4 könnyen betartható szabály a tudatosabb pénzügyekért

Dátum:
Szerző: Bankkalkulátor.hu
Bankkalkulátor.hu

„Én nagyon rossz vagyok a pénzügyekben, kifolyik a pénz a kezeim közül!” – ezt a mondatot gyakran hallhatjuk, sőt, lehet, hogy épp mi vagyunk azok, akik úgy érezzük, hogy tudatosabban is kezelhetnénk a pénzügyeinket. Mai cikkünkben négy egyszerűen megjegyezhető és könnyedén betartható szabályt veszünk sorra!

Vásárlás

1. Mire költünk a legtöbbet?

Ha feltesszük magunknak a kérdést, hogy egy hónapban mire költjük a legtöbb pénzt, lehet, hogy hirtelen nem is tudunk válaszolni. Ez azonban egy nagyon lényeges kérdés, főleg, ha a fizetésünk nagy részét minden hónapban lakbérre költjük, ebben az esetben ugyanis sokkal tudatosabban kell gazdálkodnunk. Mérjük fel tehát, hogy egy átlagos hónapban, amikor nincsenek extra kiadásaink, mi az a 3-5 dolog, amire a legtöbbet költjük: élelmiszer, szórakozás, munkahelyi étkezés, szolgáltatások? Lehet, hogy meg fogunk lepődni az eredményen! 

2. Pénzügyi terv minden hónapra? Igen!

Sokan úgy érzik, hogy nem tudják kontroll alatt tartani a pénzügyeiket, amire létezik egy igen egyszerű és hatékony megoldás: kezdjük el pontosan vezetni a kiadásainkat! Akár egy telefonos applikációval, egy Excel-táblázatban vagy egy füzetben, fontos, hogy összefoglalva is lássuk a kiadásainkat, így nemcsak azt követhetjük nyomon, hogy mennyi maradt a fizetésünkből, de azt is, hogy milyen területen csábulunk el leggyakrabban. A kiadások „naplózása” hamar rutinfeladattá válik, ez pedig az egyik legfontosabb lépés a tudatosabb pénzügyek felé. 

Szabad felhasználású hitel 

3. Legyen tervünk vészhelyzet esetére!

A MABISZ felmérése szerint a magyaroknak mindössze 33%-a tesz rendszeresen félre1, ugyanennyien pedig még alkalmanként sem takarékoskodnak – ez azt jelenti, hogy anyagi vészhelyzet esetén csak minden harmadik magyar tud a tartalékaihoz nyúlni. Ha nem rendelkezünk takarékszámlával vagy bármilyen más megtakarítással, nagyon fontos, hogy legyen egy tervünk arra az esetre, ha hirtelen egy nagyobb összeget kell előteremtenünk. Egy váratlan élethelyzet akár egyik napról a másikra is bekövetkezhet, így érdemes már előre tájékozódni azzal kapcsolatban, hogy a jelenlegi jövedelmünkkel milyen mértékű törlesztőrészleteket vállalhatunk. Ezt szerencsére már nagyon egyszerűen, néhány kantssal is megtehetjük egy JTM kalkulátor segítségével, ha pedig arra vagyunk kíváncsiak, hogy milyen lehetőségeink vannak személyi hitelre, a Bankkalkulator.hu személyi kölcsön kalkulátora segít összehasonlítani a különböző banki partnerek hitel ajánlatait. 

4. Vásároljunk okosabban!

Bizonyára mindannyian ismerjük az érzést, amikor éhesen beszabadulunk a boltba, és csupa olyan finomságot vásárolunk, ami egyébként nem is szerepelt a bevásárlólistánkon. Ez csak egy általános példa az impulzusvásárlásra, amely gyakran átszövi a mindennapjainkat: egy új ruha, mert éppen akciós volt, egy üveg drága parfüm, mert nehéz hetünk volt, vagy egy szolgáltatás, amire hirtelen felindulásból előfizettünk, és hónapokig lusták voltunk lemondani. A tudatos pénzügyek alapja a tudatos kiadás, így lényeges, hogy elkezdjünk megfontoltan, valóban az igényeinknek megfelelően vásárolni. Gondoljuk át alaposan, hogy valóban szükségünk van-e arra, amit éppen megvenni készülünk, és ha nem tudunk azonnal határozott igent mondani, inkább aludjunk rá egyet! 

1https://mabisz.hu/a-biztositottsag-a-penzugyi-tudatossag-meghatarozo-fokmeroje/

Bankkalkulátor

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×