalkoztatási szint még mindig különösen alacsony uniós összehasonlításban, azonban a gyermekek életkorának növekedésével a nők foglalkoztatási rátája is emelkedik. 2017-ben a 3 év alatti gyermeket nevelő 15-49 éves anyák foglalkoztatási rátája 13,5 százalék volt, a 3 -5 éves gyermeket nevelők esetében ez már elérte a 68 százalékot. 

Ha segítségre van szükség

Sok édesanya életében történhet meg, hogy hirtelen ajánlatot kap egy foglalkoztatótól, ám a sikeres állásinterjú után  nehéz előteremtenie a családnak a pénzt a bölcsődi ellátásra. Ha csak pár hónapról van szó, érdemes elgondolkodni egy kisebb személyi kölcsön felvételén, amelyet szép lassan visszafizethetnek a pénzintézetnek, ám nem kell visszamondani a jó álláslehetőséget.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×