5 hasznos tipp hitelfelvétel előtt

Ha kimerült a kassza, és hitelre van szükségünk, gondolkodjunk felelősen! Mivel a személyi kölcsönök akár 5-8 évig tartós kiadást jelenthetnek, hitelfelvétel előtt érdemes körültekintően tájékozódni. Erre vonatkozóan gyűjtöttünk össze néhány hasznos tanácsot.

Hitelfelvétel

1. Tervezzünk alaposan!

Mindenképp érdemes kiszámolnunk azt a legkisebb összeget, amiből már fedezni tudnánk a keletkezett kiadásunkat. Vegyük sorra, jelenleg mennyi pénzünk van, mennyi megtakarításunk, és hány forint hiányzik a célunk megvalósításához. Ne szálljunk el, ne kerekítsünk felfelé, viszont vegyük figyelembe, hogy mit kell, és mit tudunk egyszerre elintézni. Például, ha felújítunk, jusson eszünkbe, hogy ha átkábeleztetjük a villamoshálózatot, az ezt követő festési munkálatokkal is számolnunk kell. Ha egyébként is szerettünk volna új színt adni a falaknak, tegyük meg most, ne egy újabb, esetleg magasabb kamatozású hitel felvétele során – így elkerülhetjük az adósságspirált.

2. Tájékozódjunk online!

Természetes, hogy kíváncsiak vagyunk arra, hogy mennyi hitelt vehetünk fel. Ehhez nyújt segítséget a JTM kalkulátor, vagy teljes nevén a jövedelemarányos törlesztőrészlet mutató kalkulátor. A https://jtm.bankkalkulator.hu/ oldalon könnyedén megadhatjuk a jelenlegi hiteleinket és jövedelmünket, ami alapján a kalkulátor kiszámítja nekünk, hogy mekkora összeget fordíthatunk még személyi kölcsön törlesztésére. Érdemes valós adatokat megadnunk, hisz a bankok is alkalmazzák ezt a szabályt, így ha itt nem fér már bele a jövedelmünkbe több törlesztőrészlet, valószínűleg a pénzintézeteknél sem fogunk hitelt kapni. Gondoljunk arra is, hogy mi van akkor, ha kevesebb lesz a fizetésünk, és olyan havi összegű kölcsönt válasszunk, amit biztos, hogy később is tudunk fizetni.

3. Hasonlítsuk össze az ajánlatokat!

Manapság az internet segítségével egyszerűen össze tudjuk hasonlítani a bankok fedezetlen hitel ajánlatait. A https://www.bankkalkulator.hu/ weboldalt is pontosan ezért hoztuk létre: az oldalon megtalálhatjuk az MKB Bank, Raiffeisen Bank, Sberbank, CIB Bank, UniCredit Bank, Budapest Bank, Cetelem és Provident személyi kölcsön ajánlatait. Az egyes termékeket a hitelkalkulátor paramétereinek beállítása után listázza nekünk az oldal, így itt már könnyedén összevethetjük, hogy melyik bank milyen feltételekkel kínálja a személyi hitelét, és milyen törlesztőrészlettel kell majd azt fizetnünk. A kalkulátort bármikor használhatjuk, akár mobiltelefonunkról is, és pár személyes adat megadása után már jelezhetjük is érdeklődésünket. Ezek után csak várnunk kell, hogy csörögjön a telefonunk, és a bank időpontot egyeztessen velünk.

4. Olvassuk el az apró betűs részt!

Ha megtaláltuk azt a hitelintézetet, ahol igényelni szeretnénk a személyi kölcsönt, mindenképp informálódjunk a részletekről is. Az ügyféltájékoztatókat, kondíciós listákat a Bankkalkulátor felületén is megtaláljuk, de a bankok saját weboldalán is elolvashatjuk. Figyeljünk arra, hogy a választott szabad felhasználású hitel, vagy épp autóvásárlásra, felújításra is fordítható termék épp nem akciós-e. A bankok sok esetben az első pár hónapban kedvezményeket szoktak biztosítani az ügyfelek részére. Ezek megmutatkozhatnak abban, hogy alacsonyabb a törlesztőrészlet, de akár el is engedhetik az első befizetendő összeget. Nézzük meg, hogy ezekhez milyen feltételeket kell teljesítenünk: oda kell-e utaltatnunk a bérünket, szükséges-e a banknál folyószámlát nyitnunk? Olvassunk utána annak is, hogy mik az elvárások a bank részéről: fontos, hogy a hitel a futamidő végéig fix kamatozású-e, vagy a hitelintézet változtathatja a kamatot. Végig ugyanannyi lesz-e a törlesztőrészletünk, vagy emelkedhet? Milyen feltételekkel tudunk elő- vagy végtörleszteni? Van-e folyósítási költség, vagy a teljes megigényelt hitelösszeget fel tudjuk használni? Ezekre a kérdésekre a tájékoztatókból választ kapunk.

5. Ne féljünk kérdezni!

A hitelfelvételnek minden esetben megfontolt lépésnek kell lennie. Előfordulhat, hogy elveszünk a rengeteg papír útvesztőjében, azonban erre is van megoldás. Ha valamit nem értünk, vagy kérdésünk van, bátran felhívhatjuk a bankok ügyfélszolgálatait, vagy rákérdezhetünk az ügyintézőknél személyesen a bankfiókokban. A szakemberek készséggel állnak rendelkezésünkre, és segítenek a sokszor túl szakmaian megfogalmazott szerződések megértésében, a kérdéseink megválaszolásában. Amennyiben a bankkalkulator.hu oldal hitelkalkulátorát használjuk és elakadunk, a 06-1/309-4510-es telefonszámon tudnak segíteni nekünk a szakértő kollégák.

visszahívást kérek
Visszahívást kérek
bezárás
Visszahívás kérése
A böngészője elavult!

Frissítse vagy cserélje le a böngészőjét. A böngészőm frissítése

×