Kezdje tiszta lappal: az adósságrendezésről röviden

Adósságot adósságra halmoz? Van, hogy az egyik kölcsönből fizeti ki a másikat? Fizetési nehézségei vannak? Jó, ha tudja: manapság igen előnyös feltételekkel rendezheti adósságait! Hogy miért? Ma a nagyobb összegű személyi kölcsön, más néven a személyi hitel kamata olyan alacsony, hogy érdemes lehet kihasználni akár meglévő adósságaink rendezéséhez is.

Adósságrendezés

Ha kíváncsi a részletekre, most megmutatjuk, milyen, viszonylag egyszerű módon szabadulhat ki az adósságspirálból – persze mint mindenhez, legelőször is nyilvánvalóan elhatározásra és nagy akaraterőre van szükség. A lényeg, hogy az embernek legyen valamilyen rendszeres és biztos jövedelme, amelyre építve beadhatja a kérelmét az adósságrendező hitel iránt.

Ami pedig a leglényegesebb: szinte bizonyos, hogy a havi törlesztési kötelezettség jóval alacsonyabb lesz egy jelentősebb hitelnél, mint a sok kicsinél együttvéve. A kisebb, pár százezer forintos hitelek kamata, terhei mindig jóval magasabbak, mint egy egy-két milliós, esetleg annál is magasabb kölcsöné. Nem hiszi? Ellenőrizze a hitelkalkulátor oldalunkon pár kattintással! 

Hogy még tovább menjünk: mint említettük, a friss hitelkamatok rendkívül alacsonyak, a régi kamatok tehát eleve magasabbak is voltak, mint manapság. Ez alapján a régi hitelből egy azonos összegűt is mindenképpen érdemes kiváltani, nemhogy több kicsit egy naggyal.

Hogy ne csak általánosságban beszéljünk: nézzük meg egy jellemző, ötszázezer forintos személyi kölcsön terheit, majd nézzük meg egy másfél milliósét. Egy néhány évvel ezelőtt, öt évre felvett félmilliós személyi hitel havi törlesztőrészlete körülbelül 15 ezer forint feletti volt, azaz a teljes futamidő alatt az összes, kamatokkal együtt számolt visszafizetés megközelítette, vagy akár meg is haladta a 700 ezer forintot. E kölcsönök teljes hiteldíjmutatója (THM-je) 20-25 százalék körüli, vagy a feletti is lehetett. 

Ma ugyanígy, egy kis összegű, félmilliós személyi kölcsön kamata akár 8 százalék körüli, THM-je pedig 10 százalék alatti is lehet, ez pedig jellemzően 5 évre 11 ezer forinthoz közelítő havi törlesztést és 600 ezer forintnál alig több teljes visszafizetést jelent. (Kalkulációnkat a www.bankkalkulator.hu oldalon végeztük 2019.06.24-én, az alábbi feltételekkel: adósságrendezés hitelcél; hitelösszeg 500 000 forint; futamidő 60 hónap; havi nettó jövedelem 250 000 forint; a hiteligénylő 25 éves, 1-3 éves munkaviszonnyal rendelkezik és a jövedelmét a hitelt nyújtó bankhoz utaltatja. Adóstársat nem von be és nem igényel törlesztési biztosítást, valamint nem szerepel a KHR (BAR) listán.) És ami még jobb: a mai hitelek ilyen kedvező kamatait és törlesztőrészleteit akár a teljes futamidőre rögzíthetjük, azaz fixálhatjuk, mondjuk egy esetleges jövőbeli kamatemelkedés esetére. 

Most azonban nézzük meg a nagyobb léptékű adósságrendezés példáját. Tegyük fel – az egyszerűség kedvéért, – hogy valakinek három darab félmilliós kölcsönét kellene egy személyi hitellel kiváltani, és most tekintsünk el attól az igen gyakori helyzettől, hogy ebben az esetben késedelmi díjak, kamatok és büntetések is fel szoktak halmozódni. Három félmilliós, pár éve felvett személyi hitel havi törlesztője hozzávetőleg – mint láttuk – háromszor 15 ezer, azaz 45 ezer forint körüli. Ha ezt három darab mai, sokkal jobb, 8 százalék körüli kamatozású félmilliós hitellel váltanánk ki, akkor a törlesztőrészlet háromszor 11 ezer forint, azaz körülbelül 33 ezer forint lenne, öt éves futamidő esetén.

 Ugyanilyen futamidőre ma felvett 1,5 milliós – tehát a három darab félmilliós kölcsönt egyszerre kiváltó – hitelajánlatok között akár már 29,5 ezer forint körüli ajánlatokat is találunk. (Kalkulációnkat a www.bankkalkulator.hu oldalon végeztük 2019.06.24-én, az alábbi feltételekkel: adósságrendezés hitelcél; hitelösszeg 1 500 000 forint; futamidő 60 hónap; havi nettó jövedelem 250 000 forint; a hiteligénylő 25 éves, 1-3 éves munkaviszonnyal rendelkezik és a jövedelmét a hitelt nyújtó bankhoz utaltatja. Adóstársat nem von be és nem igényel törlesztési biztosítást, valamint nem szerepel a KHR (BAR) listán.) Ez alapján havi szinten 3,5 ezer forintot spórolhatunk mindössze azzal, hogy nem három darab félmilliós, hanem egy darab másfél milliós hitelt kell visszafizetnünk. Ha valaki azt gondolja, hogy ez nem is olyan sok pénz, akkor szorozza meg tizenkettővel. Rögtön ki is derül, hogy egy év alatt 42 ezer forintról, a teljes, öt éves futamidő alatt pedig igen tetemes összegről, 210 ezer forintról van szó. 

Számolja ki Ön is, mennyi lenne az adósságrendező hitelének törlesztőrészlete! 

Összefoglalva tehát: bármilyen pénzügyi nehézséggel is küzd, bármilyen régi hitel terhét és nyűgét húzza még maga után: a jelenlegi feltételek mellett érdemes átgondolnia, hogy egy új, lehetőleg nagyobb összegű hitellel váltsa ki a régi fizetnivalóit, és fizessen csupán egyetlen, nagyon kedvező hitelt a sok kicsi helyett.

Azon túl, hogy ezreket, tízezreket spórolhat havonta, még kiszámíthatóbbak is lesznek a tartozásai, mint eddig, és nem gyűlnek a büntetések, késedelmi kamatok, késedelmi pótlékok sem a számláján, ezek ugyanis havonta további súlyos ezreket, esetenként tízezreket jelentenek. Az előbbi példából pedig azt is láthattuk, hogy az alacsonynak tűnő tűnő havi három és fél ezer forint is jelentős megtakarítást jelenthet egy év alatt!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×