Május 20-ig nézzük át az szja-bevallási tervezetünket!

Ha a bevallásban visszaigényelhető adó szerepel, a visszautaláshoz meg kell adni a bankszámlaszámot vagy a postai címet. Ha az adózó nem tesz semmit, nem fogadja el a tervezetet, mert nincs más jövedelme, akkor a dokumentum automatikusan is adóbevallássá válik. Viszont jó tudni, hogy aki nem rendelkezik az 1+1 százalékról, az nem tud így segíteni egy alapítványnak vagy egyháznak sem.

SZJA bevallás

Automatikusan bevallássá válik május 20-a után, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) által, március 30-ig megküldött szja-bevallás, még abban az esetben is, ha nem hagytuk jóvá. Ez alól csupán az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők és az áfafizetésre kötelezettek a kivételek. A tervezetek az utóbbiaknak csak támpontként szolgálnak a bevallás beadásához.

Az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, a mezőgazdasági őstermelők és az egyéni vállalkozók a bevallási tervezetüket a legegyszerűbben az eSZJA felületen egészíthetik ki és küldhetik be a NAV-hoz, mert ezek nélkül a lépések nélkül az ő tervezetük nem válik automatikusan bevallássá május 20-án.

Ügyfélkapuval vagy nélküle

Az szja-bevallási tervezet március óta elérhető a webes felületen azok számára, akik rendelkeznek ügyfélkapuval. Akinek nincs ügyfélkapuja, az március 18-áig kérhette a tervezet postázását. Aki ezt a határidőt elmulasztotta, már csak személyesen, az ügyfélszolgálatokon kérheti a papíralapú változatot. A papíralapon beadott bevallás csak akkor érvényes, ha a bevalló aláírása szerepel a főlapon.

Azok is kapnak levelet, akiknek a tervezetében a munkáltatók, kifizetők hiányos vagy téves adatközlése miatt ellentmondás van.

Tájékoztató levelet kapnak továbbá azok, akikre nem érkezett kifizetői, munkáltatói adatszolgáltatás a NAV-hoz, ezáltal számukra nem készült tervezet, de kérték annak postai kiküldését.

Így a legkényelmesebb módosítani a tervezetet

Február közepéig mindenki megkapta a tavalyi jövedelme és esetleges önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat. Ezek alapján érdemes ellenőrizni a tervezetet.

Ha változtatni szükséges a bevallásban, a legkevesebb energiát az igényli, ha a webes kitöltőfelületen módosítjuk a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által elkészített tervezet, sőt az előző évekre vonatkozó bevallások önellenőrzése is ezen a felületen a leggyorsabb.

A nav.gov.hu szerint az ügyfélkapus regisztrációval rendelkezők az eSZJA portál „LEKÉR” funkciójával letölthetik a korábbi évi (16SZJA, 17SZJA), valamint az idén benyújtott 18SZJA bevallásukat, megkönnyítve ezzel annak esetleges önellenőrzését és javítását.

Ha tartozásunk van

Ha befizetendő adót tartalmaz a tervezet, a csatolt kiegészítő nyilatkozaton jelölhető a részletfizetés.

Aki olyan jövedelmet is szerzett 2018-ban, amelyről a NAV-hoz nem érkezett kifizetői adatszolgáltatás (például magánszemélytől ingatlan-bérbeadásából származó jövedelme volt), annak a bevallási tervezetet ki kell egészítenie.

Egészségpénztárosok vagy önkéntes nyugdíjpénztári tagoknak

Minden esetben ajánlott ellenőrizni a NAV által megküldött adóbevallást, hiszen előfordulhat, hogy azért kell több adót fizetni, mert a hatósághoz nem jutott el egy adót csökkentő információ, például a családi adókedvezmény, vagy több önkéntes nyugdíj- vagy egészségpénztár esetében.

Ha a tervezetben visszaigényelhető adó szerepel, a kiutaláshoz mindenképpen meg kell adni a bankszámlaszámot (nem a bankkártyaadatokat) vagy postacímet, attól függően, hogy miként szeretné megkapni az összeget. Ha valaki tavaly több önkéntes pénztárnak is fizetett, a bevallásban kell jelölnie, hogy melyik pénztárhoz kéri a visszautalást.

1+1 százalék

Az szja 1+1 százalékáról mindenki nyilatkozhat akár a webes felületen, akár papíralapon, melyet postán is beküldhet a NAV-hoz. Ha a felajánló az 1 százalékról rendelkező nyilatkozatot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálatán szeretné benyújtani, akkor azt csak személyesen vagy meghatalmazottján keresztül teheti meg.

Ebben az évben még többen kaptak segítséget a bevalláshoz

Idén a tavalyihoz képest csaknem ötszázezerrel többen, azaz már 5,6 millióan kaphatnak segítséget az adóbevalláshoz. Ebben az évben már az egyéni vállalkozóknak is készült 2018-ról szóló adóbevallási tervezet, ami több, mint háromszázötvenezer vállalkozónak könnyíti meg a bevallás elkészítését.

A NAV a beérkezett kifizetői, munkáltatói adatok alapján tehát minden adózónak - akiről adattal rendelkezik -, segít az adóbevallásban. Ugyancsak újdonság, hogy a bevallás és az adó megfizetésének határideje egységesen, valamennyi adózónak május 20.

A hivatal évről évre igyekszik egyre ügyfélbarátabb lenni, hogy ezzel is segítse az adózókat. Ennek a törekvésnek az egyik oka, hogy az adózók közül évről évre rengetegen rosszul töltötték ki a bevallást, amivel aztán sok pluszmunka volt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×