Mire költsük el a babaváró hitelt?

Akkor is érdemes lehet a következő három és fél évben a babaváró hitelt felvenni, ha látszólag nincsen rá szükségünk. Ezzel azt vállaljuk, hogy az igénylést követő 5 éven belül gyermekünk születik.

 Az alábbiakban megmutatjuk, ki kaphat ilyet és miért érdemes felvenni minden esetben.

Mire költsük el a babaváró hitelt?

Élsportolók, sikeres vállalkozók, menedzserek, vagy éppen befutott sztárok talán rendszeresen szembesülnek olyan kérdésekkel, hogy mire költsék el a következő hónapokban ölükbe hullott milliókat. Azonban egy átlagember életében ilyen kérdés szinte sohasem merül fel – talán leszámítva a lottónyereményt, vagy azokat a szomorú pillanatokat, amikor szülőktől, nagyszülőktől, esetleg más rokontól igazán értékes ingatlant örökölnek.

 

Lehet, hogy kevesen gondolnak rá így, de a babaváró hitel valójában nagyon hasonló szituációt jelent a 18-40 éves, most gyermeket váró, vagy a következő pár évben bármikor gyermeket tervező nők életében. Ez a hitelkonstrukció ugyanis egy olyan lehetőség, amit a feltételeknek megfelelő, gyermeket például amúgy is tervező családoknak nem érdemes kihagyniuk! Hiszen ki az, milyen forrás az, ahonnan teljesen kamatmentesen, ingatlanfedezet nélkül, akár 20 esztendőre is 10 milliós hitelhez lehet jutni? Ami még fontosabb: teljesen szabadon dönthetünk arról, mire használjuk ezt a pénzt!

A babaváró hitel főbb feltételei

A feltételek sem annyira súlyosak, hiszen házasságban kell ugyan élni az igényléshez, de elegendő, ha csak az egyik félnek ez az első házassága (lehet a férfi, lehet a nő is), emellett nem lehet köztartozásuk (ha mégis van, akkor ki lehet fizetni igénylés előtt). Amíg az anya nem töltötte be a 41. életévét, a hitel igényelhető.

Van persze pár további, de általában könnyen teljesíthető feltétel is. Ilyenek a magyarországi lakcím, a büntetlen előélet, illetve, hogy házastársak legalább egyikének legalább három évnyi, folyamatos magyarországi TB jogviszonnyal, vagy felsőoktatási jogviszonnyal, vagy külföldi TB jogviszonnyal kell rendelkeznie. A lényeg, hogy az igénylés előtti 180 napban meglegyen a folyamatos hazai jogviszony. Ha valakinek még nincs meg valamelyik feltétel, akkor sem csúszik le a lehetőségről, hiszen 2022. december végéig megköthető a babaváró hitelszerződés.

A TB jogviszonyt előíró szabály egyébként azért született, hogy csak a dolgozni akaró és tudó állampolgároknak járjon ilyen támogatás, már csak azért is, mert ugyan legfeljebb havi 50 ezer forint lehet a törlesztőrészlet a kezességvállalási díjjal együtt, de azért azt is vissza kell tudni fizetni.

 

Mire költsük?

 

Visszakanyarodva tehát az alapkérdésre: mire költsünk el 10 millió forintot? A válasz nagyon egyszerű: ha adósságaink, hiteleink vannak, akkor kezdjük tiszta lappal az életünket. Akkor is érdemes kiváltani a régi hiteleket, ha csak egy-két, vagy 3-5 milliós a tartozás, hiszen ez esetben – függően a hátralévő futamidőtől persze – súlyos százezreket, milliókat spórolunk a visszafizetésben. Meglévő hitelnél is alapul vehetjük e téren az értesítő leveleinket, vagy a hitelkalkulátor oldalakat.

 

Azon túl, hogy a dolgozó családok számára a hitelspirálból is kiutat jelent ez a lehetőség, nyilván a nagy többség lakást, házat vesz, felújít, vagy bővít a hitelből, a régi hitelek kiváltása mellett ugyanis ez a másik tudatos döntés. Ha megoldódik a lakhatás, akkor nem kell albérletet fizetni, illetve nem kell a szülőkkel, nagyszülőkkel egy fedél alatt élni.

Sőt, falvakban, kisvárosokban lakó fiatalok számára a nagyvárosi, fővárosi élet kezdetéhez is olyan forrás ez, amellyel megúszható, hogy a pár évekig albérletre költse fizetése tetemes részét minden hónapban. Helyben, egy új építkezés elkezdésére is alkalmas lehet a hitel, amit akár a falusi csok is kiegészíthet.

Ha már van legalább egy gyermek, akkor a használt lakásra felvehető 600 ezer forint is segíti az életkezdést, két gyermeknél ez 2,6 millió, háromnál pedig 10 millió „állami támogatást” jelent. A két vagy három gyermek bizonyos feltételekkel előre is vállalható. Igaz viszont, hogy a 10 milliós csok pénzt három vagy több gyermek esetén csak új lakásra, vagy a falusi csok keretében használt ingatlanra is adja az állam. (A falusi csok-ból használt ház is vehető, de a tízmilliós támogatásnak a fele fordítható házvásárlásra, a másik fele felújításra, bővítésre, korszerűsítésre költhető el.)

A fővárosban ma már a fenti, 10 milliós összeg is kevés egy-egy lakáshoz, ám Pest környékén már elég lehet. No, de az nem tilos, hogy további hitelt vegyenek fel a házas felek, akár például személyi kölcsönnel is kiegészítve.

Mint említettük, a babaváró hitelben az a jó, hogy akár új autóra, nyaralásra, vagy akár esküvőre is költhetjük – persze egy gyermek esetén az utóbbiaknál nyilván százból 99 ember felelősen dönt.

Ám, hogy még egy „meredek” javaslatot tegyünk a végére: a babaváró hitelt akkor is érdemes lehet felvenni, ha látszólag semmi szükségünk rá – akár azért, hogy gyermekünk jövőjét biztosítsuk. Ha a hitel futamideje alatt második gyermek is születik, akkor a fennálló tartozás 30%-át elengedi az állam, ha pedig még egy testvér jön, akkor az egész hátralévő összeg visszafizetésétől mentesülünk.

Ráadásul, ha nem is születik testvér, az sincs megtiltva, hogy akár az egész tízmilliós összeget, úgy ahogy van, állampapírba fektessük, és egész egyszerűen félretegyük. A Magyar Állampapír Plusz (MÁP Plusz), korábban Nemzeti Kötvény néven futó konstrukcióval például öt esztendő alatt – ha végig bent tartjuk a pénzt – 2,735 millió forint adómentes kamatot gyűjthetünk össze... ez pedig havonta 45,58 ezer forint, közel annyi, mint az 50 ezer forintban maximált törlesztőrészlet!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×