Jó hír: mostantól használt lakásra is fordítható a CSOK hitel!

Dátum:

Július elseje óta jelentősen átalakult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az egyik legfontosabb változás, hogy az úgynevezett CSOK hitel már használt ingatlanra is fordítható, sőt, a felvett kölcsönt akár korszerűsítésre és bővítésre is fel lehet használni.

CSOK

Mivel komoly tömegek vártak erre a lehetőségre, a nyár elején kissé visszaesett a forgalom az ingatlanpiacon, július beköszöntével viszont a várakozások szerint újra meg fog táltosodni az ágazat. Az már az év eleji adatokon is látszott, hogy bővült a kínálat, az ingatlanhirdetések száma látványosan megnőtt. Persze pont a CSOK miatt a következő időszakban némi drágulásra is lehet számítani. Az biztos, hogy a lakossági hitelpiac így is jól ment az év elején: januártól áprilisig összesen 284 milliárd forint lakáskölcsönt vettek fel Magyarországon, ami az egy évvel korábbi adatokhoz képest csaknem 20 százalékos növekedést jelent. 

Megkötések

Az, hogy a kamattámogatott CSOK-nál mekkora kölcsönhöz tudunk hozzáférni, a gyermekeink számától függ. A kétgyerekesek vagy az ennyit vállalók legfeljebb 10 millió forintot, a három- vagy többgyerekesek, illetve az ennyit vállalók ezt a fajta hitelt maximum 15 millió forintig igényelhetik. Egy gyermek után a CSOK-nak ez a fajtája egyáltalán nem jár. A kamattámogatott Családi Otthonteremtési Kedvezmény nagy előnye, hogy a piaci kamatszintek alatt lehet vele kölcsönhöz jutni: a hitel után a teljes futamidő alatt maximum 3 százalék kamatot kell fizetni. Még a futamidőnél is van egy felső plafon: az időtartama nem lehet több 25 évnél.

Ha a hitelfelvételnél előre vállal két vagy több gyermeket, akkor jobb, ha tudja: a megelőlegezett CSOK kizárólag házaspároknak jár, és nekik is csak akkor, ha legalább az egyik fél 40 év alatti. Ha viszont már vannak gyermekei, és csak utánuk akar CSOK-ot igényelni, akkor ilyen megkötések nincsenek. A kölcsönt akár elváltak és egyedülállók is felvehetik. 

A lakás mérete is számít

Jó hír, hogy a korábbi gyakorlattal szemben július 1-től a kedvezményes hitelt 35 millió forintnál drágább használt ingatlanok vásárlásánál is igénybe lehet venni.

A gyermekek száma mellett azonban van egy másik megkötés is: a szabályozás a megvásárolt ingatlan minimális hasznos alapterületét is meghatározza. Két gyermeknél a lakásnak el kell érnie legalább az 50 négyzetmétert, ha pedig házat veszünk, 80 négyzetméter az alsó határ. Három gyermeknél lakásnál legalább 60, lakóháznál pedig minimum 90 négyzetméterre van szükség. 

További lehetőségek

Ha nem felel meg a feltételeknek és nem tudja lekérni a kamattámogatott CSOK-ot, érdemes más megoldás után nézni. Fontos tudni, hogy lakást akár szabad felhasználású személyi kölcsönből is lehet vásárolni. Ha szeretne tájékozódni banki partnereink személyi kölcsön ajánlatairól, használja hitelkalkulátorunkat, amely segítségével percek alatt személyre szabott ajánlathoz juthat.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×