Gondolatébresztő telekvásárlás előtt

Hamarosan drágulhat az építkezés és új lakás vásárlás: lakásépítésekre 2019. december 31-ig igényelhető adóvisszatérítési támogatás és 2019 év végével megszűnhet az új lakás vásárlásokra érvényes kedvezményes, öt százalékos áfa is. Ha új lakás építésére adjuk a fejünket, érdemes már a telekvásárlásba nagy körültekintéssel belevágni és a tervezésre is időt és elegendő pénzt szánni.

Milyen kedvezményeket kaphatunk, ha építkezünk?

Új lakást jövő év végéig öt százalékos általános forgalmi adó (ÁFA) megfizetése mellett vásárolhatunk, míg építkezésre legfeljebb 5 millió forint összegben ÁFA visszatérítés igényelhető, ha megfelelünk a jogszabályi feltételeknek. Gyermekvállalás vagy meglévő gyermekek után családi otthonteremtési kedvezményre (CSOK) is jogosultak lehetünk, legfeljebb 10 millió forint összegben, mely kedvezmény igénybevételét a jelenleg hatályos jogszabályok nem kötik végdátumhoz. Emellett kedvezményes, államilag kamattámogatott lakáshitelt, a három vagy több gyermekes családok otthonteremtési kamattámogatását is felvehetjük, ha minden igénylési feltételt teljesítünk. 

Építkeznénk, de hogyan fogjunk hozzá?

Első lépés a megfelelő építési telek kiválasztása. Potom áron hozzájutni egy panorámás, jó fekvésű telekhez szinte lehetetlen, hiszen az eladó is jó üzletet kíván kötni. Ha túl olcsó, legyen gyanús. Milyen egyáltalán a jó telek? Mindenkinek más. Akár már a telek kiválasztásába is érdemes bevonni a leendő építészt, ő nagy valószínűséggel számos olyan problémára felhívja majd a figyelmünket, mely később nagyon sokba kerülhet.

Lássuk, mi minden lehet szempont egy építési telek kiválasztásakor.

  • Ki az eladó?

Telket eladhat magánszemély, de önkormányzat vagy akár cég is. Az önkormányzati parcellázású telkek talán némileg olcsóbbak, de ez sem ökölszabály.

Ellenőrizhetjük a tulajdoni viszonyokat: a tulajdoni lapot akár mi magunk is lekérhetjük, már ügyfélkapun keresztül is, így látjuk, hogy a kiválasztott telek belterületi-e, mekkora alapterületű, kik a tulajdonosai, s nem mellesleg, hogy tehermentes-e. Ingatlanra cím vagy helyrajzi szám alapján kereshetünk, a helyrajzi számos keresés pontosabb eredményt ad, címre nem biztos, hogy kapunk találatot.

Vásárlás előtt minden esetben tekintsük meg a helyszínen is leendő birtokunkat. 

  • Telek elhelyezkedése, fekvése

A kiválasztott teleknek nemcsak az alapterülete lehet szempont. A tulajdoni lap mellett kérjünk le térképmásolatot is, hogy a pontos méreteit, az oldalhatárok hosszát is lássuk.

  •  Tájolás

Leendő otthonunk tájolása lényeges. Lakószobák ideálisan déli vagy nyugati fekvésűek, mert a szobát így éri a legtöbb napfény. A benapozottság a gyerekszobáknál és a nappalinál különösen nagy jelentőségű.

Ha a kiszemelt telkünk hátsó kertje északi fekvésű, gondoljuk végig, hogy szeretnénk-e utcafrontra hálószobát, nappalit, teraszt tervezni.

Amennyiben ikerház építésében gondolkodunk, és a telek valamelyik oldalsó telekszomszéd irányában északra néz, az egyik ikerlakás tulajdonosa sokkalta sötétebb otthonra számíthat.

Eladó lehet két tűzfal közé beszorított telkecske is, ahová jó szívvel csak a hiányzó közbülső sorházi lakás építhető be, és máris társasházban érezhetjük magunkat, két oldalszomszéddal, minden hátsó kertbe való holmi (kerti bútor, ültetni való tuja, fűnyíró) egész lakáson történő átcibálására felkészülve.

Az elsőre jó üzletnek tűnő olcsó telek lehetséges, hogy elhelyezkedése miatt valójában reális áron hirdetett. Ha ismerjük a telek címét, a google maps segítségével jó eséllyel rá is pillanthatunk a telekre és annak tájolásáról is kaphatunk információt. Akár már első ránézésre kiderülhet, mi a nyomott ár oka.

  • Forgalom

Szempont lehet, hogy a telek mennyire forgalmas helyen fekszik. Ne csak hétvégén látogassunk ki, nézzük meg, mekkora a forgalom arrafelé hétköznap reggel, vagy a munkaidő végeztével, mikor haza jönnek-mennek az ott lakók. Kényelmetlen, ha utóbb túl zajosnak, forgalmasnak találjuk otthonunkat.

Vizsgáljuk meg a távolabbi környéket is, van-e ipari létesítmény, versenypálya, hétvégi piac helyszín a környéken, ezek nem kell, hogy közel essenek a leendő házhoz ahhoz, hogy zavarják a pihenésünket. Járjunk utána, hogy a telek helyén mi volt régen: egy korábbi hulladéklerakó terület nem a legideálisabb az otthon megteremtéséhez. Ez ugyanúgy igaz a környékre is, a régóta használaton kívüli, már rekultivált területen nem látszik az „előélet”, de a kút vizében érhetnek minket meglepetések.

  • Sík vagy lejt?

Sík telekre könnyebb házat terveztetni. Ha lejtős, sem mindegy mennyire: meglehet, annyira meredek a telkünk, hogy igen jelentős földmunkára kell felkészülnünk, sőt az sem kizárt, hogy még így is csak szinteltolással tudunk rá építkezni. Ezért is érdemes már a vásárlás előtt megmutatni a kiszemelt gyöngyszemet annak az építésznek, akit a tervezéssel szeretnénk megbízni.

  •  Közművek

Az, hogy milyen közművek vannak telken belül (vagy a telek előtt) akár milliókat is dobhat a telek árán. Ha nincs telken belül minden, amire szükségünk lesz, járjunk utána, hogy mennyi pénzbe és időbe kerül bevezettetni. Lehet, nem kívánjuk a szomszéd utca végéből behúzatni a gázvezetéket, ha meghalljuk mennyibe kerül. Ez esetben más fűtési mód is elfogadható számunkra? Kínos kérdés, ha csak akkor tesszük fel, mikor már kifizettük a vételárat. 

  • Beépíthetőség, építési korlátozások

Még a vételár kifizetése előtt egyeztessünk az építési hatósággal, hogy a telek alkalmas-e lakóház építésére. Ha igen, tudunk kell, mekkora ház építhető rá, és milyen feltételekkel. Szabadon álló vagy akár ikerház is szóba jöhet? De az sem elhanyagolható szempont, hogyha emeletet építünk rá, az lehet-e teljes belmagasságú. Ekkor is jó szolgálatot tehet a tervezéssel megbízott építészünk. 

  • Adásvételi szerződés

Adásvételi szerződés megkötésekor – akár telket, akár egyéb ingatlant vásárolunk – általában a vevő viszi az ügyvédet. Ennek jó oka van. Az ügyvéd mindkét fél, az eladó és a vevő érdekeit egyaránt képviseli, ha azonban vevőként mi visszük az ügyvédet, a mi érdekünket is, biztosan. Így nem tudja áttolni rajtunk az eladó erőből a kizárólag az ő érdekében álló szerződéses elemeket. Időről időre hallani adásvételes visszaélésekről, ha saját ügyvédet viszünk, ettől talán nem kell tartanunk.

 

Ezen kívül még további egyéni szempontokat is figyelembe kell vennünk, melyek fontos teendők a telkünkre szánt nem csekély összeg elköltésekor. Ne hagyjuk, hogy az eladó belekergessen minket egy elhamarkodott vásárlásba, csak azért, mert sok érdeklődő van.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×