Decembertől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt

December elsejétől a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt. Napjainkban 1 millió 140 ezer gyerek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatás.

CSOK

A többség két gyermeket nevel

- Még ez év december 1-jétől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a támogatott kamatozású 10 millió forintos hitelt - jelentette be a napokban a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. Novák Katalin közölte: Magyarországon a gyerekek többsége, 1 millió 140 ezer gyerek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatás. Ennek egyik módja az, hogy december 1-jétől a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) mellé 10 millió forint, támogatott kamatozású hitel felvételére lesznek jogosultak a kétgyermekesek.

- A kormány garantálja, hogy a 25 éves futamidő alatt 3 százalék alatt tartják a kamatot - mondta Novák Katalin. Megjegyezte: az elmúlt három évben a CSOK-ot igénybe vevők közel fele - több mint 43 ezer - kétgyermekes család volt, és bíznak abban, hogy ezzel a hitellel még több kétgyermekes családot segítenek hozzá a CSOK-hoz. 

Több lehetőség ingatlanvásárlásra

"A háromgyerekes családok a CSOK segítségével már önerő nélkül is vásárolhatnak egy 50-70 négyzetméteres lakást a vidéki városokban, hiszen rendelkezésre áll a korábbi 10 millió forintról, 15 millió forintra emelt kedvezményes kamattámogatású kölcsön, amelyet kiegészíthetnek a vissza nem térítendő 10 millió forinttal, ennyiből pedig akár a teljes vételárat fedezhetik" - vélekedett az MTI-nek Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. Hozzátette: a CSOK bővítése a kétgyerekes családok ingatlanvásárlási lehetőségeit is bővíti, hiszen esetükben a vissza nem térítendő támogatás mértéke 2,6 millió forint, amelyet 10 millió forintos kedvezményes kamattámogatású hitellel egészíthetnek ki. 

A Duna House adatai szerint a CSOK-támogatást Budapesten a lakáshitelt felvevőknek csupán 12 százaléka vette igénybe, míg ez az arány Kelet- és Nyugat-Magyarországon is meghaladta a 20 százalékot, és várhatóan a kamattámogatott hitel bővítésének lehetőségével ez az arány nőni fog. Kiemelték, a CSOK átalakítása nem helyettesíti az államilag támogatott lakástakarékpénztári konstrukció megszűnését, így további állami ösztönzők bevezetése jótékony hatással lehet a lakáspiac keresleti oldalára. 

Balla Ákos, a Balla Ingatlan ügyvezetője kommentárjában megjegyezte, a CSOK módosítása nagyobb mértékben kedvez a kétgyermekes családoknak, mint a három gyermeket nevelőknek, mert előbbiek így egy harmadik gyermek vállalása nélkül igényelhetik a 10 millió forintos támogatott hitelt. A háromgyermekes családok eddig 10 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 10 millió forint kedvező kamatú kölcsönre voltak jogosultak, az új módosítás számukra csupán az igénybe vehető hitelkeretet növelte meg további 5 millió forinttal.

Az ügyvezető megjegyezte, a CSOK átalakítása, habár kedvező feltételeket biztosít, de még mindig a hitelfelvételben nyújt segítséget, a banki hitelnek pedig előfeltétele, hogy legyen egy biztos önerő. 

Népszerű a CSOK

A kormány szerint a CSOK népszerűsége töretlen, a kedvezménnyel eddig csaknem 400 ezer ember otthonteremtését tudták segíteni. - A CSOK, az ÁFA-visszatérítés lehetősége és kedvezményes hitelek összesen csaknem 500 milliárd forintos támogatást jelentettek eddig a családoknak - mondta a Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár. 

Ha nincs lehetőség a CSOK-ra

Ha osztottunk és szoroztunk, és rájöttünk, hogy nem éri meg felvenni a CSOK-ot vagy csak egyszerűen nincs rá lehetőségünk, ám ingatlanvásárláson gondolkodunk, érdemes megfontolni a személyi kölcsön felvételét. A folyósítás pár napon belül, ingatlanfedezet nélkül megtörténik. Érdemes szétnézni a bankok ajánlatai között, ebben segít a bankkalkulator.hu, ahol gyorsan és egyszerűen kalkulálhat a hitelek között, sőt, akár azonnal igényelhet is kölcsönt. 

Budapesten és Debrecenben fogy a legtöbb ingatlan

A magyarországi ingatlanpiacon átlagosan 89 százalékkal nőtt az adásvételek száma a 2017-ig tartó 5 éves periódus alatt és a várakozások szerint idén még a tavalyinál is több, közel 155 ezer tranzakció várható országosan – derül ki az Otthon Centrum legújabb elemzéséből. Ugyan a részesedése fokozatosan csökken, de még mindig kiemelkedően teljesít Budapest, ahol idén 36 ezer 500 ingatlan adásvételre lehet számítani.

- Vidéken Debrecen rendelkezik a legnagyobb lakásforgalommal: idén a cívisvárosban és a környező településeken várjuk a legtöbb adásvételt, közel 4200 tranzakciót, ami a főváros IX. kerületével egyezik meg” – mondja Soóki-Tóth Gábor, az Otthon Centrum elemzési vezetője. A második legjelentősebb piac Szeged és környéke, ahol megközelítőleg 3800 adásvétel valósul meg idén.

A tranzakciók számát tekintve Győr-Moson-Sopron megye növekedett a legkisebb mértékben az elmúlt öt évben: itt csupán 19 százalékkal több adásvételt bonyolítottak 2012-höz képest. A legnagyobb mértékű növekedés Nógrád megyében történt, ahol az adásvételek száma két és félszeresére nőtt az elmúlt öt év során.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×