Mit dolgozzon nyáron a gyerek?

Nincs mese, a legtöbbek szerint a nagyobb gyerekeknek, kamaszoknak is meg kell tanulniuk a pénz értékét: apró-cseprő, ház körüli feladatokkal már akár 10-12 éves kortól érdemes lehet ellátni őket, akár jutalom fejében is. 15 éves kor felett azonban hivatalosan is dolgozhatnak a csemetéink a vakáció ideje alatt, főként diákszövetkezeti formában, vagy akár ismerősöknél. Bár nagyon fontos, hogy a pihenést nem szabad tőlük elvenni, érdemes rávilágítani, hogy milyen érzés, milyen fáradság is az, amikor a szülő megkeresi egy drága, vágyott divatcikk vagy egy menő mobiltelefon árát.

Dolgozik a gyerek

Néhány évvel ezelőtt még szinte természetes volt, hogy már egy 14-15 éves gyerek is apróbb nyári munkát vállalt a szülők, ismerősök ajánlása révén, 16 éves kor felett pedig már gyakran „kötelező jelleggel” küldték el a legtöbb nagykamaszt nyári munkára. Manapság ez már kevésbé divat, ez a felfogás azonban nem biztos, hogy szerencsés. A 15 éves, vagy annál idősebb gyerekek már-már kis felnőttek, így kiemelten fontos lenne, hogy ne csak elméletben, hanem a valóságban is megértsék, hogy a pénz és a munka milyen összefüggésben áll egymással. A tudatos pénzkezelést már kisebb, akár kisiskolás korban is be lehet vezetni, nevelő célzattal, például a zsebpénz terhére, a munka értékét pedig játékos feladatokkal, esetleg házimunkával érdemes tudatosítani. 

Lehetőségek a kisebbeknek 

Ezek a munkára rávezető gyakorlatok tökéletes ráhangolódást jelenthetnek a későbbi nyári, szünidei, „felnőttes” pénzkereső tevékenységre. Itt olyan apróságokra is érdemes gondolni, mint például a kisebb testvér felügyelése, segítség a takarításban, a konyhában, a kertben, a bevásárlásban, vagy bármilyen, egyszerű otthoni feladatban. Ebben az esetben is lényeges a rendszeresség és a jutalmazás állandó formája, valamit apróbb, de érezhető szankció arra az esetre, ha a gyermek e kötelességét „ellógja”. Persze ne a vakáció első hetében támadjuk le a gyereket, de júliustól akár a kisebbeknek is beiktathatunk néhány órát, amikor „dolgozniuk” kell – természetesen jutalomért cserébe. 

Lehetőségek az általános iskola után 

A 15 év felettiek esetében – természetesen a megérdemelt nyári pihenőidőt legalább részben meghagyva – egy, vagy akár másfél hónapnyi diákmunkát vállalhat gyermekünk. Fontos, hogy az egyébként is lázadó kamasz a munkát ne büntetésként, inkább lehetőségként élje meg, amelyhez segítség lehet, ha kifejezetten a személyiségének, tudásának, hozzáállásának megfelelő munkát keresünk, és nem erőltetünk olyat, ami nem az adott gyereknek való. 

Milyen állások közül válogathat? 

Nem is gondolnánk, mennyi állás közül válogathat egy 15-18 év közötti kamasz a szünidő alatt:

a diákszövetkezetek irodai és ügyfélszolgálati állások, valamint értékesítői, kereskedelmi és könnyebb fizikai munkák tucatjait kínálják, persze érdeklődni már jó előre érdemes, hogy a jobb helyek ne fogyjanak el. Szinte minden ágazat keres diákmunkásokat, akár a termelésben, akár a szállítás vagy az informatika terén, és természetesen ott az örök sláger, a vendéglátás, a kereskedelem és az idegenforgalom. Ha ezek nem szimpatikusak, számos irodai állás közül válogathatnak a diákok, azonban mindenképpen figyeljünk arra, hogy ne erőltessük a gyerekünket egy unalmas, monoton irodai pozícióba, hiszen azt akkor is büntetésként élheti meg, ha egyébként lehetőségnek szántuk a dolgot. Hatalmas előny lehet az is, ha a kamasz együtt dolgozhat a barátaival, osztálytársaival, hiszen ez nagyban megkönnyíti a munkában töltött első napokat, heteket.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×