Elektronikus kárbejelentés

Az alkalmazás egyelőre nem alkalmas casco károk rögzítésére

Egy hét alatt kategóriájában Magyarország legnépszerűbb applikációjává nőtte ki magát a Magyar Biztosítók Szövetségének (MABISZ) január 8-án elindított digitális kárbejelentője, amely az ekar.hu oldalon keresztül tölthető le. A MABISZ ugyanakkor folyamatosan értékeli a beérkező észrevételeket és ezek alapján hamarosan megjelenik az 1.0.1-es verzió.

Elektromos kárbejelentés

Négyes értékelést kapott eddig az app

Mind az Androidos, mind pedig az iOS platformon napok alatt a legnépszerűbb magyarországi alkalmazássá vált a múlt héten elindított digitális kárbejelentő, amelyet egy hét alatt, több mint 62 ezren töltöttek le - olvasható a mabisz.hu-n. Néhányan már használni is kényszerültek: a biztosítókhoz közel ötven, balesethez kötődő kárbejelentés érkezett ezen a csatornán. Az egyik társaság közleményben jelezte, hogy az egyik, kisebb koccanáshoz kapcsolódó ügyet 24 órán belül sikerült rendezni, a kártérítés összege az ügyfél számlájára került.

Az applikáció értékelése az áruházakban 4-es feletti átlagot ért el, a problémamentes felhasználók aránya 99,8 százalék. A rendszer fejlesztése még nem zárult le, a piaci visszajelzések, igények alapján tovább fogják fejleszteni az appot. Az e-személyi beolvasásán is dolgoznak, ami tovább könnyítheti az adatok megadását. Jelenleg csak a magyarországi biztosítóknál használható ez az app, ugyanakkor azt tervezik, hogy nem csak magyar, hanem idegen nyelven is elérhető lesz hamarosan.

Néhány fontos tudnivaló az alkalmazásról

 • A MABISZ digitális kárbejelentője az ekar.hu oldalról tölthető le. Figyeljünk oda, hogy az alkalmazás-áruházak kínálatából ezt az applikációt töltsük le, mert csak ezzel a bejelentővel vannak összehangolva a magyarországi biztosítók informatikai rendszerei. Keresésnél a kulcsszó: e-kárbejelentő.

• Az alkalmazás jelenleg két, Magyarországon biztosított gépjárművet érintő káresemény bejelentésére használható. Többes baleset esetén párosával lehet kitölteni.

• A papíralapú, kék-sárga nyomtatványt továbbra is mindenki szabadon választhatja a balesetek bejelentéséhez. Az E-kárbejelentő alkalmazás segítségével azonban a káresemény jóval egyszerűbben és gyorsabban bejelenthető, az elküldést követően a biztosítók azonnal megkezdhetik az ügyintézést. Ám azokban az esetekben, amelyekben az E-kárbejelentő alkalmazás valamilyen okból nem használható (például külföldi vagy biztosítatlan gépjármű esetén), a hagyományos papír alapú kék-sárga nyomtatványra lesz szükség.

• Amennyiben a balesetben érintett másik gépjármű rendszáma ismeretlen, a rendőrségen be kell jelenteni a káreseményt, majd ezt követően a https://mabisz.hu/gepjarmu-karrendezes/ oldalon online lehet megtenni a kárbejelentést. Az E-kárbejelentőt csak két ismert magyar rendszámmal lehet használni.

• Az alkalmazás egyelőre nem alkalmas casco károk rögzítésére.

• A beküldést követően a bejelentést a rendszer véglegesíti, annak adatait egyik résztvevő fél sem módosíthatja. Hibás adat beküldése esetén annak korrigálását az illetékes biztosítótól lehet kérni a kárrendezési eljárás során, vagy a felek kitölthetnek egy teljesen új elektronikus kárbejelentőt.

• Az E-kárbejelentő alkalmazás segítségével kitöltött kárbejelentést a felelősként megjelölt fél biztosítója részére, ha vitatott a felelősség, mindkét érintett biztosító részére küldi meg a MABISZ.

• Ha a bejelentő felek 72 órán belül nem kapnak visszajelzést a biztosítótól, ennek tényét a biztosító részére haladéktalanul jelezni kell, a bejelentő készülékén elmentett bejelentés hagyományos módon történő továbbításával.

• A biztosítók, a biztosítási dokumentumokon (pl.: díjigazolás, zöldkártya) január elejétől kezdve folyamatosan QR-kódokat helyezhetnek el, és így küldhetik majd ki azokat ügyfeleiknek. A QR-kód egy kétdimenziós vonalkód, amely a szerződő és a biztosított gépjármű legfontosabb adatait tartalmazza egyszerűen beolvasható formában. Célja a kitöltési folyamat meggyorsítása, használata pedig nem nélkülözhetetlen, a kárbejelentés ennek hiányában is megtehető.

Évi 160 ezer bejelentés van

Egy évben nagyjából 160 ezer kisebb-nagyobb baleset történik a közutakon, így sok bejelentés érkezik a biztosítókhoz – nyilatkozta Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének kommunikációs vezetője az M1 Forint, fillér című műsorában. Úgy véli, hosszútávon kedvezőbb kiadásokkal társul majd, ha digitálisan is be lehet jelenteni a baleset.

Az Európában is egyedülálló fejlesztést mind a 13 hazai biztosítótársaság ügyfelei használhatják. Az alkalmazás szerkesztőmodulja segítségével a felhasználók egyszerűen és jól feldolgozhatóan készíthetik el a baleseti ábrát. Emellett a helyszín GPS-es meghatározása is hozzájárul a gyors és egyszerű adatfelvételhez.

További nagy előnye az applikációnak, hogy fényképeket is lehet hozzá készíteni ott, a helyszínen. Fontos azonban, hogy ne csak a törött fényszórót fotózzuk le, hanem a helyszínt is, hogy látszódjon például a kereszteződés és a közlekedési lámpa is. Hogy ki lehessen venni belőle, mi történt pontosan.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×