Autóvásárlási dilemmák: kicsit, közepeset? Esetleg nagyot?

Dátum:

Számos dilemmával kell szembenéznie annak, aki a legoptimálisabb használt járgányt keresi. Sokan bele sem gondolnak például abba, hogy ha csak néha van szükségük nagy csomagtérre, akkor remek ideiglenes megoldás lehet egy zárt tetőbox – mai cikkünkben ilyen, és ehhez hasonló tippeket adunk autóvásárláshoz.

Autóvásárlás

Soha nem könnyűek a nagy, forintmilliókról szóló döntéseink, ugyanakkor döbbenetes, hogy autóvásárlás esetén milyen sokan vannak azok, akik kizárólag szín, márka, méret, vagy ár alapján, szinte másodpercek alapján döntenek. Autóhitel, személyi kölcsön, illetve személyi hitel felvételét gyakran szintén ilyen gyorsan lebonyolítják, sokszor még az online hitelkalkulátorok fontos segítségét sem veszik igénybe, holott ezekkel akár jelentős összegeket is megspórolhatunk. 

Autóhitel 

Nézzük azokat is, akik átgondoltabban igyekeznek dönteni, és az autót elsősorban nem státuszszimbólumként, „ékszerként”, vagy szinte magukra ölthető „márkás ruhaként” kezelik, hanem inkább mindennapi használati tárgyként. Számukra ugyanis dilemmák sora következik. 

Túl sok az igény...

A legnagyobb dilemma általában az, hogy a meglévő keretbe hogyan „paszírozzunk bele” mindenféle családi igényt, méghozzá egyszerre. Például legyen kellően tágas belülről, hogy beleférjenek egy nagyobb bevásárlás mellett a néha elcipelt terjedelmesebb tárgyak is. Emellett persze legyen kellően kicsi és átlátható, hogy a parkolás könnyen menjen, ne fogyasszon túl sokat, és legyen kellően fiatalos, dinamikus.

Ha az összes igényünket összeírjuk egy papírra, hamar rájövünk, hogy lehetetlent várunk az autótól, és valahol vagy kompromisszumot kell kötnünk, vagy legalább két-három autót kellene vásárolnunk... 

A klasszikus „kicsi-nagy” dilemma

Nézzük a talán legfontosabb keresztkérdést: kisebb és olcsón fenntartható, vagy nagyobb, így sokszor nagy kedvezménnyel megvásárolható pár éves használt autót vegyünk? Most, a nyár kapcsán hajlamosak vagyunk rosszul dönteni, hiszen, ha csak évente 1-2, legfeljebb 3-4 alkalommal használnánk ki a csomagteret, máskor viszont csak egy-két ember utazik egyszerre, érdemes egy régi trükköt bevetni. Válasszunk egy kisebb városi járgányt, és ruházzunk be 30-50 ezer forintért egy tetőboxba, azaz egy zártható tetőcsomagtartóba: sokkal egyszerűbb ezt évi 3-4 alkalommal le- és felszerelni, mint hogy pár utazásért egy óriás járgánnyal küzdjünk a magasabb fogyasztással, nehézkesebb manőverezhetőséggel, és jelentősebb szervizköltséggel együtt. 

Mit vegyünk?

Ez persze nem azt jelenti, hogy azonnal olyan kis autót vegyünk, amibe már 3-4 göngyöleg ásványvíz bepakolása is kihívás, azonban a kisebb és a középkategória tele van jobbnál jobb használt ajánlatokkal. Egy Suzuki Swift még kicsi lehet, de egy újabb Suzuki Baleno, vagy Hyundai i20 vagy i30-as, egy Kia Ceed, vagy egy jó kis cseh-német Fabia, esetleg Golf bőven megteszi. Ne engedjünk a csábításnak és ne menjünk bele olyan kalandba, amikor a motor 2000 köbcentis vagy nagyobb, az autó pedig feleslegesen nagy. Ne feledjünk: ha tényleg csak néha kell a nagy csomagtér, ott az emlegetett tetőbox!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×