Több CSOK jár majd a kisebb településeken élőknek

Dátum:

Az 5000 fő alatti településeken növelik a CSOK összegét, használt ingatlanokra is. A Magyar Faluprogram keretében kedvezményeket kap, aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége  (TÖOSZ) tervet készít a kabinet számára a vidék felzárkóztatására, hiszen a települések nagy részének nincs megtartó ereje, ennek következtében évente 3-400 ezer ember költözik a városokba.

Növekedni fog a CSOK összege

Pályázatok indulhatnak jövőre

Javaslatcsomag készül szeptemberig

Több lehetőség kell a fiataloknak

Növekedni fog a CSOK összege

Az ötezer lakosúnál kisebb településeken növekedni fog a jövőben a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) összege, a kormány ezeken a helyeken a használt ingatlanok esetében is jelentős növelést tervez – jelentette be a napokban a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely a Magyar falvak program indulásával kapcsolatban hangsúlyozta: a kabinet célja, hogy a falusi létforma népszerűvé váljon, és ne járjon az életszínvonal csökkenésével az, ha valaki vidékre költözik.

A tervek szerint aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít, kedvezményeket kap, ez a gyakorlatban valószínűleg adókedvezményt jelent majd. A miniszter elmondta, hogy még ebben a parlamenti ciklusban program indul a kultúra fejlesztésére, játszóterek, sportpályák kialakítására. A kabinet meg kívánja teremteni ezen kis közösségek fejlesztésének lehetőségeit - hangsúlyozta, és szólt arról is, hogy alapot hoznak létre a mellékúthálózat fejlesztésére is.

Pályázatok indulhatnak jövőre

Külön programokat terveznek azon kistelepülések számára, amelyekben az országos átlagot meghaladta a népességcsökkenés - tette hozzá. Gulyás Gergely szerint "ha minden jól alakul", a költségvetési tartalék jelentős része a Magyar falvak programra fordítható jövőre. A programért a Miniszterelnökségen kormánybiztosként dolgozó Gyopáros Alpár felel, az első pályázatokat várhatóan jövő év elején írják ki.

Javaslatcsomag készül szeptemberig

Átfogó koncepciót készít a kabinet számára a Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége  (TÖOSZ) idén őszig a vidék felzárkóztatására. Schmidt Jenő, a szervezet elnöke úgy véli, ki kell mondani, hogy nem lehet minden térséget teljes egészében fejleszteni. Ki kell választani két-három leszakadt régiót, és leginkább oda kell összpontosítani a pénzt. Ezekben a térségekben többet kell fizetni az embereknek a közigazgatásban, hogy oda menjenek dolgozni, és ott is maradjanak. Egy nagy tőkekoncentrációt kell végrehajtani, és ennek hatására a magántőke is elkezd abba az irányba áramlani – fogalmazott.

A szervezet éves szinten 4-500 milliárd forintot javasol a Modern Falvak Program megvalósítására a központi költségvetésből. Schmidt Jenő az Echo TV Napi aktuális című műsorában elmondta: ha a program révén sikerül megélhetést és magas szintű közszolgáltatásokat megvalósítani, nem csak a kistelepüléseken élőket tudják megtartani, de sok, jelenleg még külföldön dolgozó magyart is visszacsábíthatnak.

12-15 év kell, hogy érezhető legyen

A kormányprogram legnehezebb feladata ez lesz a következő négy évben - véli Schmidt Jenő, aki szerint minimum 12-15 évre van szükség ahhoz, hogy a a területi kiegyenlítődés végbemenjen Magyarországon.

A legnagyobb problémának azt tartja, hogy a települések nagy részének nincs megtartó ereje, ennek következtében évente 3-400 ezer ember költözik a városokba. Az elnök úgy látja, hogy a 176 járásból 120-ban van szükség fejlesztésre.

Fontos a települések közötti úthálózat felújítása, az internet-, a villamosenergia- és az ivóvízhálózat megteremtése. Minden egyes járásban szükség van két-három nagyobb vállalatra, illetve a közszolgáltatások ellátásának kiszélesítése - hangsúlyozta Schmidt Jenő. Hozzátette: a magyar kistelepülések életében 200 éve nem volt ilyen program.

Több lehetőség kell a fiataloknak

„A CSOK összegének emelése mentőöv lehet a kistelepüléseknek, de csak akkor, ha a munkalehetőségek nőnek, az infrastruktúra javul, a közszolgáltatások minősége változik, és a civil szféra jelenléte is fontos ahhoz, hogy a fiatalok letelepedjenek a falvakban – nyilatozta a magyar Időknek Csomor László, a Községek, Kistelepülések és Kistérségek Országos Önkormányzati Szövetségének elnöke.

75 ezer család kapott eddig CSOK-ot

Eddig már 75 ezernél több család, azaz legalább 300 ezer jutott a CSOK-hoz. Jelenleg a támogatás azoknak jár, akiknek legalább egy gyermekük van, vagy vállalnak legalább egyet, és új vagy használt lakásba költöznek, esetleg bővítenek.

Az egygyermekesek 600 ezer, a kétgyermekesek 1,42–2,6 millió, a háromgyermekesek 2,2–10 millió, a legalább négygyermekesek pedig 2,75–10 millió forint egyszeri, vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe. A harmadik és további gyermeket vállalóknak gyermekenként egymillió forint hitelelengedést is bevezetett a kormány.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×