A támogatásnak hála most sokan vesznek nagy autót

Dátum:

A hétüléses gépkocsikat érintő támogatási program alig néhány hete, júliusban indult el. Az állami segítséget már eddig is sokan vették igénybe: az első hónapban az igénylők száma elérte a hétezret. Azok, akik rögtön az induláskor, július első napján elindították az igénylést, már át is vehették a gépkocsijukat. A tapasztalatok szerint vannak kereskedések, ahol a hétüléses családi modellek iránt többszörösére ugrott az érdeklődés.

Támogatás családi autóra

A támogatás használt járműre is költhető

Az autóvásárlási programot eredetileg még az év elején jelentették be – ennek keretében azok a családok, amelyek legalább három gyermeket nevelnek, autóvásárlási támogatást vehetnek fel. A pályázható összegből nem csak új kocsit lehet venni: az elvárás csupán annyi, hogy a kiszemelt járműben ne legyen több 2000 kilométernél, a megvásárlás előtt legfeljebb 1 évvel korábban helyezzék forgalomba, illetve az autókereskedő továbbértékesítési céllal szerezze be, és csak bemutató autónak használja azt.

Autóhitel 

A négykerekűek értékénél még felső határ sincs: akár prémium modellt is lehet vásárolni a program segítségével. A támogatás értékét viszont minden esetben – vagyis akkor is, ha épp egy 10 milliós nagy autót szemeltünk ki –két és fél millió forintban maximalizálták. Ha olcsóbb kocsit vennénk, tartsuk szem előtt: az államtól felvett összeg egy esetben sem tehet ki többet a vételár 50 százalékánál, ráadásul a támogatást nem lehet lakókocsira költeni. 

A szabályozók igyekeztek megakadályozni az ügyeskedést, hisz előfordulhat, hogy valaki ezzel a pénzügyi segítséggel csak azért venne autót, hogy aztán az új szerzeményt drágábban továbbadja. Hogy ezt megakadályozzák, kikötötték, hogy a program keretében vásárolt járművön három év elidegenítési tilalom van érvényben, vagyis ennyi ideig nem lehet értékesíteni. Ugyanezen idő alatt a kocsi hátsó szélvédőjén szerepelnie kell egy „Családbarát Magyarország” matricának is. Emellett kikötés, hogy a kérelmezőnek vagy az élettársának/házastársának rendelkeznie kell egy érvényes „B” kategóriás jogosítvánnyal.

Az autótámogatást a Magyar Államkincstártól akár postai úton vagy elektronikusan is lehet igényelni. A tapasztalatok szerint az emberek a kérelmek jelentős hányadánál választották az elektronikus ügyintézést, azt azonban tudni kell, hogy a Kincstár nem a kocsi vásárlójának, hanem az autókereskedésnek küldi az igényelt pénzt. Aki szeretne részt venni a programban, de még nem tette meg, annak nem kell megijednie, van még idő: a kérelmeket egészen 2022. december 31-ig lehet benyújtani. Mielőtt azonban belevágna az egészbe, érdeklődjön a kereskedéseknél: derítse ki, hol mennyi idő alatt tudják leszállítani a kiválasztott autót. Az eltérések akár több hónaposak is lehetnek! 

A pénzt vissza is kérhetik

Ha a támogatást megkaptuk, de 3 éven belül a korábbi kérelmező – válás vagy az élettársi viszony megszűnése miatt – már nem jogosult a nagycsaládos státuszra, az államtól kapott pénzt teljesen vissza kell fizetni.

Ha nem jutunk hozzá a támogatáshoz, vagy az átutalt összeg sem elég a kiszemelt autó megvásárlásához, akkor érdemes más pénzügyi segítséget keresni. Új vagy használt kocsit szabad felhasználású személyi kölcsönből is vehetünk, az oldalunkon található kalkulátorral pedig azt is megtudhatja, hogy melyik pénzintézetnél találhat az ön igényeinek megfelelő hitelajánlatot.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×