Községben építkezne, venne, felújítana? Most 27%-kal olcsóbb lesz!

Július óta állami támogatások hívhatók le azoknak, akik házat építenének, vagy meglévőt vennének, illetve felújítanának a falusi CSOK (családi otthonteremtési kedvezmény) hatálya alá eső közel 2500 kistelepülésen országszerte. Egy új szabály szerint a jövőben az ilyen építések és felújítások áfája is visszajár egészen ötmillió forintig – legalábbis a számlával igazolt építőanyagok, munkadíjak tekintetében. Nézzük a falusi CSOK minden fontos részletét!

A döntéshozók eltökéltek a téren, hogy a lassan (vagy sok esetben gyorsabban) elnéptelenedő környékek felzárkóztatásában látványosan előrelépjenek. Aki az ország közel 2500, korábban csökkenő népességű, úgynevezett falusi CSOK-ra jogosult településén vásárol telket vagy házat, az most nagyon jól jár. Ha ott épít, felújít, bővít, illetve korszerűsít, és gyerekekkel költözik vagy gyermeket vállal, esetleg helyben lakik, az – kis túlzással – fillérekért juthat most új vagy újszerű házhoz. 

Két igen fontos újdonság jelent meg tehát a 2019. július elsejétől működő rendszerben: az egyik, hogy a támogatott települések esetén használt ház vásárlására is 10 milliós támogatás jár, illetve a már ott lakók is igényelhetik a pénzt a meglévő otthonuk felújítására, bővítésére és korszerűsítésére. Tehát – ellentétben a CSOK sokéves gyakorlatával – annak a családnak is jár a támogatás, aki saját, már meglévő házát újítja fel ilyen településeken!

A használt ház vásárlásánál csak annyi a megkötés, hogy a három gyermek után járó 10 milliós támogatásnak legfeljebb csak a felét lehet vásárlásra fordítani, a másik felét felújításra, bővítésre, korszerűsítésre lehet elkölteni.

További igen fontos alapfeltétel, hogy csak használt ingatlan vásárlására nem jár a falusi CSOK, itt felújítani is kell egyidejűleg, hogy egyúttal a rosszabb állapotú házak feljavítását is segítse a támogatás. 

Mekkora összeget jelent a falusi CSOK? 

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítése vagy korszerűsítése alkalmával:

A falusi CSOK összege vásárlás és egyidejűleg bővítése vagy korszerűsítése alkalmával:

Tehát legfeljebb a támogatás fele fordítható vásárlásra, a fennmaradó részt bővítésre és/vagy korszerűsítésre kell fordítani! 

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

A falusi CSOK összege meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

Hátrányt csupán az jelent, hogy a Pesthez, Balatonhoz és a nagyvárosainkhoz közel értelemszerűen viszonylag kevés a falusi CSOK-os település, illetve e helyeken 10-15 millió felett indulnak még a romos házak is, Pest környékén, így például Sződön, Bagon vagy Ikladon pedig még magasabb a belépési küszöb. 

Az új szabályok, könnyítések 

Nemrég, november vége felé– mint említettük – egy újabb, nagyon fontos könnyítést fogadott el a kormány. Ezzel 2020 januártól a legfeljebb 5+5 milliós, vagy akár kisebb összegű falusi CSOK támogatással építkezők, illetve használt ház felújítást, korszerűsítést vagy bővítést végzők legfeljebb ötmillió forintig visszakaphatják az igazolt költségeik áfáját. Ezzel tehát egy 3 gyermekes család Pesttől és a Balaton parttól, valamint pár nyugati nagyvárostól távolabb, kisebb részt saját erőből megvalósított felújítással, akár egy pár milliós személyi kölcsönt felhasználva szépen felújított, viszonylag korszerű házhoz juthat a falusi CSOK-os településeken.

Ezt azt jelenti, hogy az 5+5 millió forintos támogatás ötmilliós felújítási-korszerűsítési, bővítési része nettóban, nem pedig bruttóban lesz elérhető 2020-tól. Ezáltal gyakorlatilag áfamentessé válnak az építőanyagok és munkaerő. Fontos azonban, hogy a támogatást csak a munkálatok költségeinek (anyag- és munkadíjak áfa tartalma), illetve az építési telek áfás vételárának megfizetéséhez lehet felhasználni. Összege pedig nem lehet nagyobb a számlával igazolt és megfizetett áfa összegénél.

Az alacsony kamatokon túl kedvezményes hitel, sőt, babaváró hitel is igénybe vehető. Így tehát lényegében mindenkinek megéri építkezni, aki szívesen költözne és van fiatal gyermeke, stabil jövedelme. Ráadásul nem is kell kapkodni: az új, legfeljebb ötmillióig járó áfa-visszaigénylési kérelmeket 2022. június 30-ig lehet benyújtani.

A szabályzás javítja azon falusi CSOK-os települések iránti keresletet, amelyek közelében nagyváros, illetve jó munkalehetőségek vagy üdülőkörzetek vannak. 

A legfontosabb részletszabályok, kiemelt tudnivalók 

  1. Meddig és hányszor igényelhetjük?

- A falusi CSOK három éven keresztül igényelhető, legkésőbb 2022. június 30-ig. 

- A falusi CSOK csak egyetlen alkalommal vehető igénybe 

  1. Mi a szabály, ha már korábban igényeltünk CSOK-ot? 

- Aki már vett fel korábban bármilyen CSOK-ot, az is kaphat „újra”, ám vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén a gyermekekre korábban felvett CSOK támogatást le kell vonni a falusi CSOK összegéből, és csak a különbözet jár 

- Meglévő ingatlan korszerűsítése vagy bővítése esetén ugyanezen ingatlan megvásárlásához korábban igénybe vett támogatást nem kell levonni: azaz itt maximum az 5 millió Ft falusi CSOK jár. 

- Különleges eset: ha a család korábban már kapott CSOK-ot, de ezúttal egy másik ingatlan korszerűsítésére/bővítésére igényelnék meg, akkor értelemszerűen a korábbi támogatás összegével csökkenteni kell a falusi CSOK-ot 

  1. Mely munkálatok számítanak korszerűsítésnek? 

- Víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése, illetve belső hálózatának kiépítése.

- Fürdőhelyiség, illetve WC létesítése olyan lakásban, amely nem rendelkezik ilyen helyiséggel.

- Központi fűtés kialakítása vagy cseréje, ideértve a megújuló energiaforrások alkalmazását is.

- Az épület szigetelése, ideértve a hő-, hang-, illetve vízszigetelési munkálatokat.

- A külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje.

- Tető cseréje, felújítása, szigetelése.

- Kémény építése, korszerűsítése.

- Belső tér felújítása, ideértve a belső burkolat cseréjét, a galériaépítést, a belső elektromos-, vízhálózat cseréjét, a fürdőhelyiség-felújítást, a WC-felújítást és a konyhafelújítást.

- A lakással azonos ingatlan-nyilvántartási helyrajzi számon található melléképület felújítása vagy kerítés építése, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 30%-áig.

- A korszerűsítéshez közvetlenül kapcsolódó helyreállítási munka, a korszerűsítés költségeinek legfeljebb 20%-áig. 

  1. Mikor kell visszafizetnünk a falusi CSOK-ot? 

- Amennyiben a korszerűsítési/bővítési munkálatok végül nem készülnek el a szerződéskötéstől számított 3 éven belül, akkor a teljes(!) falusi CSOK összegét egy összegben, kamatostul kell visszafizetni. Sőt, beleértve ebbe a vásárlásra fordított pénzt is 

  1. Hány év TB jogviszony szükséges? 

- E támogatás igényléséhez 1 év folyamatos TB jogviszony kell, de a legmagasabb összegű, 3 gyerek után járó 10 milliós CSOK-hoz már 2 év. 

  1. Szükséges-e erkölcsi bizonyítvány? 

- Feltétel a büntetlen előélet, amit már erkölcsi bizonyítvánnyal igazolni kell. (Korábban elég volt erről egy nyilatkozat.) 

  1. Ott kell-e élnünk az ingatlanban? 

- A CSOK-ban érintett gyermekekkel együtt életvitelszerűen kell a támogatásból vásárolt, korszerűsített/felújított ingatlanban kell élnie. Bővítés/korszerűsítés esetén például az utolsó támogatási részlet folyósításától számítva még 10 évig kell az ingatlanban lakni! Ráadásul e bentlakást a jegyző – a szerződéskötést követően – bármikor személyesen, illetve önkormányzati alkalmazottak útján ellenőrizheti. Mi több: lakossági bejelentés (köznyelvben: feljelentés) alapján is! 

  1. Elég-e vállalni a gyermekeket? 

- Vállalni is lehet akár 3 gyermeket is, akkor is ha egy sem született még meg – ez a CSOK-ot igénylő családok egytizedére jellemző. A gyermekvállalás határidejét korszerűsítés esetében a befejezés bank általi megállapításától számítják, míg bővítésnél a hatósági bizonyítvány benyújtásának napjától. 

 A vállalt gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő az alábbiak szerint alakul:

 A vállalt gyermekek megszületésére rendelkezésre álló idő az alábbiak szerint alakul:

  1. Igénybe vehető-e tanyára a támogatás? 

- Fontos, hogy még tanyákra (hivatalosan: külterületi lakásra) is igényelhető, de csak ha a felújítandó tanyára eddig még nem vehettek igénybe támogatást. (Pontosabban két forma zárja ki a CSOK-ot: a tanyák háztartási léptékű villamos energia és vízellátás, valamint szennyvízkezelési fejlesztései nevű pályázat vagy a Tanyafejlesztési Program.)  

Ne feledjük az egyéb hitellehetőségeket 

Ha a falusi CSOK nem elegendő, igénybe vehető a csak 3%-os CSOK hitel is, ha még ilyet a család más ingatlanra nem igényelt. Ez tehát egy legfeljebb 3%-os, fix kamatú, akár 15 milliós hitel lehet. És persze ott van a Babaváró hitel lehetősége is! 

A CSOK hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén:

A CSOK hitel maximális összege vásárlás+bővítés/korszerűsítés esetén:

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×