Hitelt keres? Várja meg a babavárót!

Ha gyermeket szeretne és még nincs 41 éves, mindenképpen várja meg a babaváró „ingyen” hitelt, mert ennél jobb ajánlatot nem kaphat sem lakáshitelre, sem személyi kölcsönre. Ráadásul, ha az új hitel futamideje alatt egy következő gyermek is születik, a születésekor fennmaradó tőkerész 30 százalékát elengedi az állam, a harmadik gyermek után pedig az egész fennmaradó tartozást elengedik. Nézzük a részleteket!

Babaváró hitel

Sokan, sokféle célra szeretnének hitelt, méghozzá a lehető legkedvezőbb feltételekkel. Egy lakás vagy ház megvásárlása, felújítása, berendezése, autóvásárlás, nyaralás, a gyerek taníttatása egy nagyvárosban vagy külföldön, egészségügyi kiadások, más nagyberuházások, és még sorolhatnánk, mire lehet szükséges az extra pénz. Szinte minden olyan családnak jó hír a friss, 7 pontos családtámogatási akcióterv keretében meghirdetett babaváró hitel vagy babaváró támogatás, ahol a leendő anya a hitelszerződés aláírásáig még nem tölti be a 41. életévét és gyermeket szeretne. 

Belefér a kisebb jövedelembe is!

A kormányzati támogatás gyermekvállaláshoz kötött ugyan, de soha nem látott kedvező feltételekkel vehető igénybe: akár 10 millió forintot is fel lehet venni, nulla kamattal. És ami még fontosabb: szabad felhasználással és ingatlanfedezet bevonása nélkül! Hitelbírálatra persze szükség lesz, illetve házasságra és a férj jövedelmének figyelembevételére is, de pozitívum, hogy az átlagemberek is könnyen megfelelhetnek a feltételeknek. Különösen, hogy az állam készfizető kezességet vállal, azaz az említett ingatlanfedezet szükségtelen, és várhatóan a jövedelmi feltételek sem lesznek annyira szigorúak, mint az ugyanolyan összegű jelzáloghitelek esetén. Már csak azért sem, mert a nullás kamat miatt a törlesztők is jóval alacsonyabbak lesznek, így könnyen „beleférnek” a kisebb jövedelműek fizetésébe is. 

Nem muszáj 10 milliót felvenni, de érdemes! 

Fontos az is, hogy természetesen kevesebbet is lehet igényelni, mint tízmillió, igaz, ennek feltehetően csak jövedelmi korlátai lesznek. Érdemes kihasználni a dolgot akár régebbi hitelek kiváltására is, illetve, aki ma piaci alapon lakást bérel, annak ez a remek ajánlat igazi kiutat jelenthet, hiszen ha sajátba költözik, a most albérletre fizetett összegét törlesztőre fordíthatja, és az esetek többségében kijuthat az „albérleti csapdából”. 

Nézzük a fő feltételeket 

A babaváró hitel július 1-től 2022. december 31-ig igényelhető, de a második, harmadik gyermek megszülethet később is. A részleteket a Magyar Közlönyben megjelent 44/2019. (III.12.) kormányrendelet tartalmazza. 

A hitel igényléséhez szükséges a házasság megléte (élettársi kapcsolat nem elég), ami azt jelenti, hogy mindkét fél adóstárs lesz, emellett legalább 3 éves, folyamatos TB biztosított jogviszony szükséges legalább az egyik házastárs esetében. Előre egy kell vállalnigyermeket, aki ha nem születik meg 5 éven belül, akkor az összes igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni egy összegben (kivételeket lásd lejjebb), ami a becslések szerint akár kétmillió forintra is rúghat. Ez utóbbi esetben a kölcsön piaci kamatozású személyi hitellé alakul majd át, amelynek ma 8 százalék körüli a kamata, de öt év múlva ettől jelentősen eltérhet. Fontos az is, hogy legalább az egyik félnek első házasnak kell lennie.

Emellett természetesen jó pár további feltétel is van, a házastársaknak magyarországi lakcím szükséges, illetve, ha nem magyar állampolgár valamelyik fél, akkor külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal kell rendelkeznie. Ezen kívül nem lehet büntetett előéletű egyik fél sem, ahogy nem lehet köztartozásuk, sőt, nem szerepelhetnek a negatív KHR listán sem. 

További feltételek és előnyök a babaváró hitelnél 

Nagy előny, hogy már akár a terhesség 12. hetétől kérhető 3 éves felfüggesztés a törlesztésre vonatkozóan. Ez idő alatt csak a kezességvállalási díjat kell fizetni, amely pár ezer forint lehet. A második gyermek esetén szintén kérhető szüneteltetés, sőt, a fennmaradó tőketartozás 30 százalékát is elengedik. A harmadik gyermek után a teljes hátralévő összeget elengedik, a hitel támogatássá alakul. 

Hol lehet igényelni majd? 

A babaváró hitelt a kereskedelmi bankoknál lehet igényelni, eddig az Erste, az OTP, az MKB és a Sberbank is jelezte ezt, de a Budapest Bank, a K&H és a Raiffeisen is tervezi a bevezetését, és a hírek szerint további bankoknál is érdemes lesz érdeklődni erről.

A bankok tíz napon belül kötelesek elbírálni a kérelmet, ugyanakkor – mint utaltunk rá – meg kell felelni a hitelintézet által állított minimum jövedelmi feltételeknek, és figyelembe kell venni az adósságfék (JTM) szabályozást is. A hiteligénylőre annak a banknak a vizsgálata vonatkozik, ahol a hitelt fel szeretné venni, tehát a babaváró támogatás esetében is dönthet úgy a pénzintézet, hogy nem ad hitelt.

Mikor kell visszafizetni a támogatást? Mikor alakul piaci kamatozásúvá?

Ha a gyermekvállalás nem teljesült a futamidő első 5 évében, akkor kamattámogatás visszafizetése alól felmentés kérhető. Erre csak akkor van lehetőség, ha az egyik igénylő fél meghal, az egyik házas félnek megváltozik a munkaképessége, vagy a házaspár egészségügyi okokból nem tudta teljesíteni a gyermekvállalást. Emellett – ha egyik ok sem áll fenn – a kamattámogatás visszafizetésére méltányosságból 24 havi részletfizetés kérhető, ha a kamattámogatás egyösszegű megfizetése családi, jövedelmi, vagyoni és szociális körülményeire is tekintettel aránytalanul súlyos terhet jelentene.

Ezen felül egészségügyi okokból is adható felmentés, ha a házastársak részt vettek a megfelelő számú reprodukciós eljárásban, vagy a nő vagy férj igazoltan nem alkalmas reprodukciós eljárásra, vagy a támogatott személyek számára a gyerekvállalás igazoltan ellenjavallt.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×