Több mint 8 milliárd forintot költ sonkára a lakosság

Már csak pár hét és itt a húsvét, azonban izgulnia szerencsére senkinek sem kell, a boltok ugyanis már hetekkel ezelőtt felkészültek a vásárlók rohamára. A várakozások szerint erre szükség is van: az idei húsvéti szezon a tavalyi rekordévet is felülmúlhatja.

Húsvét

Már minden kapható a közelgő ünnephez

Bármilyen üzletbe tévedünk be, húsvéti termékek óriási választékával találhatjuk szembe magunkat, édességektől kezdve a hagyományos húsvéti hozzávalókig.  A legtöbben már a napokban megkezdik az ünnepi bevásárlást, azonban most inkább a tartós árucikkekre koncentrálnak, a friss termékeket pedig jellemzően húsvét előtt néhány nappal szerzik be. A csokifiguráknál folytatódik az elmúlt évek trendje: a tejbevonó masszából készült termékek helyett egyre többen a drágább, de jobb minőségű csokikat keresik. A legnépszerűbb termékek ilyenkor természetesen a sonka, a húskészítmények, a tojás, a torma, a friss, szezonális zöldségek és a különböző édességek. Rengeteg pénzt költünk

A húsvét a második legnagyobb forgalmú időszak a karácsony után. Az ünnep idén legalább 8-10 százalékkal nagyobb bevételt hozhat a tavalyihoz képest – derült ki a Világgazdaság összefoglalójából. Az átlagos kosárérték az ünnep előtt 30-40 százalékkal is meghaladhatja a máskor tapasztalt értékeket, húsvét hetében pedig a másfélszeresére is emelkedhet a forgalom.

A Nielsen legutóbbi összesítése szerint húsvét előtt több mint 8 milliárd forintot költ sonkára a lakosság, ami 4200 tonnának felel meg, de legalább 4,5 milliárd forintot költünk csokoládéra is, ami pedig 900 tonnás mennyiség.

A CBA-nál két vásárlási hullámra számítanak: az első április elején várható, a fizetések időszakában, ekkor sokan előre megvásárolják a sütés kellékeit és a csokoládéfigurákat. A második hullám pedig az ünnepet megelőző hét, ekkor már minden termékkör iránt élénk érdeklődésre számítanak.

Drágább lesz a tojás

Az ünnep előtt idén is megemelik a tojás árát: rengeteg helyen már most is 60 forintot kérnek darabjáért, a jövőben pedig további 10 forintos drágulással lehet számolni. Az áremelkedés oka, hogy a megnövekedett kereslet miatt a termelőknek több tyúkot kell tartaniuk, de mivel a kereslet később visszaesik, a húsvét előtti megnövelt állomány árát ki kell gazdálkodniuk.

Ellenőrzik az ételek biztonságát

Idén március 25-től a húsvéti ünnepek végéig, április 22-ig tart az országos tavaszi élelmiszerlánc-ellenőrzési sorozat, az akciót a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) koordinálja. A szakemberek a hagyományosan népszerű árukat, egyebek között a sonkát, tojást, bort, édességet, valamint szezonális zöldség- és gyümölcstermékeket ellenőrzik. A növényi termékeknél kiemelten vizsgálják a primőr árut, azok közül is főleg a gyorsan romló zöldségeket és gyümölcsöket.

A Nébih közölte: a szakemberek számára nem az a fő szempont, hogy minél több bírságot szabjanak ki, hanem az, hogy a vásárlók a megnövekedett forgalom mellett is rendezett árusító helyeken biztonságos termékeket tehessenek kosarukba.

Tapasztalatok szerint a szezonális ellenőrzések hatása egyre jobban érvényesül, az előállítók, forgalmazók számítanak a vizsgálatra, ezért nagyobb körültekintéssel járnak el.

Nem nagyon szoktunk ilyenkor ajándékozni

Húsvétkor a megkérdezettek 35 százaléka szerint nem szükséges ajándékozni, mikuláskor viszont több mint 60 százalék szerint illik megajándékozni egymást – nyilvánvalóan főként a gyerekeket − derült ki a Bónusz Brigád és a GKI Digital közös kutatásából, melynek során többek között azt vizsgálták, hogy milyen alkalmakra szoktunk meglepetést adni családtagjainknak, rokonainknak.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×