CSOK – Családi Otthonteremtési Kedvezmény

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény – vagy ahogy sokan ismerik, CSOK – már 2015. július 1-től igényelhető, vissza nem térítendő állami támogatás, mely kizárólag lakáscélra fordítható. A kedvezmény igénylésének feltételeit már több alkalommal módosították, ezért mi a 2019. július 1-től érvényes, legfrissebb feltételrendszert ismertetjük. A CSOK támogatás meglévő és a jövőben vállalt gyermekek számától függően akár 10 millió forintot is jelenthet a családnak.

Mire használható fel az otthonteremtési kedvezmény?

 • Bővítés, ingatlan kibővítése: Amennyiben a meglévő ingatlan hasznos alapterületét legalább egy lakószobával megnöveljük, ideértve a tetőtér-beépítést is.
 • Új lakás/ház vásárlása: A CSOK-ot, avagy korábban szocpolt a családok új lakáshoz jutásának elősegítése és az új lakások építésének ösztönzése érdekében hozta létre az állam.
 • Használt lakás vásárlása: A CSOK nem csak új, de használt ingatlanokra is igénybe vehető.  Az ingatlan vételára legfeljebb 20%-kal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket. A lakás minimális hasznos alapterülete 1-2-3-4 gyermekenként a kormányrendeletben rögzítésre került.
 • Építkezés, új ház építése: Minden olyan építményre felhasználható a CSOK, amit alapjaitól kezdve újonnan építenek fel vagy az épület olyan bővítményére, amely saját helyrajzi számot kap.
 • Korszerűsítés: A családi otthonteremtési kedvezmény igénybe vehető korszerűsítésre is. (Például: víz-, csatorna-, elektromos-, gáz-közműszolgáltatás bevezetése; a külső nyílászáró energiatakarékos nyílászáróra való cseréje) 

Ki igényelheti a CSOK-ot? 

A CSOK igénylését megelőzően érdemes ellenőriznünk, hogy jogosultak vagyunk-e a támogatásra. Az alábbi listában összegyűjtöttük a CSOK igénylés feltételeit: 

 • A fiatal házaspárok legfeljebb 3 gyermeket vállalhatnak a CSOK igénybevételéhez
 • Kizárólag köztartozással nem rendelkező, büntetlen előéletű magánszemély igényelheti a támogatást
 • Magyar állampolgár, vagy 3 hónapot meghaladó tartózkodási joggal rendelkező személy
 • 1 vagy 2 gyermek esetén legalább 180 napos, 3 vagy több gyermek esetén legalább 2 éves folyamatos TB-jogviszony szükséges
 • A támogatásnak feltétele a lakásbiztosítás megkötése
 • Az ingatlan eladója és vevője nem lehetnek egymás közeli hozzátartozói, az építkezési munkálatokkal pedig nem bízható meg az igénylő saját, vagy közeli hozzátartozójának a cége
 • Az adásvételi szerződés megkötése és az igénylés benyújtása között nem telhet el 180 napnál hosszabb idő
 • Amennyiben a CSOK-ot hitellel egészítenénk ki, az igénylő nem rendelkezhet negatív KHR-minősítéssel (BAR lista)

A támogatás már gyermekkel rendelkező vagy még gyermektelen házaspárok, valamint egyedülálló szülők számára is igényelhető. A CSOK támogatást folyósító bankok megvizsgálják a lakáscélnak megfelelő ingatlan alapterületét és a meglévő/vállalt gyermekek számát, majd az ezek alapján járó támogatás összegét folyósítják. 

Mit érdemes még tudni a CSOK-ról? 

 • Kizárólag lakáscélra vehető fel, tehát lakásvásárlásra, bővítésre, korszerűsítésre és építésre.
 • A házaspárok már meglévő gyermekeikre, illetve azok a fiatal házasok – ahol legalább az egyik fél 40 év alatti - jövőben vállalt gyermekeik után is élhetnek a CSOK lehetőségével.
 • Elvált, egyedülálló szülő csak meglévő gyermekre igényelheti a CSOK támogatást.
 • Vér szerinti vagy örökbefogadott gyermek után is igényelhető, aki még nem töltötte be a 25. életévét, vagy elmúlt 25 éves, de megváltozott munkaképességű.
 • Várandósság esetén meglévő gyermeknek számít a magzat a terhesség betöltött 12. hetét követően.
 • Egy vállalt gyermek megszületésére 4 év, két gyermekre 8 év, háromra pedig 10 év áll rendelkezésére a fiatal házasoknak.

A támogatás összege minden esetben függ a gyermekek számától, és további fontos kitétel, hogy a megvásárolt, felépített vagy kibővített ingatlannak a rendeletben meghatározott hasznos alapterülettel kell rendelkeznie. Az alábbi táblázatokból egyszerűen leellenőrizhetjük többek között azt, hogy mekkora összegben igényelhető CSOK felújításra, vagy milyen összegű a CSOK 2 gyerekre:

 

használt lakás/családi ház vásárlás/bővítés/felújítás/korszerűsítés esetén

 

Minimális hasznos alapterület

CSOK

1 gyermek

40 nm

600 000 Ft

2 gyermek

50 nm

1 430 000 Ft

3 gyermek

60 nm

2 200 000 Ft

3+ gyermek

70 nm

2 750 000 Ft

 

 

új ingatlan építés/vásárlás esetén

 

Minimális hasznos alapterület

CSOK

 

lakás

családi ház

1 gyermek

40 nm

70 nm

600 000 Ft

2 gyermek

50 nm

80 nm

2 600 000 Ft

3 gyermek

60 nm

90 nm

10 000 000 Ft

3+ gyermek

60 nm

90 nm

10 000 000 Ft

Milyen plusz lehetőségeim vannak a CSOK kiegészítésére?

CSOK-hitel (Otthonteremtési Kamattámogatás)

Abban az esetben, ha a felvett állami támogatást ki szeretnénk egészíteni, a kedvezményes CSOK hitel segítségével akár 25 millió forintból is gazdálkodhatunk. Részletek itt! 

Falusi CSOK

A kormány családvédelmi akciótervének részeként életbe lépett, úgynevezett „falusi CSOK” pedig azoknak a családoknak kedvez, akik alacsonyabb lélekszámú településeken élnek, vagy ilyen településre költöznének.

A Falusi CSOK támogatás lényege, hogy használt ingatlan vásárlása esetén is az új ingatlan vásárlásakor járó CSOK összegére lehetünk jogosultak, azzal a feltétellel, hogy a támogatás felét felújításra/korszerűsítésre kell fordítanunk.

Településlista (pdf) 

 

Minimális hasznos alapterület

"falusi" CSOK

1 gyermek

40 nm

600 000 Ft

2 gyermek

50 nm

2 600 000 Ft

3 gyermek

60 nm

10 000 000 Ft

3+ gyermek

70 nm

10 000 000 Ft


Babaváró hitel

Amennyiben fiatal házaspárként gyermekvállalást tervezünk, úgy a Babaváró hitel felvételének lehetősége is adott. A legfeljebb 10 millió forintos hitelösszeg szabadon felhasználható, akár kamatmentes segítség lehet az ingatlan vásárlásához. Részletek itt!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×