Komoly pénzekbe kerül egy háziállat tartása

Dátum:

Mivel rengeteg háziállat kerül azért menhelyre, mert a gazdáik már nem engedhetik meg maguknak az eltartásukat, a menhelyek dolgozói minden esetben arra kérik a leendő gazdikat: alaposan gondolják át, ha egy szeretetre vágyó élőlénnyel gyarapítanák a családot.

A cím ellenére nem az a cél, hogy elvegyük az állatbarátok befogadókedvét, sőt! Csupán mielőtt egy kedves gyermeki kérés után gyorsan úgy döntenénk, hogy hazajöhet velünk a kedves cica vagy kutya, érdemes elgondolkodni, hogy hosszú távon ez mennyibe is kerül majd. És most itt nem a pénz csupán a lényeg, hanem a hosszútáv, mert ugye minden felelős állattartó tisztában van azzal, hogy ez a kapcsolat egy életre szól. Legalábbis az állat életének a végéig.

Íme néhány költség, amellyekkel mindenképpen számolni kell:

Étkeztetés

Állateledel? Házikoszt? Nyersetetés? Ezt döntsük el mi. Bármelyiket is választjuk, jelentős költség! A minőségi állateledelek gyakran sokba kerülnek, de az is szép kiadás, ha a piacról vagy a hentestől válogatjuk össze a megfelelő nyershúsokat és belsőségeket. Az étkezés és az élelem minősége azért fontos, mert kihatással van az állatok egészségére.

Egy macska étkeztetése körülbelül havi 3-5 ezer forint, egy kistestű kutyáé 5 ezer forint minimum, egy nagyobb testű kutya esetében pedig havi 15 ezer forinttal lehet számolni. 

Orvosi költségek

Ha menhelyről érkezik az állat, ott általában megkapják a szükséges oltásokat, és az ivartalanításról is a menhely gondoskodik, ám itt is elkérnek egy bizonyos "támogatási díjat", ami általában 5 ezer forintnál kezdődik. Ha ismerőstől, esetleg tenyésztőtől kerül a családhoz a kutya vagy a macska, az is más tészta.

Egy nőstény macska ivartalanítása 10 000 forint körül van, a kandúroké pedig 7 000 forint átlagosan.

A kan kutyák ivartalanítása mérettől függően 12 000-16 000 forint, a szukáké pedig 16 000-20 000 forint.

Kutyák és macskák esetében is 7 000-9 000 forint a kombinált oltás veszettség elleni oltással kiegészítve.  Az oltások között pedig vannak olyanok, amelyeket évente kell ismételni, ami újabb orvosi kiadás.

Az emberekkel ellentétben a házikedvencek nem tudják elmondani, ha valamilyen egészségügyi problémájuk van, ezért érdemes elvinni őket az állatorvoshoz, ha viselkedésükben, állapotukban a megszokotthoz képest eltérés van.

Ugyanez a helyzet az oltásokkal, az ivartalanítással, a sérülések ellátásával kapcsolatban. A kezelések és gyógyszerek ára pár száz forinttól az akár százezres nagyságrendig is terjedhet. Sőt egy-egy komolyabb beavatkozás (például csípő- vagy lábműtét) többszöri kezelést, esetleg műtétet, ezzel együtt többszörös kiadást jelenthet a gazdának. 

Utazás, kozmetika, felszerelés, egyéb költségek

Utazás során a legolcsóbb megoldás az, ha egy ismerőst vagy családtagot kérünk meg arra, hogy gondoskodjon a kedvenceinkről. Ha a háziállatunkkal utaznánk vagy panzióba adnánk, magas költségekkel kell számolni. Az állatútlevél kiállítása 5-10 ezer forint egy állatorvosi rendelőben, ahol az esetlegesen hiányzó chipet is megkaphatja a kisállat, mert ez feltétele az úti okmány kiállításának. A kutyapanziónál 3 000 forintos napi költséggel kalkulálhatunk, alaphangon.

Kutyásoknak sétáltatáshoz nyakörv, szájkosár és póráz vagy hám is kell, utazáshoz hordozó. Ha szófogadó szőrgolyót akarunk, akkor érdemes kutyaiskolába is eljárni.

A fürdetés, kozmetika szintén plusz kiadás, csakúgy, mint a bolhák és a kullancsok elleni védekezés. Cicák esetén pedig az alom rendszeres beszerzésére is gondolni kell, szőrkefére, esetleg olyan pasztára, amelynek segítségével könnyen meg tudnak szabadulni a lenyelt szőrszálaktól.

Ezzel természetesen a lista nem is teljes, hiszen a lakásban tartott cicáknak szükségük van kaparófára, gyakran kapnak saját bútort, párnát, a kutyusok ruházatot, jutalomfalatot, különféle játékokat, stb. Egy-egy kisállat felszereléseket árusító üzlet kínálata szinte a végtelenhez közelít.

 

A felelős állattartás tehát valóban jelentős anyagi terheket jelent. Természetesen cserébe olyan értékekkel gazdagodhatunk az állatok különleges szeretete által, amely pénzben kifejezhetetlen. Éppen ezért tervezzük meg előre a közös életet, hogy ne érjen meglepetés.

Ha pedig hirtelen nagyobb összegre lenne szükség, mert háziállatunk megbetegedett, de átmenetileg nem tudunk egy nagyobb összeget előteremteni, segítséget jelenthet egy személyi kölcsön felvétele, hiszen rendkívül gyors és egyszerű megoldás.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×