Fixálja hitelét, amíg nem késő!

Rengeteg régi frankos hitel lett négy éve forintosítva, ám ezeket sürgősen érdemes lenne mindenkinek 3-5 évre fixált kamatperiódusú hitellel kiváltani. Ha önnek van olyan nagyobb hitele, aminek kamata 3-6 vagy 9-12 havonta változhat, akkor sürgősen nézze meg a bankkalkulator.hu oldalon, hogy 3-5 vagy több évre fixálva mennyi lenne kiváltani azt!

Adósságrendezés

A pénzügyekben, a kamatok szintjében egy afféle kegyelmi állapot van 3-4 éve, de ki tudja meddig tart ez még. Világszerte fokozatosan a nulla közelébe csökkentek a banki kamatok, hogy a gazdaság a 2008-as pénzügyi válság után rendbe jöjjön. Egyre több és több jel utal azonban arra, hogy a kamatok növekedésnek fognak indulni. Így hát nincs más megoldás, a lehető leggyorsabban legalább 3-5 éves fix kamatra kell átváltani – lehetőleg minél több embernek – a hitelkamatát. Ez a lépés mindenkinek megéri. Ugyanakkor, akinek 1-2 millió forintnál magasabb tőkerésze van még hátra a hiteléből, annak egyenesen „kötelező” megtennie a fixálást. 

Rengeteg a régi frankról átváltott forinthitel

Az ember el sem tudja képzelni milyen sok pénzről van szó, csak Magyarországon 1370 milliárd forint az az összeg, ami az egykori frankhitelek forintosításából még hátra van. Ha elosztjuk a teljes magyar lakosság számával (beleértve a gyerekeket és a nyugdíjasokat is), akkor is fejenként közel 140 ezer forintról beszélünk.

Ennyi tehát az az összeg, ami a régi, 2008 előtt felvett devizahitelek kötelező forintosításából még megmaradt. Ezek a hitelek viszont változó kamatozásúak, ami azt jelenti, hogy három havonta csökkenhet vagy nőhet a kamatuk, így a törlesztőrészletük is. 

Mennyivel nőhet a törlesztőrészlet?

Eddig ezzel nem volt gond, hiszen hosszú évek óta egyre csak csökkentek a hitelkamatok is. Ha viszont nőni kezdenek a kamatok, vagy esetleg egy nagyobb válság érkezik, akkor ezek a hitelek, akár a svájci frank esetében anno tapasztalt törlesztőrészlet-ugrást is produkálhatják. A matematikai részébe most ne menjünk bele, de a lényeg, hogy mondjuk egy 50 ezer forintos egykori, mára forintosított frankhitel – vagy egyébként bármilyen más, később felvett, 3-6-12 hónapos kamatperiódusú hitel – törlesztőrészlete akár még 80-100 ezer forintra is felugorhat! Ha ez nem is fenyeget azonnal, azért egy 10-20 ezer forintos növekedés már egy-két év távlatában is könnyen „kinézhet” ezeknél. 

Mi a teendő?

Aki még nem tette meg, nézze meg gyorsan egy hitelkalkulátor weboldalon, hogy a mostani tőkerészének megfelelő kiváltó hitel törlesztőrészlete például fix 3-5-10 éves kamatperiódussal hogyan alakul? Higgyék el, meg fognak lepődni. És higgyék el azt is, megéri az újabb ügyintézést a dolog, akár milliókat is spórolhatunk a következő években. A webes megoldásokkal ráadásul a kiváltó hitel felvétele is egyszerűsödik, hiszen például kérésünkre telefonon vagy e-mailben is felveszi velünk a kapcsolatot egy-egy bank ügyintézője, hogy pontosítsuk a részleteket és egészen személyre szabott ajánlatot tudjon küldeni nekünk. Méghozzá úgy, hogy több bank ajánlatát is megversenyeztethetjük. 

Ne feledje tehát: itt az idő lépni, mert minden hónappal nagyot nő a kockázata annak, hogy a változó kamatozású hitelének a törlesztőrészlete 10-20-30 ezer forinttal, vagy – nagyobb hitel esetén – akár még ennél is jobban növekedjen. Ne késlekedjen, végezzen egy gyors internetes számítást, hiszen pár perc az egész, és higgye el, milliókat spórolhat egy jó időben megtett hitelkiváltással!

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×