10 tipp az okos bevásárláshoz: az online hirdetések között is érdemes szétnézni

Hó végén gyakran megérezzük, ha szükségtelen, apró-cseprő dolgokra költöttük a pénzünk egy részét – jó hír, hogy a tudatossághoz elég csak néhány dolgot átgondolni, mielőtt vásárolni indulunk. Mutatjuk, melyek ezek!

Bevásárlás

1. Elcsépeltnek tűnik, de igenis érdemes listát írni a fontos dolgokról, ugyanis ha ragaszkodunk a listánkhoz, sokkal kisebb az impulzusvásárlás esélye. Egy felmérés szerint a bevásárlókosárba kerülő áruk nagyjából 30 százalékát hirtelen felindulásból vásároljuk, amelynek egy része a kukába kerül. Ha csak heti egyszer megyünk el vásárolni, akár havi 10-20 ezer forintot is spórolhatunk, így ugyanis még kisebb eséllyel csábulunk el olyan termékekre, amelyekre nincs szükségünk. 

2. A másik fontos "csel" a tele gyomor: aki éhesen vásárol, annak a pénztárcája helyett a "szeme vásárol". Ha korgó gyomorral indulunk útnak, könnyebb megkívánni bármit, az pedig a legtöbb esetben valami egészségtelen, félkész étel lesz. 

3. A szemmagasságban elhelyezett áruk helyett keressük a termékeket az alsó vagy a felső polcokon, ugyanis jellemzően a középső polcokra kerülnek a drágább, márkás holmik, amelyek sokszor többe kerülnek, mint amennyit rájuk szánnánk. Ha egy kicsit lejjebb keresgélünk, lehet, hogy ugyanolyan jó, csak kevésbé neves termékeket találunk, sokkal barátibb áron. 

4. Mindig nézzük meg a termék kilónkénti vagy literenkénti egységárát, így könnyebben be tudjuk azonosítani, hogy mit érdemes a kosarunkba tenni. 

5. Sokan szeretik a különböző áruházláncok úgynevezett saját márkás termékeit, hiszen olcsóbbak, mint az ismertebb, nagyobb márkák termékei, viszont ugyanolyan kiváló a minőségük. 

6. Felejtsük el a kasszáknál elhelyezett finomságokat, és beszéljük meg a gyermekünkkel is, hogy miért nem kell mindent megvenni. 

7. Mielőbb nagyobb háztartási gépeket vennénk, nézzünk szét az interneten, olvassunk utána, hogy mit is készülünk megvásárolni, ér-e annyit az adott márka terméke. Az online vásárlás során gyakran bukkanhatunk különféle leárazásokra. 

8. Rengeteg helyen lehet kedvezményesen, akár az eredeti ár töredékéért megvenni egy régóta vágyott bútordarabot vagy ruházati cikket, csak kitartóan kell keresgélni az online hirdetések között. Sokunkkal fordul elő, hogy veszünk valamit, amit utólag megbánunk, vagy ajándékba kaptuk és nem jó a méret, ezért kihasználatlanság miatt inkább eladjuk, még új állapotában. Az ilyen lehetőségekkel akár egy komolyabb összeget is megspórolhatunk. 

9. Érdemes időt és energiát fordítani a szórólapok, reklámújságok átnézésére is. Vásároljunk tudatosan több helyen, jegyezzük meg, hogy melyik üzletben akciós éppen a kiszemelt termék, és tartós élelmiszerek esetén az „egyet fizet, kettőt kap” akciókat is jó észben tartani. 

10. Végül, de nem utolsósorban: minden alkalommal tegyük fel a kérdést magunknak, hogy vajon valóban szükség van-e egy sokadik cipőre vagy blúzra, és az valóban boldoggá tesz-e minket? Ha ezekre a kérdésekre őszintén válaszolunk magunknak, sok pénzt spórolhatunk hosszú távon.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×