Egyre több iskolában lehet majd kártyával fizetni

Oktató kampánnyal és az országos Pénz7 program idején induló roadshow-val folytatódik a közeljövőben a Készpénzkímélő Iskolák mintaprojekt. Kedvező a program fogadtatása, és az iskolák visszajelzései szerint várakozáson felüli a kártyás fizetés népszerűsége. Sokan már korábban is rendelkeztek bankkártyával, így a diákok között nagy sikere van az új lehetőségnek.

Iskolai ATM

Ösztönözni szeretnék a kártyás fizetést

A fizetéssel járó adminisztráció csökkentését, a fizetési folyamatok felgyorsítását, valamint az ehhez kapcsolódó pénzügyi ismeretterjesztést és szemléletformálást tűzte ki célul a „Készpénzkímélő Iskolák” kísérleti program. A 2018-2019-es tanévre fókuszló projekt a Mastercard Europe Magyarországi képviseletének kezdeményezésére, a Pénzügyminisztérium, a Pénziránytű Alapítvány, valamint a Deloitte támogatásával valósul meg.

Az edukációs program pilot fázisában a Pénziránytű Alapítvány középiskolai iskolahálózatának tagjai számára teszik elérhetővé azokat az innovatív megoldásokat, melyek az elektronikus fizetési módok elterjedését ösztönzik. A program jól illeszkedik a kormány pénzügyi tudatosságot fejlesztő stratégiájához.

Egyre több intézményt vonnak be

A projekt közvetlen célja, hogy az iskolák pénzügyi folyamataiban korszerű és gyakorlati példaként is szolgáló, készpénzmentes megoldások is megjelenjenek.

Bevont városok: Nyíregyháza, Debrecen, Székesfehérvár, Győr, Dunaújváros Cegléd és Budapest.

- Az első év sikerei után, várhatóan hamarosan újabb intézményekben lesz lehetőség készpénz mellett, elektronikusan is intézni az iskolai pénzügyeket - nyilatkozta a Bankkalkulator.hu-nak Merényi Zsuzsanna, a Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója.

Nőtt az elektronikus befizetések száma

13 iskolában 19 POS terminált telepítettek, a büfék vezetnek, de emellett az étkeztetés szolgáltatója, egy tanműhely – nyíregyházi fodrász tanműhely, és a dunaújvárosi kollégium, amely szálláskiadással is foglalkozik -, helyeztetett el POS terminált, és így járult hozzá a készpénz melletti fizetések megoldásához - tudtuk meg Merényi Zsuzsannától. A Pénziránytű Alapítvány oktatási igazgatója elmondta: vannak adataik, amelyek jól mutatják, hogy a kezdeti pár ezer forintos vásárlásról havi 100 ezer forintig megy fel egy-egy büfé kártyás fizetési forgalma.

A tanév elején a KELLO (állami tankönyvterjesztő cég, a Könyvtárellátó Nonprofit Kft.), a szülőknek küldött számlaleveléhez egy – az elektronikus fizetésekről tájékoztató - levelet is csatoltak az illetékesek, az eredmény: több ezerrel nőtt a banki utalások száma.

95 százalék örült az utalással történő fizetésnek

- A Deloitte segítségével felmérést is végeztünk - mondta el Merényi Zsuzsanna. Hozzátette: pénzügyi szokások, attitűdök, tájékozottság témájában 588 szülőt kérdeztek meg, a 95%-uk a befizetési módok közül nagyon örült a bankszámláról történő fizetési lehetőségnek. 

2401 diákot a fizetési szokásaikról, pénzkezelési módjaikról kérdeztek meg. Mint kiderült: a diákok felének van bankszámlája, a kártyával rendelkezők negyede használja rendszeresen, és viszonylag magas a készpénzfelvétel az alkalmazás, használat során. De a bolti vásárlás mellett majdnem ugyanolyan magas az internetes kártyás vásárlások száma is. - Itt még a felvilágosítás terén vannak feladataink - szögezte le az oktatási igazgató.

A diákok 80%-a kap zsebpénzt, ennek összege átlagosan 10 ezer forint, és mintegy 15%-uk kapja bankszámlára. Egyéb megoldások: prepaid, telefon alkalmazása nem jellemző.

A diákok 70%-ának van megtakarítása, ezen belül vezet a határozott célú megtakarítás és ennek döntő része készpénzben van.

A diákok között is népszerű a kezdeményezés

A projektben résztvevő iskolák esetében 40% fölött van az osztályszámlákon történő osztálypénzkezelés. Kedvező a program fogadtatása, és az iskolák visszajelzései szerint várakozáson felüli a kártyás fizetés népszerűsége. Sokan már korábban is rendelkeztek bankkártyával, így a diákok között nagy sikere van az új lehetőségnek. A digitális világban szocializálódó fiatalok könnyen elsajátítják a korszerű technológiai megoldásokat. A készpénzkímélő fizetés előnye, hogy csökkenti a pénzforgalom költségét, de emellett kiemelten fontos szerepe van a pénzügyi tudatosság növelésében is.

Februárban edukációs kampánnyal és az országos Pénz7 program idején induló roadshow-val folytatódik a Készpénzkímélő Iskolák mintaprojekt. A résztvevő iskolák diákjai projektnapok és pályázatok keretében ismerhetik meg az elektronikus fizetési megoldásokat és szerezhetnek ismereteket a személyes pénzügyekről a 2018-19-es tanév során.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×