25 ezer forinttal segíti az állam a jogosítvány megszerzését

Ez év júliusa óta lépett életbe az a jogszabály, amelynek köszönhetően az állam 20 éves korig, 25 ezer forintos értékhatárig megtéríti a KRESZ-vizsga és a hozzá kapcsolódó e-learning vagy tantermi tanfolyam költségeit. A támogatás kizárólag a „B” kategóriás jogosítvány megszerzéséhez szükséges tanfolyam és vizsga díjára vonatkozik.

Sok helyen kaphatnak felvilágosítást

A teljes eljárás illetékmentes és a visszatérített összeg adómentes jövedelemnek számít.

Az új törvény adta lehetőségről az ország 20 pontján, 20 közösségi térben, az Új Nemzedék Központokban és azok információs vonalain, az interneten, a Magyar Államkincstár honlapján, illetve az autósiskolákban is tájékozódhatnak az érintettek. 

Jogosultsági feltételek

A támogatást az veheti igénybe, aki a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsgát 2018. július 1-jét követően tette le, és a vizsga napján a 20. életévét még nem töltötte be.

A támogatás iránti kérelmet a Magyar Államkincstár Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál kell előterjeszteni az e célra rendszeresített formanyomtatványon. (Postacím: Budapest, 1820).

A támogatás iránti kérelem a „B” kategóriás vezetői engedély megszerzéséhez szükséges közlekedési alapismeretek vizsga sikeres letétele napjától számított egy éven belül terjeszthető elő. A megjelölt határidő jogvesztő.

Évi 30 ezer fiatal kérheti

- Évente átlagosan 30 ezer 20 év alatti fiatal tesz sikeres KRESZ-vizsgát, várhatóan ennyien veszik majd igénybe a tanfolyam és a vizsga díjának utólagos visszatérítését – mondta el korábban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára. 

Nem sietik el a fiatalok

Manapság egyre idősebb korban szereznek jogosítványt a fiatalok. Míg 15-20 évvel ezelőtt már 17-18 évesen jelentkeztek, ma már valószínűbb, hogy 25 éves koruk környékén jelentkeznek valamelyik autósiskolába. Ez az az időszak, amikor már állást keresnek, dolgozni járnak, egyszóval szembesülnek azzal, hogy a jogosítvány kell – hangzott el az M1 Család18 című műsorából.

A 2016-os adatok szerint a 20 évnél fiatalabbak közül évente 50 ezren jelentkeznek járművezetői tanfolyamra, és közülük 30 ezren tesznek sikeres KRESZ vizsgát. 

Drágább és nehezebb megtanulni vezetni

A totalcar.hu szerint a több autó és nagyobb forgalom miatt nehezebb lett megtanulni vezetni, vagyis a tanulóvezetők nagy része, főleg Budapesten, akár 50-60 órát is vezet, mire eljut a sikeres vizsgákig. A sok pótóra pedig akár 300-400 ezer forintig is feltornázhatja a jogosítványszerzés teljes költségét. Előfordulhat azonban, hogy akinek sürgősen kell jogosítványhoz jutnia, annak még ennél többet kell fizetnie. Tehát a 25 ezer forintos támogatási összeg a teljes költség 5-10 százalékát teszi ki a honlap szerzői szerint.

Sokan kerülhetünk olyan helyzetbe, hogy minél előbb muszáj megtanulnunk vezetni, ám a pénzügyi keretünk nem tudja ezt pillanatnyilag fedezni. Ebben a helyzetben is segíthet egy személyi kölcsön, gyorsan, egyszerűen, különösebben nagy procedúra nélkül.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×