Hírek - CSOK

 • Jó hír: mostantól használt lakásra is fordítható a CSOK hitel!

  Július elseje óta jelentősen átalakult a Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK). Az egyik legfontosabb változás, hogy az úgynevezett CSOK hitel már használt ingatlanra is fordítható, sőt, a felvett kölcsönt akár korszerűsítésre és bővítésre is fel lehet használni.

 • A CSOK mellett 150 milliárd is jut idén a falvaknak

  Kevesen tudják, hogy a háromgyermekes családok 5+5 millió forintos, ingyenes falusi CSOK támogatása mellett az ötezer fő alatti falvakat csak idén összesen 150 milliárd forinttal támogatja a központi költségvetés. Megnéztük, hogy mi minden épülhet ebből a pénzből.

 • Minden, amit a falusi CSOK-ról tudni érdemes

  Magyarországon a népességfogyás már a 80-as évek óta tart: mintegy 40 éve még 10,7 millió ember élt itt, a Kárpát-medence ölében, azonban azóta ez a mutató kerek egymilliót esett. A statisztikák alapján sajnos egyre csak fogy a magyar, ám a demográfiai számok az egyes régiókban igencsak eltérően viselkednek: Közép-Magyarország lakossága például 2003 óta növekszik, ezalatt az itt élők száma 2,82 millióról 3,01 millióra nőtt. A népességfogyás leginkább a városoktól messze lévő, kisebb, vidéki településeket érinti − ennek a negatív tendenciának parancsolna megálljt a Családi Otthonteremtési Kedvezmény új, speciális fajtája, a „falusi CSOK”, amely a tervek szerint új életet lehelne a haldokló falvakba.

 • Könnyű tízmilliós pluszhitel jár a 40 alatti anyukáknak!

  Az eddigi 10-15 milliós, legalább két-három gyermek megléte (vagy vállalása) esetén kapható szuper-kedvezményes CSOK lakáshitel mellé – amelyet rövidesen használt lakásra is meg lehet kapni – további, akár tízmillió forintos, kamatmentes hitelt kaphatnak a 18-40 éves nők. Nemrég kiderült, hogy ezt az újabb tízmilliós ingyen hitelt az új gyermekben gondolkodó hölgyek szinte jövedelem összegétől, munkától függetlenül vehetik fel július elsejétől, mindössze néhány egyszerű feltétellel! Ezeket vesszük most sorra.

 • Kedvezményes hitelek családoknak

  A családvédelmi program komoly változásokat hoz a kölcsönök világában. Orbán Viktor miniszterelnök a február 10-ei évértékelőben jelentette be a kormány demográfiai akciótervét. De nézzük mi is történt a konkrétumok szintjén: vagyis hogyan alakul át a CSOK, mi fog változni a hitelezés terén és pontosan mekkora kedvezményekkel számolhatnak a fiatal családosok? 

 • A CSOK gyakran részletekben érkezik

  Családi otthonteremtési kedvezményt, azaz CSOK-ot lakásvásárlás esetén egy összegben, építkezés és lakásbővítés esetén részletekben folyósítják számunkra. Akadnak azonban kivételek, lássuk mire figyeljünk oda, hogyan kössük meg az adásvételi vagy a kivitelezési szerződést, hogy az abban vállaltakat tartani is tudjuk.

 • Decembertől a kétgyermekesek is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt

  December elsejétől a kétgyermekes családok is igénybe vehetik a 10 millió forintos kamattámogatott hitelt. Napjainkban 1 millió 140 ezer gyerek nevelkedik kétgyermekes családban, ezért indokolt a fokozott támogatás.

 • Lakásfelújításra is járhat a CSOK

  Még idén dönt a kabinet a Családi Otthonteremtési kedvezmény (CSOK) kiszélesítéséről. A bővítésnek köszöhetően nagy valószínűséggel a lakások felújítására is jár majd támogatás. A CSOk egyéként töretlen népszerűségnek örvend, az igénylések alapján elmondható, hogy a leggyakrabban használt lakás vásárlására igényelik ezt a fajta segítséget a családok.

 • Babakötvény, életkezdési támogatás, Start számla

  Az életkezdési támogatást, a Start számlát és a Babakötvényt a köznyelv szinonimaként kezeli, ami valójában egy folyamat több állomását jelenti. 2006 óta a magyar állam alanyi jogon járó, jelenleg 42.500 forintos életkezdési támogatást nyújt az újszülöttek számára. A gyermekek az állam juttatásához 18. életévüket betöltve juthatnak hozzá, melynek felhasználása nem célhoz kötött. Az életkezdési támogatást a szülők, hozzátartozók kiegészíthetik: a saját befizetés után évente állami támogatás és előre fixált kamat is jóváírásra kerül a számlán.

 • Több CSOK jár majd a kisebb településeken élőknek

  Az 5000 fő alatti településeken növelik a CSOK összegét, használt ingatlanokra is. A Magyar Faluprogram keretében kedvezményeket kap, aki a tájegységi arculatba illő ingatlant épít. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége  (TÖOSZ) tervet készít a kabinet számára a vidék felzárkóztatására, hiszen a települések nagy részének nincs megtartó ereje, ennek következtében évente 3-400 ezer ember költözik a városokba.

 • CSOK - Mekkora összegről kell számlát benyújtani?

  Akkor sem dőlhetünk hátra, ha már szerződést kötöttünk a bankkal a családi otthonteremtési kedvezmény, azaz a CSOK folyósítására: a kivitelezésről, vételárról számlákat kell benyújtanunk, ez alól csak használt lakásvásárlás kivétel. Sok kis részletszabálynak kell megfelelnünk: kinek a nevére szóljon a számla, lehet-e korábbi, mint az építési engedély, melyekkel érdemes tisztában lennünk.

 • CSOK-hoz számlák kellenek, de milyenek?

  Ha családi otthonteremtési kedvezményt, azaz CSOK-ot veszünk igénybe, a folyósító pénzintézet felé számlákat kell benyújtanunk az építkezésről vagy a vételárról, kivéve a használt lakásvásárlást. Mi történik a számlákkal? Mit vizsgál rajta a bank? Mi a teendő, ha lakástakarék megtakarítást és CSOK-ot is felvennénk, s számlát a bank és a lakástakarék is kér? Érdemes a válaszokkal tisztában lennünk, így elkerülhetjük a nem várt meglepetéseket.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×