Decemberig igényelhető a Diákhitel2, de újdonság is érkezik

Dátum:

Rekordalacsony kamatmértéket hirdetett ki a Diákhitel Központ Zrt.: az előző félévi 2,20 százalékról 21 bázisponttal 1,99 százalékra csökkentette a Diákhitel1 kamatát. Aki tanulmányai során a hétköznapi megélhetéséhez szeretne anyagi segítséget, annak a szabad felhasználású Diákhitel1-et érdemes választania, aki pedig az önköltségének a díját finanszírozná, annak a Diákhitel2 nyújt megoldást. Októbertől jön a nyelvtanulási diákhitel is, amelynek keretében egyösszegű kölcsön vehető fel, aminek legmagasabb összege 500 000 forint.

Diákhitel 1, Diákhitel 2

A szabad felhasználású Diákhitel1 igen kedvező feltételekkel igényelhető, hiszen a kamatmértéke 1,99 százalékra csökkent – jelentette be a közelmúltban Magyar Péter, a Diákhitel Központ Zrt. újonnan kinevezett vezérigazgatója. A Diákhitel2 pedig az állami kamattámogatásnak köszönhetően változatlanul 0 százalékos kamattal vehető fel július 1. és december 31. között. 

A Diákhitel 1 főbb jellemzői

A Diákhitel1 szabad felhasználású kölcsön, amelyet képzési formától függetlenül minden aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező, 45 év alatti diáknak elérhető. A Diákhitel1 alkalmas többek között a napi megélhetéssel kapcsolatos kiadások fedezésére (például étkezés, utazási költségek fedezése), szállás, albérlet vagy kollégiumi díjak kiegyenlítésére. Az összeget igénybe lehet venni továbbá az egyetemi élethez kapcsolódó kiadásokra (például tankönyvek, jegyzetek vásárlására), vagy a diplomához szükséges nyelvtanulásra, nyelvtanfolyamra, illetve Erasmus-ösztöndíj kiegészítő finanszírozására. A szabad felhasználású diákhitel esetében évente 10 hónapon át akár havi 70 ezer forint is igényelhető. Külföldi részképzés (például Erasmus) esetén havi 140 ezer forintot is fel lehet venni.

A pénz átutalással érkezik a megadott számlára: ha az igénylő szeretné, havonta folyósítják a kért összeget, de ha úgy tetszik, akkor szemeszterenként, egy összegben is megkapható. 

Amit a Diákhitel 2 -ről tudni érdemes

A Diákhitel2 kötött felhasználású, kizárólag az önköltséges formában tanuló 45 év alatti hallgatók számára elérhető konstrukció, 0 százalékos éves kamattal. Csak a felsőoktatási intézmény (egyetem/főiskola) felé fennálló képzési önköltség kiegyenlítésére alkalmas. A maximum felvehető összeg a képzési költség díja, azonban ahol az intézmény külön térítési díjat számol fel az idegen nyelven történő oktatásért, az önköltséges hallgatók Diákhitel2-ből is fizethetik azt.

A Diákhitel Központ az igényelt összeget közvetlenül a felsőoktatási intézményeknek utalja, így az valóban a képzés finanszírozását szolgálja. 

Törlesztés

A törlesztést mindkét kölcsönnél csak a hallgatói jogviszony megszűnését követően, de legkésőbb 45 éves korban kell megkezdeni, a havi törlesztőrészlet nagysága pedig a jövedelemhez igazodik. A 2018. január 1-je után született második gyermek után a tartozás felét, a harmadik gyermek születésével az érintett édesanyák teljes tartozását elengedi az állam.

A hitel törlesztésekor a kötelező törlesztőrészleten felül bármikor, bármilyen összegben, díjmentesen elő lehet törleszteni, így elkerülhető, hogy felhalmozódjon az ügyfél tartozása. A visszafizetések átlagos ideje hét év. 

Igénylés

Mind a szabad, mind a kötött felhasználású diákhitel igénylése egyszerű: akinek van Ügyfélkapus elérése, az a hiteligénylését személyes megjelenés nélkül, Neptun rendszeren keresztül, elektronikus aláírással is benyújthatja, de az igénylés személyesen is intézhető. Sem hitelbírálat, sem fedezet nem szükséges a folyósításhoz.

Tavaly a társaság összesen 13,7 milliárd forint összegű hitelt nyújtott, így a megalapítása óta folyósított hitelállomány meghaladta a 341 milliárd forintot. 

Jön a Nyelvtanulási Diákhitel is

Idén október 1-től bevezeti a kormány a Nyelvtanulási Diákhitelt is. Az új hitelterméket azok az aktív vagy hallgatói jogviszonyukat szüneteltető hallgatók vehetik majd fel, akik nem rendelkeznek a diplomaszerzéshez szükséges nyelvvizsgával, vagy már záróvizsgát tettek, de nyelvvizsga hiányában diplomát nem szereztek.

A nyelvtanulási diákhitel keretében egyösszegű kölcsön vehető fel, ennek legmagasabb összege 500 000 forint. A nyelvtanulási hallgatói hitel törlesztését a felvételét követő 12 hónap elteltével kell megkezdeniük a hallgatóknak, havi egyenlő részletekben. A törlesztés futamideje minimum egy, maximum öt év, melyet hallgató a hitelszerződés megkötésekor választ meg.

A kölcsön kamata induláskor megegyezik a szabad felhasználású hallgatói hitel aktuális kamatával. Jó hír az érintetteknek, hogy amennyiben a hitelfelvevő a hallgatói hitelszerződés megkötését követő két hónapon túl legalább B2 szintű, középfokú komplex állami nyelvvizsgát tesz olyan idegen nyelvből, amelyre külön jogszabály alapján a nyelvvizsgadíj visszaigényelhető, úgy annak bejelentése napjától kamatmentessé válik a hitele. A kamatot az állam a fennmaradó futamidő alatt átvállalja a hallgatótól. A szabad felhasználású diákhitel esetében kérelmezhető törlesztésmérséklés vagy -szüneteltetés, illetve a célzott kamattámogatás vagy a gyermekvállaláshoz kapcsolódó állami támogatás a nyelvtanulási diákhitel esetén nem kérhető.

A konstrukció a szabad és kötött felhasználású diákhitel termékekhez hasonló módon lesz felvehető. 

A szülő is segíthet személyi kölcsön felvételével

Annak a szülőnek, aki nem szeretné, hogy a gyermeke vegyen fel hitelt, ám a család anyagi lehetőségei miatt elkerülhetetlen valamilyen hitel felvétele, megoldást jelenthet a személyi kölcsön, hiszen kezes nélkül, mindössze pár nap alatt elérhető. A különböző bankoknál más és más megoldások vannak, ezért érdemes tájékozódni, ebben lehet segítségül hívni a bankkalkulator.hu-t, ahol a banki partnerek személyre szabott ajánlatai várják az érdeklődőket.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×