Kedvezményes hitelek családoknak

A családvédelmi program komoly változásokat hoz a kölcsönök világában. Orbán Viktor miniszterelnök a február 10-ei évértékelőben jelentette be a kormány demográfiai akciótervét. De nézzük mi is történt a konkrétumok szintjén: vagyis hogyan alakul át a CSOK, mi fog változni a hitelezés terén és pontosan mekkora kedvezményekkel számolhatnak a fiatal családosok? 

Családi kdvezmények

Négy gyerek után már SZJA sincsen

Persze a bejelentések kapcsán még sok helyen akadnak fekete foltok. Nem tudni, hogy a pedzegetett kedvezményes hiteleknél például ki adja a pénzt, a bankok vagy az állam. A lényeg viszont világos: minden 18 és 40 év közötti nő, az első házassága alatt 10 millió forintos értékhatárig kedvezményes kölcsönben részesülhet. Aki a legmagasabb összegre, vagyis 10 millióra tart igényt, annak 20 éves futamidő mellett 50 ezer forintos havi törlesztőrészlettel kell számolnia.

A családnak, az első gyermek világra jötte után – ha a pici idén július 1. után születik – 3 évig nem kell törlesztőt fizetnie. Ha megérkezik a második csöppség is, akkor a törlesztésekkel pedig nem csak, hogy újabb 3 évig nem kell foglalkozni, de a tartozás harmadát is törlik. A harmadik gyereknél már a tőketartozás teljes egészét el fogják engedni. Ez az új hitelfajta teljesen kamatmentes lesz, és az indulástól, vagyis 2019. július 1-től három évig lesz elérhető. Az igénybevételhez legalább 3 éves munkaviszonyra lesz szükség. Szabad felhasználású kölcsönről van szó, vagyis a kiutalt összeget bármire el lehet költeni. 

Átalakul a CSOK hitel is: a kedvezményes kölcsönt a többgyermekes családok nem csak új, hanem használt lakásra is felhasználhatják. A CSOK segítségével eddig csak olyan ingatlant lehetett venni, ahol a vételár nem lépte át a 35 millió forintot. Ezt a korlátozást el fogják törölni. Heteken belül pedig jön a falusiakra szabott CSOK is. Ezen a fronton a részletek még nem ismertek. 

Újdonság az is, hogy a négy gyermekes édesanyáknak a nyugdíjazásukig nem kell SZJA-t fizetni. A kormány emellett vállalta, hogy a korábbiakhoz képest nagyobb összeget vállal át a családok jelzáloghiteléből: kétgyermekeseknél 1 milliót, három gyerek után 4 milliót, majd minden további gyerek után 1-1 millió forintot. A Gyermekgondozási díj rendszere is megváltozik: az anyuka helyett akár az egyik nagyszülő is elmehet GYED-re (ez a lépés persze csak a dolgozó nagyszülőket érinti). 

Támogatják az autóvásárlást

Az említetteken felül, a nagycsaládosoknak júliustól külön autóvásárlási program is indul. Azok, akiknek legalább három gyerekük van és minimum hétszemélyes új kocsit vásárolnak, akár 2 és fél millió forint vissza nem térítendő támogatást is kaphatnak. Ez a pénzügyi segítség legfeljebb a felét teheti ki az autó árának. A tervek szerint a családok rögtön megkapják az árengedményt: tehát már az adás-vételnél a kedvezményes árat kell kifizetni, nem kell az utólagos visszaigényléssel bajlódni.

A felsoroltak mellett a program részeként 2022-ig a teljes bölcsődei ellátás is megvalósulna. Emiatt a mostani elképzelések szerint három éven belül 21 ezer új férőhelyet alakítanának ki.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×