Céges autó esete az áfával

A januárban életbe lépett új szabály a cégautókkal rendelkező társaságok jó részét érinti.  E szerint már útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának fele. Ez a lehetőség elsőre ugyan jól hangzik, de a módosítás miatt a túl elfoglalt cégvezetők jókora összegtől eshetnek el, hiszen útnyilvántartással továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni.

Cágautó

Idén január elsejétől megváltoztak a személygépkocsi bérleti díjához kapcsolódó általános forgalmi adó (áfa) levonásának szabályai azoknak a vállalkozásoknak, amelyek bérelnek, illetve nyílt végű, vagy operatív autólízing keretében használják a járműveiket. A mostani változás lényege, hogy már autó-útnyilvántartás vezetése nélkül levonható a személygépkocsi bérleti díj áfájának ötven százaléka. Ugyanakkor nem biztos, hogy minden érintettnek ez éri meg a legjobban.

Választási lehetőség

„Nem kötelező az ötven százalékos átalány-elszámolást választani, továbbra is akár a teljes áfát vissza lehet igényelni útnyilvántartás vezetésével. A legtöbb céges autót 80-90-100 százalékban céges utakra használják, a vállalkozások pedig továbbra is élhetnek a törvény által biztosított választási jogukkal és az üzleti használat arányában igényelhetik vissza a bérleti- és lízingdíj áfáját”– hívta fel a figyelmet Barazsy Ákos, a RoadRecord.hu Kft. ügyvezetője.

A szakember kiemelte: érdemes utánaszámolni, hogy hogyan járunk jobban, hiszen az autó értékétől függően több millió forintos is lehet a különbözet a kétféle adózás között. Ne feledjük ugyanis – hívta fel a figyelmet Barazsy –, hogy az autó teljes áfáját érinti ez a változtatás, nemcsak a havi részleteket.

Drágább autó – nagyobb megtakarítás

„Minél drágább az autó és minél magasabb a céges utak aránya, annál nagyobb a megtakarítás az átalányadóhoz képest. Több olyan ügyféllel is találkoztunk, akiknek a könyvelője a kevesebb adminisztráció reményében az ötven százalékos átalányt ajánlotta, amivel autónként milliós összegtől estek volna el” – ismertette az ügyvezető.

A 15 éve cégautók adózásával foglalkozó Barazsy Ákos tapasztalatai azt mutatják, elsőre sokakat megijeszthet, hogy útnyilvántartást kell vezetniük. Pedig a mai világban, a cégautó áfájának levonásához optimalizált RoadRecord Online útnyilvántartó segítségével ez már kifejezetten egyszerű.

Mint mondta, akár havi hét perc alatt elkészíthető egy a Nemzeti Adó-és Vámhivatal előírásainak is megfelelő útnyilvántartás, ha valaki a cég új, mobil-applikációjával rögzíti a céges útjait. Továbbiak ezen a linken olvashatók:bit.ly/afakalkulator

Céges autó, mint cefeteria-juttatás?

Mint ismeretes, az Országgyűlés által tavaly elfogadott törvény 2019. január 1-jétől jelentősen átrendezte a béren kívüli juttatások körét. 

Mi a különbség a cégautóadó és a gépjárműadó között? Munkacélú autók esetében ez a kérdés közömbös, mert mindenképpen megjelenik. Ám, ha azért vesz/bérel/lízingel autót egy vállalkozás, hogy azt munkavállalónak juttatásként adja, akkor ez újabb pluszköltséget jelent.

Autóbérlés esetén a bérlő nem fizet cégautóadót. A szerződő feleknek figyelni kell arra, hogy ha a cégautóadót tovább számlázzák, akkor járulékos költségként a bérleti díj 27 százalékos áfájával együtt számlázandó. Így nagyobb a költségként viselendő áfa, persze TAO-t spórolunk.

A biztosítási, a javítási, fenntartási költségek nagyságrendje is igen változó. Ugyanakkor ezek is TAO-t csökkentő tételek.

Tetemes költség lehet az üzemanyag. Ha a magáncélú használatra jutó üzemanyagot a munkáltató finanszírozza, az személyi költségnek – nem pedig anyagköltségnek – számít.

Ha tehát munkavégzés miatt használják az autót és ehhez kapcsolódik a magáncélú használat megengedése, akkor a többletköltség a le nem vonható áfában, mint többletteherben, valamint az esetlegesen megemelkedő szervizdíjakban jelenik meg. A társasági adó viszont kisebb lesz. Ebben az esetben a céges autó juttatása valóban olcsóbb, mint az azonos összegű nettó bér vagy az akként adózó juttatás. Főleg akkor, ha az üzemanyagot a vállalkozás nem vállalja át.

Ha viszont kizárólag magáncélú használat miatt történik a cégautó-beszerzés, bérlés, lízing, akkor a teljes áfa összeggel, biztosítási díjakkal, cégautóadóval is kalkulálni kell.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×