Babaváró hitel: lakáshitel törlesztésre és lakásvásárlásra használják a legtöbben

Dátum:

Zökkenőmentesen, nagy jóváhagyási aránnyal zajlik a babaváró hitel igénylése a hazai bankokban. Bár ez a fajta kölcsön szabad felhasználású, így az igénylőknek nem kell elszámolniuk azzal, hogy mire is költik a kért keretet, többen elmondták a bankokban, hogy lakáshitel mellé vagy lakásvásárlási, esetleg lakásfelújítási célra szeretnék felhasználni a keretüket.

CSOK

14 ezer család igényelt valamilyen támogatást

Július elseje óta a legtöbb hazai bankban igényelhető a babaváró hitel. "Ez idő alatt közel 14 ezer család vette igénybe a családvédelmi akcióterv valamelyik támogatását, az első hetek igazolták a várakozásokat, "nagyon szólt" a program” − nyilatkozta a napokban Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Magyar Hírlapban megjelent interjújában.

A bankkalkulator.hu készített egy körképet arról, hogy halad az igénylés, és mire használják a legtöbben a felvett összeget. Válaszaikkal a Budapest Bank, a Sberbank, az Unicredit, a CIB, a Raiffeissen, illetve a K&H Bank segítette a helyzet feltérképezését. 

Vannak zökkenők, de áthidalhatók

Az általunk megkérdezett hazai bankok arról számoltak be, hogy bankfiókjaikban az ügyfelek folyamatos érdeklődése mellett kínálják a babaváró hitelt, az igénylések benyújtása is egyenletes.

Az Unicredit Bank szerint "az igénylés zökkenőmentesen, igen magas jóváhagyási aránnyal zajlik. Az ugyan előfordul, hogy egy-egy nem megfelelő tb-igazolás benyújtása miatt hiánypótlást kell kérniük, de ez természetesen nem jelenti a kérelem elutasítását, mert a jogszabálynak megfelelő igazolás benyújtása után folytatódik az hitelfelvételi folyamat, ha az igénylő egyébként minden más feltétel szerint is jogosult a babaváró hitelre.

A Budapest Bank sajtóosztályától is azt tudtuk meg, hogy a Járási Hivatalok által, az első hetekben kiadott hatósági bizonyítványokon a társadalombiztosítási jogviszony igazolására vonatkozó szöveg nem volt egységes. Ezeknél az igazolásoknál a Budapest Bank például kezdeményezte az új, javított igazolások kiadását, azonban a Járási Hivatalok többsége adatvédelmi okokból, kizárólag az igénylő ügyfeleknek adják ki ezeket, így nekik kellett új igazolást igényelniük. 

A maximális, 10 milliós keretösszeget veszik fel a legtöbben

A legtöbb igénylés a maximális, azaz a 10 millió forintos összegre vonatkozik, és bár a babaváró hitel szabad felhasználású, de a tanácsadó kollégákkal folytatott beszélgetésekből az derül ki, hogy az ügyfelek nagy része lakáshitel mellé vagy lakásvásárlási célra fogja felhasználni − írták a bankkalkulator.hu-nak az Unicredit Bank illetékesei. 

A K&H Banktól azt tudtuk meg, hogy az első három hétben közel 1000 darab igénylést fogadtak be, az átlagosan igényelt összeg pedig 9,7 millió forint volt. Minden negyedik ügyletnél látnak hitelkiváltási hitelcélt, a hitelcélok tekintetében pedig a lakáscél áll (vásárlás, építés, felújítás). Közel az ügyletek felénél jelölnek meg lakáscélt, azonban hozzátették: "látni kell azt is, hogy sok esetben többes célra kérik az ügyfelek a babaváró hitelt: például lakásfelújításra, autóvásárlásra vagy éppen hitelkiváltásra is.”

A Budapest Bank szerint "az ügyfelek túlnyomó többsége a maximálisan igényelhető, 10 millió forintos kölcsönösszeget kérte (az átlagos hitelösszeg 9,78 millió forint), 20 éves futamidő mellett. Bankunk nem csökkenti az igényelt hitel összegét, amennyiben az ügyfelek által igazolt jövedelem és a meglévő adósságszolgálat alapján az igénylők megfelelnek a vonatkozó jogszabályoknak, illetve a banki belső szabályoknak”.

A CIB Bank július 19. óta fogadja be a babaváró igényléseket, ez idő alatt 100 feletti befogadásuk volt. Az igénylők ötöde hitelkiváltásra veszi fel a pénzt, körülbelül 15 százalékuk pedig jelezte, hogy lakáshitelt is igényelne, ez esetben a babaváró minden bizonnyal önerőként funkcionál. 

"Nagyot szólt" az új családtámogatási program

A bankkalkulator.hu információit támasztják alá az Emberi Erőforrások Minisztériumának nem reprezentatív felmérései is, hiszen Novák Katalin a fent említett interjúban azt mondta: az esetek nagy számában az igénylők otthonteremtésre használják fel a babaváró hitelt, ami nem csak lakásvásárlást, hanem a meglévő lakás korszerűsítését, bővítését is jelentheti.

Az igénylő családok kilencven százaléka a maximális, tízmillió forintos összeget veszi fel, de a kisebb támogatást igénylők is általában hat-nyolcmillió forintot kapnak kölcsön a banktól.

A jelzáloghitel-elengedés lehetőségével eddig 3100-an éltek. A Magyar Államkincstár adatai szerint az indulás óta már hétezer autóvásárlási támogatáskérelmet rögzítettek, és jellemzően a maximális, 2,5 millió forint összeget igénylik − mondta el Novák Katalin. 

Számolja ki, jogosult-e a babaváró hitelre

Mielőtt úgy döntene a család, vagy egy fiatal pár, hogy felveszik valamelyik családtámogatási formát, érdemes szétnézni a Netrisk.hu támogatási szakértői oldalán − https://csokacsaladnak.hu/tamogatas-kalkulator −, itt ugyanis könnyedén, személyre szabottan kiszámolhatják, mekkora összeget igényelhetnek a babaváró hitelből. Csupán néhány perc, néhány válasz és közelebb kerülnek a megoldáshoz.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×