Minden, amit a falusi CSOK-ról tudni érdemes

Magyarországon a népességfogyás már a 80-as évek óta tart: mintegy 40 éve még 10,7 millió ember élt itt, a Kárpát-medence ölében, azonban azóta ez a mutató kerek egymilliót esett. A statisztikák alapján sajnos egyre csak fogy a magyar, ám a demográfiai számok az egyes régiókban igencsak eltérően viselkednek: Közép-Magyarország lakossága például 2003 óta növekszik, ezalatt az itt élők száma 2,82 millióról 3,01 millióra nőtt. A népességfogyás leginkább a városoktól messze lévő, kisebb, vidéki településeket érinti − ennek a negatív tendenciának parancsolna megálljt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új, speciális fajtája, a „falusi CSOK”, amely a tervek szerint új életet lehelne a haldokló falvakba.

CSOK

Frissítés: a kormany.hu nyilvánosságra hozta azoknak a településeknek a listáját, ahol a falusi családi otthonteremtési kedvezmény, vagyis a „falusi CSOK” elérhető lesz. A részletes településlista a következő linken érhető el: LINK

Nézzük a részleteket: a falusi CSOK egy vissza nem térítendő állami támogatás, amelyet lakásfelújításra és -bővítésre, korszerűsítésre, illetve használt és új lakás vásárlására egyaránt fel lehet használni. A támogatás maximális összege a gyermekek számától függ: 

- egy gyermek után legfeljebb 600 ezer forintot,

- kettő után 2,6 millió forintot,

- három vagy több gyermek után pedig akár 10 millió forintot is lehet igényelni 

Fontos tudni, hogy ha nem új építésű ingatlant veszünk, akkor csak a támogatás felét fordíthatjuk a vételárra. Ez magyarán azt jelenti, hogy ha egy háromgyermekes család egy használt lakásba akar költözni, akkor bár lekérhetnek 10 millió forintot, viszont csak 5 milliót költhetnek a kiszemelt otthon megvásárlására, a maradék 5 milliót viszont a felújításra szentelhetik.

A négyzetmétereknél, vagyis a megvett ingatlan hasznos alapterületénél is vannak korlátok: 

- lakásvásárlásnál egy gyermek esetén 40, kettőnél 50, háromnál 60 négyzetméter a kiszabott minimum

- házvásárlásnál az alsó határ egy gyermeknél 70, kettőnél 80, háromnál 90 négyzetméter. Felső korlát viszont nincs! 

Ellenőrzik a bentlakást

A falusi CSOK csak olyan, 5000 alatti lélekszámú településeket érint, ahol 2003 óta csökkent a lakosságszám. A hivatalos tájékoztatás szerint az érintett falvak száma 2486, a program pedig még a tanyákra is kiterjed! A pontos településlistát a falusi CSOK rendeletben fogják nyilvánosságra hozni, tehát ezen a téren a részletek legkésőbb a program július elsejei indulása előtt – minden valószínűség szerint már tavasszal – ki fognak derülni. Mindenesetre, ha megnézzük, hogy mely települések felelnek meg az előírt követelményeknek, látható, hogy a nagyvárosokat, tehát a Budapestet és a megyeszékhelyeket körülvevő agglomerációs falvak jóformán teljesen kiesnek a körből. A falusi CSOK láthatóan nem azokat szólítja meg, akik ingázni akarnak egy nagyobb központ és egy közeli falu között, a cél egyértelműen a vidék felpezsdítése lenne. 

Részben azért, hogy a visszaéléseknek elejét vegyék, szigorú feltételhez kötik a falusi CSOK igénylését: a közeli hozzátartozónktól vagy a saját tulajdonunkban lévő gazdasági társaságtól például a falusi CSOK-kal nem vehetünk ingatlant. Az igényelt összeghez pedig csak akkor juthatunk hozzá, ha a TB-jogviszony minimum egy éve folyamatosan fennáll (a legnagyobb, 10 milliós összegnél két évet várnak el), emellett szükség van egy erkölcsi bizonyítványra is. Mindemellett a bentlakási kötelezettséget is be kell tartani, vagyis életvitelszerűen a CSOK-ból vett lakásban vagy házban kell élnünk. Azt, hogy ezt a feltételt betartjuk-e, jegyzők bevonásával fogják ellenőrizni.

A jelenlegi tervek szerint a falusi CSOK-ra 25 milliárd forintot fog költeni a kormány, de a friss hírek szerint az igények függvényében a forrásokat készek bővíteni. 

Érdemes tudni, hogy a CSOK felhasználásához a hitelintézetek nem írhatják elő más szolgáltatások kötelező igénybevételét, tehát, ha július után egy bankban azt mondják, hogy csak akkor veheti fel a falusi CSOK-ot, ha mellette még egy hitelt is felvesz, akkor abban a fiókban jogszerűtlenül járnak el. Az viszont gyakran előfordul, hogy pusztán az állami támogatásból nem tudjuk megvenni az álmaink lakását, és szükségünk van még egy kis plusz segítségre. Ez esetben érdemes személyi kölcsönt felvenni: ha kíváncsi banki partnereink különböző személyi kölcsön ajánlataira, használja a kalkulátorunkat!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×