CSOK-hoz számlák kellenek, de milyenek?

Ha családi otthonteremtési kedvezményt, azaz CSOK-ot veszünk igénybe, a folyósító pénzintézet felé számlákat kell benyújtanunk az építkezésről vagy a vételárról, kivéve a használt lakásvásárlást. Mi történik a számlákkal? Mit vizsgál rajta a bank? Mi a teendő, ha lakástakarék megtakarítást és CSOK-ot is felvennénk, s számlát a bank és a lakástakarék is kér? Érdemes a válaszokkal tisztában lennünk, így elkerülhetjük a nem várt meglepetéseket.

Milyen számlát vár tőlünk a bank?

Használt lakást vásárlásra igényelt CSOK-nál nem kell számlát bemutatnunk a bank felé. Új lakás vásárlására, lakásépítésre, lakásbővítésre igénybe vett családi otthonteremtési kedvezménynél viszont igen, ekkor a támogatást folyósító hitelintézethez benyújtott számlának minden esetben a támogatást igénylő nevére kell szólnia.

A számlákat csak akkor fogadhatja el a bank, ha a számla kiállítója az állami adóhatóság (NAV) honlapján közzétett működő adóalany nyilvántartásban szerepel azon időpontban, amikor a számlát a bankhoz benyújtották. Adóalany leegyszerűsítve az, aki adót fizet. Ez a feltétel arról szól, hogy ténylegesen működő, adózó vállalkozás állította ki a számlát. Ezen túl a bank a helyszíni szemle alkalmával azt is ellenőrizi, hogy a számlában foglalt gazdasági esemény valós-e.

Mi magunk is lekérdezhetjük a számlakiállítót a NAV honlapján, itt: https://www.nav.gov.hu/nav/adatbazisok/adatbleker/feszekrako_program

Megtörténhet azonban, hogy a kivitelezőnk vagy az eladó, aki a számlát kibocsátotta, ténylegesen működő vállalkozás, adótörvényeknek megfelelő korrekt számlát állít ki, és mégsem szerepel a NAV honlapján. Ennek oka, hogy a NAV honlapján a regisztráció nem kötelező. Ekkor sincs veszve semmi, de némi adminisztráció zúdul a nyakunkba. Ilyenkor az érintett számlával mi magunknak kell felkeresnünk a NAV-ot és igazolást kérnünk arról, hogy a számla kiállítója megfelel az előírásoknak, amiről egy adóhatósági igazolást kell benyújtanunk a bankhoz.

Mi történik a számlákkal?

A banktól az általa elfogadott számlákat letörölhetetlen jelzéssel ellátva kapjuk vissza. A számlákra feljegyzésre kerül, hogy azt mely ingatlan vonatkozásában és mikor mutatták be a hitelintézetnél a támogatott lakáscél megvalósítása érdekében.

Amennyiben a hitelintézet szerint a számla valódisága vagy a számlában szereplő gazdasági esemény megtörténte kétséges, a tények feltárása érdekében megkeresi az állami adóhatóságot.

A támogatás igénybe vevője a költségek igazolásaként bemutatott számlákat köteles 5 évig megőrizni. Az 5 évet az adásvételi szerződés megkötése, illetve a használatbavételi engedély kiadása, a használatbavétel tudomásulvétele vagy az egyszerű bejelentéshez kötött épület felépítésének megtörténtét igazoló hatósági bizonyítvány kiadása évének utolsó napjától (bővítés esetén utolsó napjától) kell számítani.

Mi a teendő, ha több hitelintézet felé is be kell nyújtanunk számlákat?

Előfordulhat, hogy CSOK-ot és támogatott lakáshitelt vagy lakástakarékpénztári megtakarítást, lakástakarék kölcsönt is felveszünk ugyanarra a lakáscélra, de azt nem egyazon pénzintézettől igényeljük.

Ilyenkor először a lakáskölcsönt nyújtó pénzintézet folyósít, majd ezt követően történik a családi otthonteremtési kedvezmény folyósítása.

A folyósítások során a hitelintézetek kötelesek együttműködni, és a másik hitelintézethez ugyanarra a lakáscélra már benyújtott számlát elfogadni. Nem utasíthatja el a CSOK-ot nyújtó pénzintézet a számlát azzal a felkiáltással, hogy azt már egyszer állami támogatáshoz felhasználták. Ez csak akkor igaz, ha ugyanarra a lakáscélra kérjük a családi otthonteremtési kedvezményt, mint a lakáskölcsönt, és nem egy teljesen más lakáscélra felhasznált számlával tervezünk zsonglőrködni.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×