Februártól fizethetünk az új 500 forintossal

Az új 500 forintosok február 1-től kerülnek forgalomba, a bankjegyek régi változatával október 31-ig lehet fizetni - közölte korábban a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank 2014-ben megkezdett bankjegycsere programja a lezárásához közeledik, a bankjegysorozat utolsó elemeként újul meg az 500 forintos címlet is.

500 forintos

Októberig marad a régi

Február 1-től fizethetünk a megújított 500 forintos címlettel, a jelenlegi 500 forintos bankjegyeket október 31-ig használhatjuk vásárlásaink során, ezt követően az MNB bevonja azokat, így november 1-től már csak a megújított 500 forintos bankjegyekkel lehet majd fizetni.

Fontos tudni, hogy a régi bankjegyek még hosszú évekig nem veszítik el értéküket. A bevonási határnapot követően a hitelintézetek és a posta három évig, a jegybank pedig húsz évig – azaz 2039. október 31-ig - díjmentesen váltja át azokat azonos címletű törvényes fizetőeszközre.

Bankjegycsere program

A Magyar Nemzeti Bank 2014-ben kezdte meg a forgalomban levő forintbankjegyek cseréjét. Az új bankjegyek legfőképp a színárnyalatukban, illetve kis mértékben a képi megjelenésükben térnek el a régiektől. A bankjegyek előoldalán szereplő személyek, és a hátoldalán látható helyszínek nem változtak, csak a szövegek elhelyezése és méretezése változott a színen kívül. Ezen kívül fontos változás, hogy az új bankjegyek új biztonsági elemeket kaptak, így a korábbinál is nehezebb hamisítani a magyar fizetőeszközt.

A régi tízezres még marad

A régi 10 000 forintos bankjegyek bevonásáról még nem hozott döntést az MNB, ezért ennek a címletnek mind a régi, mind az új változata továbbra is korlátozások nélkül használható a készpénzforgalomban - közölte az mnb.hu. Régi 10 ezer forintosokkal bármikor találkozhatunk még az ATM-ből való készpénzfelvétel során, fizethetünk velük a vásárlásaink alkalmával, és a kereskedők sem utasíthatják vissza elfogadásukat. A címlet bevonásáról a jegybank a későbbiekben rendelkezik majd.

Érdekességek az új 500 forintosról

A jegybank honlapja szerint az alábbi néhány biztonsági elem ellenőrzésével állapíthatjuk meg segédeszközök nélkül, hogy a valódi fizetőeszköz van-e nálunk:

- A nyomtatott portré tükörképét ábrázoló, eddig is alkalmazott vízjelkép az új bankjegyeken

kiegészült a portrévízjel mellett elhelyezkedő, vízszintes 500 értékjelzéssel. Ez a – sok külföldi

bankjegyen is elterjedten alkalmazott – kombináció egyrészt nehezíti a hamisítást, másrészt a

lakosság és a pénztárosok által is egyszerűen ellenőrizhető.

- A megújult 500 forintos bankjegy számmal és betűvel írt értékjelzései a jelenleginél jobban

tapinthatók, de más kifejezetten a tapintással történő azonosítást megkönnyítő elemek is helyet

kaptak az új bankjegyen. Az 500 forintos értékjelzés – szintén a kis címletértékű bankjegyekkel

azonos módon – a bankjegy bal felső szélén található.

- Az új bankjegy előoldalának közepén mozgatás hatására a színét változtató festékkel nyomtatott

elem található. Ez a biztonsági elem az 500 forintos esetében egy vágtázó lovat ábrázoló motívum,

amely mozgatás hatására liláról zöld színűre változik.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×