Itt az ajándék egy-egy millió! Önnek is jár?

A magyar családok számára egy újabb, igen vonzó kedvezményt vezetett be a kormányzat, méghozzá a népesedéspolitikai célok részeként, azaz a nagyobb gyermekvállalási hajlandóság ösztönzésére. A lakáshitelekből a most születendő harmadik, illetve további gyermekek után 1-1 millió forintot vállal át az állam. De mit jelent ez a törlesztőrészletekben? És hogyan néz ki a kedvezmény a gyakorlatban: kiknek jár? Milyen feltételekkel?

Az elmúlt hetekben lett csak hangos a média az új, harmadik és további gyermek után jövőre járó egymilliós „hiteltörlesztési-ajándék” hírétől, ami rögtön a családos ismerősökkel folytatott beszélgetés témájává vált országszerte. Ám valójában még nyár elején, pontosabban május 24-ei ülésén döntött a kormány az újfajta támogatásról, az úgynevezett „családi akcióterv” részeként, amelynek a részleteit augusztus utolsó napjaiban fogadtak el.

Mi a lényeg?

A lényeg röviden: a harmadik, a negyedik és a további gyermekesek számára csemeténként 1-1 millió forintot ír jóvá a kormány a meglévő (vagy a jövőben felvenni kívánt) lakáshitelből, ha a harmadik (vagy további) gyermek 2018. január elseje után születik meg. Sőt – ellentétben a CSOK-al – akkor is jár az összeg, ha a nagyobb gyermekek már nagykorúak és akár önálló keresetük is van!

Mikor nem jár? Mik a feltételek?

Fontos, hogy a bajba került, családos adósok jelzálog alapú hiteleire is jár a harmadik és további gyermekenként az egy-egy millió forintnyi állami hitel-előtörlesztés. Mi több: akkor is, ha korábban nem lakáscélra vették fel, hanem szabad felhasználásra (tehát elvben akár felújításra, fogyasztási cikkre, autóra, bármire), de persze csak akkor, ha fedezetként az állandó lakás céljára szolgáló ingatlan lett „elzálogosítva”. Nem árt tudni azt is, hogy a később felvenni kívánt szabad felhasználású, de jelzálog alapú hitelek tőkerészére ez nem vonatkozik, tehát a jövőre nézve csak a kifejezetten lakásvásárlási célú hitelek (igaz használt vagy új lakások esetén is) tőkéjéből írható le ez az egy-egy millió forint.

Lényeges feltétel, hogy az igénylőknek legalább 50 százalékban a kölcsönre fedezetet nyújtó ingatlan tulajdonosainak kell lenniük, nem lehet köztartozásuk, valamint feltétel a büntetlen előélet is!

Miként lehet hozzájutni? Hol kell igényelni?

A pénzt hitel-előtörlesztés formájában nyújtja az állam, azaz a banknak fizet, nem a magánszemélyeknek. Az igényeket annál a banknál kell leadni, ahol felvették a hitelt, az egymillión (vagy 4 és több gyereknél több millión felül) az előtörlesztés költségét pedig szintén kifizeti az állam.

Érdemes tudni azt is, hogy az igényléssel nem kell megvárni a harmadik, (vagy negyedik, ötödik, stb.) gyermek megszületését. Ilyenkor már a terhesség harmadik hónapjától lehet igényt benyújtani, tehát akkor is, ha még csak pocakban van a harmadik gyermek.

Mennyivel lesz kevesebb a törlesztő?

Ma a kétgyermekes családok átlagos hiteltartozása (országosan) ötmillió forint. Ha a tőkéből egymillió lejön, akkor értelemszerűen 20 százalékkal kell hozzávetőleg csökkennie a havi részleteknek, tíz millió forint esetén pedig 10 százalékkal – már ha 1-1 gyerekkel számolunk. Egy 20 éves ötmilliós hitelnél ma ez azt jelenti, hogy 27 ezer helyett 21,5 ezer forint lesz a havi törlesztő. Az igazsághoz sajnos hozzátartozik, hogy ezt a fontos előnyt jó részben „eltünteti” az a tény, hogy a lakások ára a fővárosban az elmúlt 2-3 évben közel megduplázódtak és a vidéki városok többségében is jelentősen emelkedtek.

Elég lesz mindenkinek?

Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára, Hornung Ágnes szerint jövőre a költségvetésben 17 milliárd forintot különítettek el erre a célra, de az összeg felülről nyitott, azaz ennél több igényt is kifizetnek, ha beérkezik. A korábbi, szakértői modellszámítások szerint 172 ezer család jöhet egyáltalán szóba. Ugyanis az MNB korábbi tájékoztatása szerint közel 3500 milliárd forintnyi lakáshitel volt kihelyezve nyár elején, aminek közel 58 százaléka gyermek nélküli háztartásé, további 17,5 százalék pedig egygyermekes háztartás tartozása. Azaz a lakáshitelek kevesebb, mint 25 százalékát, 866 milliárdnyi tartozást, pontosan 171,7 ezer darab szerződést érint ez az új kezdeményezés. Nyilván sok kétgyermekes család van ezek közt is, döntően olyanok, akik nem tudnak, vagy nem akarnak harmadik gyermeket vállalni, de persze a fenti számban sok már eleve három vagy többgyermekes család van. Becslések szerint 10 és 20 ezer gyermek után igénylik ezt a támogatást az első évben.

Az MNB szerint nálunk 4,6% a meglévő lakáshitelek átlagos kamatfelára, amiből az következik, hogyha a 172 ezer háztartás egytizede előtörlesztene állami segítséggel, akkor a bankoknak az első évben közel 800 millió forint kamatbevétel kiesése lenne, ami a 2016-os nettó kamatbevételek 0,1 százalékát sem éri el. Ráadásul a jellemző másfél százalékos előtörlesztési díjjal kalkulálva – amit tehát az állam fizet – több mint negyedmilliárd forint előtörlesztési díj is befolyna a bankokhoz, legalábbis az első évben.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×