Van, ahol már a napokban igényelhető a babaváró hitel: szinte mindegyik hazai bank készül a kölcsön bevezetésére

Előzetes vizsgálat céljából már június 17-től beadható a babaváró hitel az Erste Banknál, így az arra jogosult párok július első napjaiban már hozzá is juthatnak a kölcsönhöz. A gyermekvállalást tervező fiatal házaspárok akár 10 millió forint, szabadon felhasználható kamattámogatott kölcsönre is jogosultak lehetnek. Az Erste várakozása szerint jelentős lesz az érdeklődés a lehetőség iránt.

Babaváró hitel

Az Erste kezdi a legkorábban az igénylések fogadását

Az Erste Bank már június 17-től fogadja a babaváró hitelt igényelni szándékozó fiatal házasok érdeklődését. A támogatott kölcsönről szóló jogszabályok hatályba lépését követően így szinte azonnal hozzájuthatnak a hitelhez a bank ügyfelei − áll a bank közleményében. Az érdeklődők az Erste Bank oldalán már most is ellenőrizni tudják, hogy megfelelnek-e a jogszabályi követelményeknek.

A babaváró hitel feltételei rendkívül vonzók a családalapításban gondolkodó házaspárok számára. Az Erste várakozása szerint ennek megfelelően jelentős lesz a kereslet a lehetőségre, az érdeklődők száma akár már az első hónapban elérheti az ezres nagyságrendet.

A legtöbb bank bevezeti a babaváró hitelt

A bankkalkulator.hu szétnézett a hazai bankok honlapján, illetve meg is kérdezte a pénzügyi intézetektől, hogy tervezik-e a babaváró hitel bevezetését, és az általunk megkeresett bankok többsége igenlő választ adott. A legtöbbüknél egyébként jelenleg is elérhetők az ismert − CSOK, Megelőlegező CSOK, Állami kamattámogatott otthonteremtési hitelek, Adó-visszatérítési (ÁFA) támogatás − állami támogatások és állami támogatású hitelek.

Íme néhány válasz, a teljesség igénye nélkül:

Raiffeisen

"Az ismert állami támogatások nálunk is elérhetőek. Babaváró hitel várható, de a végleges kezességvállalási feltételek (jogszabály) még nem ismertek."

K&H

"A K&H készül rá, hogy az új babaváró hitelt július 1-jétől felvegye portfoliójába".

Sberbank

"A Sberbank Magyarország Zrt. is készül az új állami támogatások bevezetésére."

OTP

"Hamarosan elérhető állami támogatás: Babaváró hitel"

MKB

Az MKB illetékesei a közelmúltban biztosra ígérték, hogy július 1-jétől nyújtani fogják a babaváró hitelt.

Budapest Bank

A Budapest Banknál is azon dolgoznak, hogy a részletek további ismeretében minél előbb elérhetővé tegyék a hitelt az érdeklődők számára.

A Cetelem és a Provident nem

"A Magyar Cetelem Bank kizárólag személyi kölcsön, hitelkártya, áruhitel, hitelbiztosítás és megtakarítási számla termékeket értékesít, így nem érinti egyik állami támogatási program sem."

A Providenttől szintén azt írták, hogy rajtuk keresztül nem érhetők el állami támogatások.

Néhány főbb információ a babaváró hitelről:

- Maximum 10 millió forint összegű kölcsön

- Maximum futamidő: 20 év

- Havi törlesztőrészlet: maximum 50 000 forint a kezességvállalási díjjal együtt

- Állami kezességvállalás

- Kezességvállalási díj a fennálló tartozás 0,5%-a, amelyet az adós a havi törlesztőrészletben fizet meg

- Szabad felhasználású támogatás

- Az első gyermek születése esetén az ügylet a futamidő végéig kamatmentes (feltéve, hogy a szerződéskötést követő 5 éven belül megszületett a gyermek)

- A hitelfelvételt követően született (vagy örökbefogadott) második gyermek érkezése után az aktuális tartozás 30%-a elengedésre kerül

- A harmadik gyermek érkezése után az aktuális fennálló tartozás 100%-a elengedésre kerül (gyermekvállalási támogatássá alakul a hitel)

- Ha nem teljesül a gyermekvállalás a futamidő első 5 évében, a hitel piaci hitellé alakul, és az addig igénybe vett kamattámogatás összegét egyben vissza kell fizetni (a kamat mértéke a kamattámogatás megszűnése esetén: AKK 130 % + 5 %)

Az igénylőknek ezeknek a kikötéseknek kell megfelelniük:

- A feleség még nem érte el a 41 éves kort

- Legalább az egyik házas fél 3 éve TB jogosult, vagy ugyanennyi ideig, vagy ideje felsőoktatási tanulmányokat folytat vagy folytatott

- Legalább az egyik házastárs az első házasságában él

- Mindkét fél magyarországi lakcímmel rendelkezik

- Az igénylők köztartozásmentesek

- Az igénylők egyikének sincs a KHR-ben nyilvántartott tartozása

- Az igénylők büntetlen előéletűek

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×