Autóvásárlás hitelből? Lehetséges!

Amennyiben nincs meg a teljes vételára a kiszemelt gépjárműnek, lehetőségünk van többféle finanszírozási konstrukció közül a számunkra kedvezőt igénybe venni céljaink megvalósításához. Mind használt, mind új gépjárművet vásárolhatunk hitel, kölcsön illetve lízing segítségével.  A pénzintézetek által kínált termékek kondíciói és feltételei legtöbb esetben eltérőek, így érdemes több ajánlatot is kérni. A hitel futamideje igényeinknek megfelelően változtatható, de mindenképpen mérlegelni szükséges, hogy milyen futamidőre vásárolunk gépjárművet, hiszen az értéke folyamatosan csökken, így minél hosszabb ideig fizetjük a hitelt, annál több pénzt fizetünk ki kamatra és egyéb költségekre.

Autóhitel

Milyen hitelből lehet személygépjárművet vásárolni?

Gépjárművünkre a finanszírozási szerződést megköthetjük az autókereskedésben vagy pénzügyi szolgáltatónál is. A finanszírozás típusa lehet lízing vagy hitel. Fontos különbség, hogy pénzügyi lízing esetén a vevő csak üzembentartója, azaz használója lesz a gépjárműnek, tulajdonába csak akkor kerül, amikor a lízingszerződésben foglaltaknak teljes egészében eleget tett, amíg ez nem történik meg addig a finanszírozó a tulajdonos.

Míg régebben valójában létezett autóhitel, ahol a hitelfelvevő tulajdonába került a gépjármű már a vásárlás pillanatában, manapság erre a célra személyi kölcsönt lehet igénybe venni, hiszen a személyi kölcsön szabadon felhasználható, azaz bármilyen célra lehet fordítani, (például: nem várt kiadások, felújítás, esküvő, utazás, vagy jelen esetben akár gépjárművásárlás), melyet nem is kell előre meghatároznunk. Pár százezer forinttól, akár több millió forintig is terjedhet az összege, ez pénzintézetenként és jövedelmünk függvényében is változik. A futamidő rugalmas, 12-84 hónap a leggyakoribb. Akár ingatlanfedezet és adóstárs bevonása nélkül igényelhető, adóstárs bevonása esetén nagyobb hitelösszeg is felvehető. Látható, hogy igen rugalmas és gyors konstrukcióról van szó.

Saját magam is vásároltam nemrégiben egy személygépjárművet, melyet részben készpénzből, részben személyi kölcsönből finanszíroztam.

Hogy miért ezt a finanszírozási formát választottam?

Azért, mert számomra a legoptimálisabb lehetőséget kerestem. Régebben egy 14 éves autóm volt, amire egyre többet kellett költeni. Viszont mivel még jó állapotban volt és én voltam a második tulajdonos, valós képet tudtam adni az autóról, így meghirdettem. Tervem az volt, hogy az árából és a megtakarított pénzemből beruházok egy fiatalabb gépjárműre. Körülnéztem az autópiacon és rá kellett jönnöm, hogy ez bizony nem könnyű döntés, mivel a korábbi autómat ismerős által sikerült vásárolnom, tudtam, megbízható helyről van a gépjármű, így most is fontos volt számomra a gépjármű eredete, története. A következő autómat is hosszútávra tervezem, akár már családdal, gyerekekkel szeretném használni a lehető legjobb lesz, ha új autót vásárolok.

Mivel minden évben többször van kedvezmény különböző márkakereskedéseknél, így én is vártam a megfelelő pillanatra. Miután kiválasztottam a számomra kedvező márkát, és autótípust, nem volt más hátra, mint megrendelni azt. Elmondhatatlan érzés, amikor az első új autóját megrendeli valaki. Viszont azt tudni kell, hogy ha új autót rendelünk, akkor kockázatot is vállalunk, hiszen amint kihoztuk a szalonból elég nagyot csökken a gépjármű értéke. Ezért volt fontos, hogy kedvező ajánlatot kapjak a kereskedéstől, valamint a finanszírozással is a lehető legkevesebbet fizessem az autóra.

Fontos volt, hogy a gépjármű értékének akkor csak a 30%-ával rendelkeztem, tehát elég nagy összeget kellett személyi kölcsönként igényelnem, aminek a választásában két meghatározó dolog volt a kamat mértéke és a hitel egyéb díjai (pl: elő-végtörlesztési díj). A kamat természetesen azért, hogy minél kevesebbet kelljen a felvett hitelre visszafizetnem, az előtörlesztés pedig azért, hiszen ha lehetőségem van nagyobb összeget egyidejűleg visszafizetni, akkor azt a lehető legkisebb díjjal tudjam megtenni. Ez így is történt, idő előtt sikerült visszafizetnem a teljes tartozást, megspórolva nem kevés pénzt. Személyi kölcsön  nélkül nem tudtam volna megvenni akkor, olyan feltételekkel az autót. Várhattam volna, amíg összegyűjtöm a teljes árát, de akkor nem tudtam volna az akkori kocsimat jó áron értékesíteni.

További előnye volt a személyi kölcsön finanszírozásnak, hogy így szabadon választhattam a kötelező felelősségbiztosítás és casco biztosítási konstrukciók közül. Mivel a finanszírozó nem írta elő, eldönthettem azt is, hogy szeretnék-e cascot kötni az autómra vagy sem. Akár casco nélkül is el lehetett volna hozni, hiszen ez nem befolyásolja a törlesztőrészletet, de ez óriási kockázatot jelent egy finanszírozott új autónál.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×