Hogyan lehet gyermekünkből pénzügyi guru?

Ha azt szeretnénk, hogy a gyermekünk megbecsülje a pénzt, minél előbb vonjuk be a család költségvetésének megbeszélésébe, tervezésébe. Természetesen a korának megfelelő magyarázatokkal értessük meg vele a család anyagi lehetőségeit, így jobban átlátja majd a szülők döntéseit. Érdemes megtanítani vele, hogy a zsebpénz nem jár alanyi jogon és vannak szabályok az elköltésére.

Zsebpénz, takarékoskodás

A pénzügyi társasjátékok is ajánlottak 

Már gyermekkorában elkezdett a pénzzel ismerkedni, gazdálkodni a megtakarítással rendelkezők nagy része - derült ki a K&H, prémium befektetők körében végzett kutatásából. A válaszadók megosztották gyerekkori pénzügyi tapasztalataikat, melyek alapján egyértelmű, hogy nemcsak a zsebpénz gyűjtögetése, hanem akár a pénzügyi társasjátékok – mint például a Monopoly vagy a Gazdálkodj okosan! – is hasznosak lehetnek a felnőttkori megtakarításhoz. Ezt pedig sohasem késő elkezdeni. Az említett társasjátékok segítik az alapvető pénzügyi fogalmak és folyamatok elsajátítását. 

- Napjainkban a magyarok többsége már figyel arra, hogy legyen biztonsági tartaléka – mondta Zobor Zsuzsanna, a K&H Alapkezelő vezérigazgatója. Hozzátette: "Az ehhez szükséges pénzügyi tudatosságot már a gyermekeinknek is érdemes megmutatni és ösztönözni őket, hiszen annál könnyebb dolguk lesz felnőtt korukban. Annak sem kell azonban megrettennie, akinek ez eddig nem sikerült. Mindig érdemes ugyanis elkezdeni a megtakarítások gyűjtését, hiszen bárkivel történhet olyan váratlan esemény – elromlik egy drágább műszaki berendezés, betegség vagy munkahelyváltás miatt kiesik a fizetés egy része, netán munka nélkül marad –, amikor hirtelen lesz szükség egy nagyobb összegre”. 

A K&H Alapkezelő vezérigazgatója szerint a rendszeres megtakarítás azonban jóval többet jelent a biztonságnál, hiszen arra is megtanít, hogy ne csak a mára, hanem a holnapra is gondoljunk. "A pénzügyi tudatosság, tervezés tehát egy felelősebb, a jövőre is gondot fordító szemléletmódot jelent, amit a mai „eldobható” világban különösen érdemes elsajátítani, a környezetünk fenntarthatósága és a gyermekeink jövője érdekében is” – hangsúlyozta a kh.hu szerint Zobor Zsuzsanna. 

Hároméves korban hallanak leginkább először a pénzről 

Alkalomadtán beszélnek csak a magyar szülők a 18 éven aluli gyermekükkel pénzügyekről, míg az első alkalommal a leggyakrabban három éves korban kerül elő a téma – olvasható a REGIO JÁTÉK megbízásából, az NRC által készített reprezentatív kutatásban. Míg saját bankszámlát a gyermekek 22 százaléka, addig zsebpénzt 65 százaléka kap, melynek mértéke leginkább a lakóhelytől és az életkortól függ. Az összegyűjtött forintokat legtöbbször élelmiszerre, szórakozásra és ruhákra költik a gyermekek. 

Bár már a 3-6 évesek több, mint felével (55 százalék) beszélgetnek a szülők a pénz fogalmáról, az ilyen alkalmak az általános iskolásoknál kerülnek elő egyre gyakrabban. 

„A leginkább három éves korban (25 százalék) beszélnek először otthon a témáról, sőt van, ahol már a 2 éves gyermeket (17 százalék) is elkezdik beavatni a pénzzel kapcsolatos kérdésekbe. Összességében elmondható, hogy az első általános iskolás becsöngetéskor a tanulók 80 százaléka rendelkezik pénzügyeket illető információkkal" – mondta el Gyaraki Dávid, a REGIO JÁTÉK marketingvezetője. 

Tízből hét család a témakör bemutatásához különféle játékokat is segítségül hív, sorrendben a Gazdálkodj okosan! és a Monopoly társasokat, valamint boltos szerepjátékokat. 

Kevés gyermek kap bankszámlát 

A reprezentatív felmérés szerint bankszámlával a 18 éven aluli gyermekek mindössze 22 százaléka rendelkezik, minden második esetben olyannal, amelyhez még nem férhet hozzá. Zsebpénzt viszont a 18 éven aluliak 65 százaléka kap havonta. Az óvodáskorú gyermekek többsége (55 százalék) kevesebb, mint 500 forintból, az alsósok már 1-2 ezer forintból (36 százalék) vagy 500-1000 forintból (29 százalék) gazdálkodhatnak. Az általános iskola felső tagozatába járók havi 2-5 ezer forintra (33 százalék), 500-1000 forintra (30 százalék), illetve 1-2 ezer forintra (22 százalék) számíthatnak, a 15 évnél idősebb társaik pedig 2-5 ezer forint (40 százalék) közötti vagy 5 ezer forint (27 százalék) feletti havi betevőben részesülnek. 

A falun élő szülők 70 százaléka ad költőpénzt, a városokban a szülők kétharmada, míg Budapesten kicsivel több, mint fele (54 százalék) biztosít havi zsebpénzt a gyermekének. 

Az óvodások gyűjtögetnek, de a nagyobbak sem költenek sokat 

„Érdekesség, hogy a költőpénz nem jár mindenkinek alanyi jogon, ugyanis a szülők kétharmada leggyakrabban a jó iskolai eredményhez és magaviselethez, valamint az otthoni teendők elvégzéséhez köti a zsebpénzhez jutást" – fejtette ki Gyaraki Dávid, a cég marketingvezetője. 

Az óvodáskorú gyermekek leginkább még a gyűjtögetés fázisában vannak, esetleg ételre, italra költik a havi zsebpénzüket, ez nem változik a 7-10 évesek esetében sem, kiegészítve, hogy minden ötödik ilyen korú gyermek vásárol játékot is a saját pénzéből. 11 év felett már megjelenik a szórakozás is – tízből egy gyermek költ kikapcsolódásra –, a 15 éves vagy idősebb tinédzserek pedig ruhákra és egyéb kiegészítőkre sem sajnálják már zsebpénzüket. 

Zsebpénzt csak feltételekkel! 

Ahány ház, annyi szokás, így érthető, hogy még a pénzügyi szakértők is egymásnak tudnak feszülni, ha a gyermekeknek adandó költőpénz kerül szóba, ám van néhány tanács, amelyet talán érdemes megszívlelni: 

- A nagyszülőktől és más rokonoktól kapott pénzt - legyen bármilyen kicsi is a gyermek -, tegye el, gyűjtse össze, hogy később, valami nagyobb, szebb dologra elkölthesse. Hogy aztán ezt mire költi el, az legyen az ő döntése, hiszen ő gyűjtötte össze a pénzt. 

- Ha iskolás lesz a gyerek, legyen nála pénz, ám minimális, legfeljebb ezer forint, amelyet csak akkor költ el, ha nagyon szükséges. Mivel a legtöbb családban a gyermek kap tízórait, illetve be van fizetve ebédre, továbbá a bérlete is ki van váltva, érdemes a nap végén mindig elszámolnia az adott összeggel. Ez később ne legyen a zsebpénze része, ne adja hozzá a nap végén, ha mégsem költötte volna el. 

- Házimunkáért nem jár zsebpénz. Ez mindenki feladata, a gyermeknek is ugyanúgy ki kell vennie belőle a részét, mint más családtagnak. 

- Jó magaviseletért vagy egy nemes gesztusért, amelyet másokért tett, ne járjon zsebpénz. A szóbeli dicséretnek elégnek kell lennie, hiszen nem pénzért cserébe segítünk másoknak a nehéz helyzetükben. 

- Meg kell beszélni a gyerekkel, hogy mikor és mennyit költhet el a zsebpénzéből. Ha néha tovább nyújtózkodik, mint ameddig a takarója ér, segítsünk neki, beszéljük át vele, hogy miért nem sikerült betartani a megbeszélt kereteket, hogy aztán újult erővel tanulja meg beosztani a pénzét.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×