De nehéz az iskolatáska... és milyen drága!

Dátum:

Az iskolakezdés egy vagy több gyermeknél is sokszor annyira megterheli a családi kasszát, mint a nyaralás, vagy a karácsony. Előfordulhat, hogy annyira kimerülnek a család tartalékai, hogy személyi hitelt, más néven személyi kölcsönt kell felvennünk – cikkünkben ennek a hátterét próbáljuk megfejteni.

Még a viszonylag tehetősebb szülőknél is sűrűn előfordul, hogy kissé összeszorul a gyomruk augusztus 20-a táján, illetve azt követően. A többség ugyanis ilyenkor szembesül azzal, hogy a gyermeknek (vagy a gyermekeknek) új íróasztal, új laptop, új telefon, új sportcipő és divatos ruhák is kellenek. Ha óvatos is az ember, egy kisiskolás tanévkezdése is súlyos tízezrekbe kerül, egy nagyobb gyermeké pedig könnyen a többszázezer forintos kiadást is meghaladhatja. Ilyenkor sokaknak be sem ugrik: ha nincs más megoldás, ilyenkor is segítséget nyújthat a személyi hitel, másik nevén személyi kölcsön.

Persze egy-egy ilyen kiadás nem is jöhetne rosszabbkor. Mikor máskor kerülne elő a dolog, mint nyaralás után – akkor,  amikor a család pénztárcáját hetekig csapoltuk a vízparton, méregdrága táborokba jártak a gyerekek, apa és anya pedig megvette magának a rég vágyott tárgyait, még a nyaralás előtt. Nincs más tehát hátra, sok esetben marad a személyi kölcsön felvétele, ha a barátokra, szülőkre, nagyszülőkre, rokonokra nem akarunk, vagy nem tudunk támaszkodni.

 

Menő kütyük, drága sportágak

Nyilvánvalóan a nagycsaládosok vannak a leginkább szorult helyzetben, hiszen náluk akkor is nehezen telnek a hónapok, ha jól keres a családfő, és valamilyen csoda folytán nincsen éppen extra kiadás. Három nagyobb gyerek iskolába küldése esetek többségében már igen nagy anyagi terhet jelent, még akkor is, ha bizonyos dolgokat egymástól örökölnek meg a fiatalok.

A legnagyobb költségeket persze főként a divatos elektronikai eszközökkel lehet könnyen elérni, vagy olyan sportágakkal, amelyben a felszerelés drága. Hasonlóan nagy kiadást jelentenek a különböző különórák, legyen az akár zeneiskola, akár nyelvtanulás.

 

Egyre több helyen, egyre magasabb tandíjak

Persze nem árt tudni, hol vannak azok a bizonyos határok a gyermek megfelelési vágya, a szülő pénztárcája és a józan költekezés „Bermuda-háromszögében”. Nyilván egyre több a fizetős iskola is, ahol sohasem a könyvcsomag megvétele okoz gondot, de az átlagembereknek még a szerényebb tandíjak is fejtörést okozhatnak – különösen, ha érettségi után a fiatal csak az államilag nem támogatott karokra nyer felvételt, vagy messze lakik az iskolától. Kollégiumi támogatások és ösztöndíjak, diákhitelek persze léteznek, de korántsem jutnak, vagy érhetők el könnyen mindenkinek. Ilyen esetekben a szülők viszont anyagi értelemben is nagyon „oda kell, hogy tegyék magukat”.

 

Kell pénz albérletre is!

Ha fizetős a főiskola vagy az egyetem, és még albérletre, napi betevőre is kell a pénz, akkor már félévente is bőven a milliós kiadás felett vagyunk, még akkor is, ha a gyermekünk vigyáz a kiadásaival. A fővárosban egyetlen önálló szoba is 40-50 ezer forinttól indul, plusz a rezsi, plusz a költőpénz, az utazások ára és a többi – nem csoda, ha ezt az összeget nehezen tudjuk kigazdálkodni.

 

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×