Lakásfelújításra is járhat a CSOK

Még idén dönt a kabinet a Családi Otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiszélesítéséről. A bővítésnek köszöhetően nagy valószínűséggel a lakások felújítására is jár majd támogatás. A CSOk egyéként töretlen népszerűségnek örvend, az igénylések alapján elmondható, hogy a leggyakrabban használt lakás vásárlására igényelik ezt a fajta segítséget a családok.

A kormány előtt van már a Családi Otthonteremtési Kedvezmény módosításának tervezete, amely a lakásfelújítások előtt is megnyithatja a támogatási forrást - derült ki a napokban, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentéséből.

Gulyás Gergely közölte: a kormány még idén dönt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) kiszélesítéséről. Kérdésre hozzátette: a bővítés szinte biztosan vonatkozik majd a lakások felújítására.

Emlékeztetett, az Országgyűlés döntött a lakás-takarékpénztári törvény módosításáról, amelynek értelmében kivezetik a lakás-takarékpénztárak állami támogatását. A miniszter hangsúlyozta: az erre az állami támogatására fordított pénzt ezentúl is lakástámogatásra, de a CSOK-on belül fogják felhasználni.

- Néhány héten belül fontos döntéseket hozhat a kormány az új CSOK-programmal és a demográfiai csomaggal kapcsolatban - szögezte le a miniszter a Kormányinfón. 

Lesz pénz a CSOK-ra

- 2019-ben is lesz CSOK, az elfogadott költségvetésben 242 milliárd forint áll rendelkezésre az otthonteremtési programra, de nincs pénzügyi korlát, tehát "amennyi igény érkezik, annyi támogatást" fognak nyújtani - jelentette ki a napokban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Fűrész Tünde, a Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért megbízott elnöke ismertette: az intézet felmérése szerint a legtöbb támogatást a Közép-Magyarországon élők vehették igénybe. A támogatások 36 százalékát kisvárosi ingatlanokra kérték, 32 százalékát falvakban, községekben, 23 százalékát megyei jogú városokban lévő ingatlanokra, 9 százalékát pedig budapesti otthonokra - mondta.

A CSOK-kal összefüggő mobilitásról elmondta: a támogatottak 80 százaléka ott használja fel a támogatást, ahol él, a budapestieknek azonban csak 66 százaléka marad a fővárosban, 34 százalékuk kisvárosokba, falvakba költözik a kapott támogatás segítségével. 

Egyre nagyobb az igény a CSOK-ra

Idén a második negyedévben az előző negyedévinél és az egy évvel korábbinál is több CSOK-ot helyeztek ki a nagy kereskedelmi bankok, amelyek április-júniusban összesen hozzávetőleg 20 milliárd forint támogatást juttattak el az ügyfelekhez - közölték az MTI által megkeresett pénzintézetek.

A CSOK bevezetése óta a legtöbb támogatást az OTP Bank helyezte ki, amely összesen több mint 31 ezer szerződést kötött 96 milliárd forint értékben. A Takarék Csoport a második legjelentősebb CSOK-kihelyező a kezdetektől számítva 15 ezer tételben közel 45 milliárd forint CSOK-kal. Az adatait megadó pénzintézetek közül a következő a K&H Bank összesen több mint 6300 darab, megközelítőleg 16 milliárd forint értékű CSOK-kal.

Ami a gyerekek számát illeti, a nagyobb kihelyezőknél a három vagy több gyermekes (vagy gyermeket vállaló) családok vannak a legnagyobb arányban az igénylők között.

Továbbra is jellemző, hogy az igénylők darabszámot nézve a leggyakrabban használt lakás vásárlására igényelik a CSOK-ot, a folyósítási összeg alapján a lakás- és házépítésre fordított összeg a nagyobb. 

Tovább drágulhatnak a lakásárak

A budapesti lakásárak hosszú ideje tartó, töretlen növekedése ellenére talán meglepő, de a lakáspiac még mindig nem hozta be a pénzügyi válság, a 2008-2013 közötti időszak éveinek árszintjét, legalábbis, ha a lakásárakat a jövedelmekhez viszonyítjuk - vélekedett Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője. Azaz - mivel a jövedelmek a válság alatt is folyamatosan emelkedtek - ma kevesebb havi átlagjövedelemből vehető meg egy négyzetméter, mint 2007-ben.

Budapesten 2018-ban 1,7 havi fizetést kell megtakarítani egy négyzetméter megvásárlásához, míg 2007-ben 2 havit kellet. A belvárosban még többet, 3 havi juttatást kellene ma félre tenni  A szakértő azonban felhívja a figyelmet arra, hogy a szűken vett belváros, és a külsőbb városrészek közötti árkülönbség valamelyest tovább nőtt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×