Megérkezett a babaváró hitel: ellenőrizze jogosultságát néhány kattintással!

2019. július 1-jén, a kormány új családvédelmi akciótervének részeként életbe lépett a babaváró támogatás. A legfeljebb 10 millió forint összegű, támogatássá alakítható hitellel azok a házaspárok élhetnek, akik az elkövetkező öt évben gyermeket terveznek, és megfelelnek a rendeletben szabott feltételeknek.

Babaváró hitel 1

Mikor igényelhetek babaváró hitelt? 

  • A támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező házaspárok igényelhetik, amennyiben legalább egyiküknek ez az első házassága, és a feleség betöltötte a 18., de még nem töltötte be a 41. életévét
  • Mivel a hitelt a bankok folyósítják, a felvételhez vizsgálják a hitelképességet, így az igénylők nem rendelkezhetnek negatív minősítéssel a KHR (BAR) rendszerben
  • A szerződéskötésre 2022. december 31. előtt van lehetőség abban az esetben, amennyiben legalább egy házastárs rendelkezik minimum 3 év TB-jogosultsággal. Nem biztos abban, hogy Ön jogosult-e a támogatásra? Ellenőrizze pár perc alatt kalkulátorunkkal! 

Július 1-től új gyermekvállalási támogatás igényelhető a magyar házaspárok számára: az úgynevezett babaváró hitel azok számára lehet jó választás, akik a közeljövőben egy, vagy akár több gyermeket terveznek, és olyan, szabad felhasználású hitelt keresnek, melyhez nem szükséges ingatlanfedezet. Fontos tudni, hogy a babaváró támogatás és a CSOK nem egy és ugyanaz: bár vannak hasonlóságok, az új támogatást nemcsak lakásvásárlásra és –felújításra fordíthatjuk, hanem gyakorlatilag bármire. Felmerülhet azonban, hogy pontosan milyen feltételekkel történik a hitel igénylése – nézzük, melyek a legfontosabb részletek! 

A babaváró hitel feltételei viszonylag egyszerűek: amennyiben megfelelünk a fent felsorolt szempontoknak, 2022. december 31-ig bármikor megköthetjük a szerződést, amely kiköti, hogy amennyiben a szerződéskötést követő 5 évben gyermek születik, a hitel kamatmentessé válik. Ezt követően a második gyermek születésével az aktuális tartozásunk 30 százalékát, a harmadik gyermek születése után pedig a fennmaradó tartozás egészét elengedi az állam. A futamidő első öt évében gyermek születése esetén a törlesztés 3 évre szüneteltethető, a szüneteltetés pedig újabb gyermek érkezésekor ismét kérhető. 

Fontosak a számok is: az állami támogatás összege legfeljebb 10 millió forint lehet, a törlesztés pedig – amennyiben éppen nem szünetel – havi törlesztőrészletek formájában történik, melynek összege nem haladja meg a havi 50.000 forintot a kezességvállalási díjjal együtt számolva. A futamidő 20 év, az állam pedig teljes mértékben kezességet vállal: a kezességvállalási díj éves mértéke 0,5% a fennálló tőketartozásra számolva, mely havi bontásban fizetendő. Az elbírálás rendkívül gyorsan történik: a hitelintézetek 10 napon belül elbírálják a kérelmeket. Fontos részlet, hogy amennyiben a szerződéskötést követő 5 évben nem születik gyermek a házasságból, a támogatás piaci hitellé alakul, az igénybe vett kamattámogatás összegét pedig egyben vissza kell fizetnie a házaspárnak. Jó hír, hogy a szerződéskötéskor már fennálló várandósság nem kizáró ok, így a támogatást azok a házasságban élő nők is igényelhetik, akik a szerződéskötés pillanatában már gyermeket várnak.  

A babaváró hitel kalkulátor segítségével néhány adat megadásával bárki ellenőrizheti, hogy jogosult-e a gyermekvállalási támogatás igénylésére, Önnek csupán olyan, egyszerű kérdéseket kell megválaszolnia, mint az életkor és a TB-jogosultság időtartama. Kattintson, és ellenőrizze jogosultságát most!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×