Nyaralás, te drága – hogyan ússzuk meg olcsóbban a nyári pihenést?

Akár készpénzt, akár hitelkártyát szoktunk vinni a nyaralásra, néhány fontos tanácsot nem árt figyelembe venni, melyek betartásával akár több tízezres felesleges pluszkiadást is megúszhatunk, például valutaváltási és egyéb tranzakciós költségeket. Nézzük, mire érdemes odafigyelni!

Nyaralás

Szinte észre sem vettük, és megérkezett a tavasz, lassan pedig itt a nyár is. Ilyenkor már körvonalazódik, hogy hová megyünk az idén nyaralni, ugyanakkor az utazásra várva az izgalomba mindig vegyül egy kis aggodalom is.

Bár a nyaralás az év egyik legpihentetőbb időszaka, sajnos nem olcsó mulatság! Már az előkészületek sem filléresek: egy új fürdőruha, néhány új ruhadarab, új fényképezőgép, vagy akár egy új autó beszerzése, hogy a család kényelmesebben jusson el a tengerpartra – ezek mind jelentős kiadással járnak.

A nagy izgalomban sokszor az utolsó pillanatra marad a költőpénz kérdése, így gyakran csak beszaladunk az első, utunkba akadó pénzváltóba és a friss, ropogós bankjegyekkel együtt bedobjuk a hátizsákba a pénztárcánkat, illetve a bankkártyánkat. Nem is gondolnánk, hogy ha nem figyelünk eléggé, akár tízezreket is bukhatunk egy drágább külföldi nyaralás alkalmával, de vajon mire érdemes leginkább odafigyelni? 

Készpénz a nyaraláson

A készpénz esetében természetesen rengeteg a nehézség: túl sokat nem jó magunkkal vinni, a szálláson sem jó hagyni, az autóban sem, és persze a strandon is kifejezetten rizikós, ha sok pénz van nálunk. A szállodai széf nem rossz megoldás, de ha mindenképpen egy magasabb összeget viszünk magunkkal, a legjobb, ha több családtagnál elosztva, lehetőleg zárható és biztonságos helyen tartjuk a készpénzünket.

Mindenképpen figyeljük az átváltási árakat is: lehetőleg még Budapesten vagy más nagyvárosban váltsunk készpénzt, mert a repterek, a határátkelőhelyek és a nagy nyaralóhelyek pénzváltóinál általában sokkal rosszabb a keresztárfolyam, vagy ha esetleg megfelelő is, jellemzően magas egyszeri jutalékkal dolgoznak. Ha mégis arra kényszerülünk, hogy ilyen helyen váltsunk, érdemes egyszerre egy nagyobb összeget váltani, a több, kisebb váltás ugyanis magasabb jutalékkal jár. 

Nyári ATM-támadók 

Sokan, akik a készpénzt részesítik előnyben, külföldi ATM-ekből vesznek ki helyi valutát. Ez sok esetben jó megoldás lehet, de bizonyos országokban, különösen kisebb összegek többszöri felvétele esetén nemcsak rossz váltási árfolyamot, hanem igen magas készpénzfelvételi jutalékokat is eredményeznek. Ha például 5 eurós egyszeri ATM-díjjal és többszöri készpénzfelvétellel számolunk, könnyen összegyűlhet akár15-20 ezer forintnyi ATM-költség, nem is beszélve az esetenként kirívóan magas átváltási költségről, amin legalább ugyanennyit bukhatunk. Ha külföldi készpénzfelvételt tervezünk, érdemes alaposan átböngészni a bankkártyához kapcsolódó külföldi ATM-díjakat, vagy akár telefonon, fiókban segítséget kérni az ügyintézőtől.

Természetesen akadnak hazai bankok, melyek külföldi anyabankjainál, illetve más országbeli leánybankjainál kedvezményesen vehetünk fel pénzt, ehhez azonban mindig ellenőrizzük az adott bank ide vonatkozó szabályzatát. 

Mindig legyen nálunk vésztartalék! 

Vannak, akik részben a fent említett bonyodalmak miatt ma már nem visznek sok készpénzt a nyaralásra, azonban gyakran 3-4 különböző bankkártyával, hitelkártyával szerelkeznek fel. Egyetlen kártyát és minimális készpénzt vinni meglehetősen kockázatos, akár a Balatonra, akár külföldre megyünk, így ha kártyákra építünk, legalább kettőt vigyünk magunkkal, külön-külön tárolva. Ennek ellenére is fontos, hogy a biztonság kedvéért legyen nálunk készpénz, lehetőleg valutában, különösen akkor, ha nem utazási iroda által szervezett útra megyünk, illetve, ha saját autóval utazunk. 

Bankkártyával fizet külföldön? Erre figyeljen oda!

Természetesen bankkártyás fizetés esetén is oda kell figyelnünk, ha külföldre utazunk, különösen arra az újabb gyakorlatra, hogy a kártyaterminálok manapság gyakran megkérdezik, hogy az adott ország pénznemében (például horvát kunában, euróban, stb.) vagy forintban szeretnénk-e fizetni. Bár csábító a gondolat, hogy külföldön is a jól bevált pénznemmel fizessünk, ne tegyük: ragaszkodjunk ahhoz, hogy mindig az adott ország pénznemében fizessünk. Hogy miért? Mert ilyenkor a saját bankunk devizaárfolyamán történik a váltás, amely az esetek jelentős többségében sokkal előnyösebb, mint amit a külföldi kártyaterminálok számolnak fel, ha forintban fizetést ajánlanak. Ennek az ellenőrzéséhez ossza el terminálra kiírt (vagy SMS-ben kapott) forint összeget az adott vásárlás helyi pénznemnek megfelelő összegével, majd hasonlítsa össze a Magyar Nemzeti Bank aznapra érvényes középárfolyamával. Ezt a „kényelmi trükköt” kikerülve további súlyos ezreket spórolhatunk a nyaralás alatt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×