Sokan nyerhetünk a babaváró hitellel

Dátum:

Az akár 10 millió forint összegű, 20 évre is felvehető babaváró hitelért azoknak is érdemes jelentkezni, akik egyébként is terveznek gyermeket, ezzel az ingyenes kölcsönnel ugyanis akár egy meglévő, drágább bankhitelt, vagy egy korábbi személyi kölcsönt is ki tudnak váltani. Kiszámoltuk azt is, hogy egy piaci kamatozású hitelhez képest mennyit nyerünk 10-20 év alatt a teljesen szabadon felhasználható babaváró kölcsön kamatmentességével.

Babaváró hitel

Júliustól nem kevesebb, mint másfél millió magyar nőnek lesz lehetősége a babaváró hitel felvételére: minden leendő anyuka, vagy olyan, akár már gyermekes anyuka, aki újabb gyermek vállalásán gondolkodik, akár 10 millió forinthoz is juthat. Fontos kiegészítés, hogy a babaváró hitelt csak olyan nő igényelheti, aki az igénylés időpontjáig betöltötte a 18., de még nem töltötte be a 41. életévét. 

Természetesen a gyermekvállalás fontos feltétel, ugyanis ha az első baba nem születik meg a futamidő első öt évén belül, akkor a kölcsön visszamenőleg piaci kamatozásúvá alakul. Tehát, ebben az esetben a kölcsön felvételének pillanatától kezdve ki kell fizetni a pluszkamatokat, hiszen a hitel kamatmentességéért cserébe 2019. július elseje után születendő babát vár az állam. Emellett feltétel még a házasság, nem elég az élettársi kapcsolat, szükséges továbbá három éves társadalombiztosítási jogviszony és büntetlen előélet is, ami lényegében „kinullázza” a hitel kamatterheit, sőt, egyéb költségeit is. Természetesen elengedhetetlen feltétel a hitelképesség, amit a kölcsönt nyújtó kereskedelmi bankok ugyanúgy vizsgálnak majd, mintha piaci lakáshitelt, vagy személyi kölcsönt nyújtanának. Lényeges, hogy legalább az egyik házastársnak az első házasságában kell élnie, ám a meglévő gyermek nem akadály. 

Szabad a vásár!

Óriási előny, hogy a kölcsön szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető és semmilyen ingatlanfedezet sem szükséges hozzá, nemfizetés esetére ugyanis az állam készfizető kezességet vállal a kölcsön mögött. Már önmagában ez a két tényező hatalmas dolog, így feltehetően leendő és jelenlegi anyukák tízezrei, sőt, akár százezrei vehetik majd fel ezt az előnyös, szabad felhasználású hitelt a 2022. december 31-éig nyitva álló 3,5 évben. 

További gyermekvállalás esetén nőnek az előnyök

Azok, akik több gyermeket szeretnének a jövőben, még jobban járhatnak: a hitelfelvételt követően születő vagy örökbefogadott második gyermek megérkezése után a még fennálló hiteltartozás 30 százalékát az állam elengedi. Ha a harmadik gyermek is megszületik, a születés után még fennálló tőketartozás egészét elengedik, ez a fennálló összeg pedig kellően magas is lehet, hiszen a futamidő első 5 évében született gyermek(ek) érkezése után 3 évre felfüggesztik a törlesztést. 

Nagyon alacsony lesz a törlesztő!

A jelenlegi alacsony kamatszintek mellett mindössze 43 ezer forint körül lehet a 20 évre felvett 10 milliós babaváró hitel törlesztőrészlete, ami minden piaci ajánlatot „kenterbe ver”, így bizonyára több ezer olyan igénylő lesz, akik végső soron a nagy összegű személyi kölcsönök, vagy akár a kisebb összegű ingatlanhitelek alternatívájaként tekintenek a dologra. Hogy mire érdemes fordítani a kapott összeget, azt élethelyzete válogatja, a lényeg, hogy soha ne felejtsük el, hogy a kapott pénz nem ajándék, hanem visszafizetendő hitel. A biztonság kedvéért azzal is számoljunk, hogy egy kisbaba érkezése nem garantált, így ne feszítsük túl azt, amit havonta vállalunk. 

Akár hitelkiváltásra is!

Felmerül ezek után a kérdés, hogy lakásra, házra, vagy akár bármi másra, például autóra, bútorra, felújításra érdemes-e igényelni ezt a hitelt. Bizonyára sokan lehetnek majd, akiknek a sok támogatás indítja el a fantáziáját a gyermekvállalásra, érdemes ugyanakkor kicsit megfordítani a dolgot: azoknak a házaspároknak, akik egyébként is szeretnének gyermeket, érdemes megfontolniuk, hogy akár a meglévő hiteleik kiváltására is felhasználhatják ezt a remek lehetőséget.

Egy hitelkiváltás persze ügyintézéssel jár, de érdemes áttekinteni, hogy körülbelül mennyit nyer az a pár, aki piaci kamatozású, vagy akár támogatott ingatlanhitelét, esetleg személyi kölcsönét váltaná ki ezzel a kedvezményes babaváró konstrukcióval. 

Mennyit nyerünk a kamatmentes hitelen?

Számoljunk a klasszikus 20 éves, 10 millió forintos konstrukcióval, és nézzük a teljes visszafizetendő összegeket és a törlesztőrészleteket: személyi kölcsönnél eleve 10 év a leghosszabb kérhető futamidő, de már itt is látható, hogy jóval magasabb a teljes visszafizetendő összeg: 14-15 millió forint, azaz egy évtized alatt egy tízmilliós személyi kölcsön összes kamata 4-5 millió forint. Ha jelzáloghitelt nézünk, akkor jobb a helyzet, hiszen a bankok jóval kedvezőbb kamatot és egyéb terhet számolnak, ha van fedezetül ajánlható ingatlan. Ugyanakkor, ha 5 vagy 10 évre fixálni szeretnénk a kamatot, akkor a teljes visszafizetendő összeg jó esetben ugyancsak megközelíti a 14 millió forintot.

 

Leegyszerűsítve tehát, egy klasszikus piaci hitelhez képest 10-20 év távlatában akár 4-5 millió forintot is nyerhetünk a babaváró hitellel – egész pontosan 3,5-4,5 millió forintot, ugyanis az állami kezességvállalásért fizetendő havi díjak összege hozzávetőlegesen félmillió forint költséget jelent a 20 éves futamidő alatt, amennyiben egy vállalt gyermek az első öt évben megszületik.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×