Babaváró hitel

Babaváró hitel kalkulátor

Családalapítás előtt áll? Igényeljen babaváró hitelt és akár 10 millió forintos állami támogatáshoz juthat!

Adja le igénylését online!

Jogosultság ellenőrzés

checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
checkbox
JOGOSULT
Az Ön által megadott adatok alapján várhatóan jogosultak a Babaváró Hitel igénylésére!
NEM JOGOSULT
Az Ön által megadott adatok alapján várhatóan nem jogosultak a Babaváró hitel igénylésére.
Nézze meg a személyi kölcsön ajánlatokat! ÉRDEKEL

KALKULÁTOR

checkbox
TOVÁBBI BEÁLLÍTÁSOK
Ön módosította a beállításokat. Kérjük, indítsa újra a kalkulációt! Valami félrement. Kérjük, indítsa újra a kalkulációt! KALKULÁCIÓ ÚJRAINDÍTÁSA
A várható havi törlesztőrészlet meghaladná az 50.000 Ft-ot. A hitelösszeg és/vagy futamidő változtatása után tudunk csak kalkulálni.

Röviden a Babaváró hitelről

 • Maximum 10 millió forint hitelösszeg
 • Legfeljebb 20 éves futamidő
 • A havi törlesztőrészlet 50.000 Ft alatt
 • Szabadon felhasználható, ingatlan fedezet nélkül
 • Állami kamattámogatás és kezességvállalás

2019. július 1-jén, a kormány családvédelmi akciótervének részeként életbe lépett a Babaváró támogatás. A legfeljebb 10 millió forint összegű, támogatássá alakítható kamatmentes hitelre azok a házaspárok jogosultak, akik az elkövetkező öt évben gyermeket terveznek, és megfelelnek a rendeletben szabott feltételeknek. Az igénylés pillanatában már fennálló várandósság nem kizáró tényező, tehát kismamák is bátran igényelhetik az új hitelt.

Mire használható fel a Babaváró hitel?

A Babaváró hitel a kamatmentességen túl szabadon felhasználható, tehát bármilyen célra fordítható a felvett összeg. A hitelhez további gyermekek születése esetén jár gyermekvállalási támogatás is, ami lehetővé teszi, hogy a fennálló tartozást részben vagy teljes mértékben elengedjék.

Ki igényelhet Babaváró hitelt?

A támogatást magyarországi lakcímmel rendelkező házaspárok igényelhetik, akik közül a feleség 18 és 41 év közötti. A férj életkorára nincsen megkötés a kormányrendeletben, azonban a bankok a bírálat folyamán szabhatnak korlátokat erre vonatkozóan is. Ha a házaspár valamely tagja legalább egy gyermeket nevel, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie, de az özvegyülés miatt megszűnt házasságot figyelmen kívül kell hagyni. Az igénylők nem szerepelhetnek a negatív KHR (BAR) listán, nem lehet NAV köztartozásuk, valamint nem lehetnek büntetett előéletűek. A hitel igényléséhez legalább az egyik félnek rendelkeznie kell minimum 3 év folyamatos TB-jogviszonnyal. A hitelt bankok folyósítják, így a felvételhez természetesen megvizsgálják a hitelképességet is.

Meddig igényelhető a Babaváró hitel?

A bankok a Babaváró hitelszerződést 2022. december 31-ig köthetik, kizárólag olyan házaspárokkal, akik megfelelnek a jogosultság feltételeinek. A hitel igénylése rendkívül gyorsan történik, a banknak 10 napja van dönteni annak elfogadásáról.

Valóban kamatmentes a Babaváró hitel?

Igen, a Babaváró hitel a folyósítást követően azonnal kamatmentes törlesztéssel indul. A kamatokat az állam támogatás formájában megfizeti Ön helyett akár a futamidő végéig, amennyiben legalább egy gyermek vállalása teljesül szerződéskötéstől számított 5 éven belül. A hitel futamideje nem lehet hosszabb 20 évnél és a kamatmentes havi törlesztőrészlet összege nem haladhatja meg az 50.000 forintot a kezességvállalási díjjal együtt. A díj éves mértéke 0,5% a fennálló tőketartozásra számolva, mely havi bontásban fizetendő.

A hitel kamatmentessége megszűnik, ha az első 5 évben nem születik gyermek vagy a házasság még gyermekvállalás teljesítése előtt válással ér véget. Ugyanez a helyzet, ha a pár mindkét tagjának megszűnik a magyarországi lakcíme vagy a támogatott kiskorú gyermeket egyik fél sem neveli saját háztartásban.

Milyen esetben engedik el a Babaváró hitel teljes összegét?

Amennyiben megszületik a második gyermek, az aktuális tartozás 30%-át, a harmadik gyermek születése után pedig a fennmaradó tartozás teljes összegét elengedi az állam. A tartozás elengedésére akkor is sor kerül, ha a további gyermekek nem a futamidő első 5 évében születnek meg.

Szüneteltethető a törlesztés a gyermek megszületése esetén?

A szerződéskötést követő első 5 évben megszülető gyermek érkezésével a kamatmentesség egészen a futamidő végéig kitolódik, kérhető a hitel törlesztésének 3 évre történő felfüggesztése. Arra azonban érdemes odafigyelni, hogy ez a 3 év meghosszabbítja a még hátralévő futamidőt. Ha megszületik a második gyermek is, akkor ismét kérhető 3 év szünet, ez viszont már nem növeli tovább a futamidőt. Fontos tudni továbbá, hogy a törlesztés szüneteltetése nem automatikus és nem is kötelező, azt minden esetben a házaspárnak kell kezdeményeznie a banknál. Amennyiben az első gyermek miatti felfüggesztés ideje alatt érkezik a második gyermek, a három éves szüneteltetés számítása újraindul.

Fontos tudni továbbá, hogy a törlesztés szüneteltetése nem automatikus és nem is kötelező, azt minden esetben a házaspárnak kell kezdeményeznie a banknál. Amennyiben az első gyermek miatti felfüggesztés ideje alatt érkezik a második gyermek, ismét szüneteltetés kérhető, azonban érdemes megvárni az első három év végét az újabb gyermek érkezésével, mert csak ebben az esetben lehet maximálisan 6 év a törlesztés nélküli időszak.

A Babaváró hitel ugyanaz, mint a CSOK?

A Babaváró támogatás és a CSOK nem egy és ugyanaz. Mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybevételnek eltérő feltételei vannak. A Babaváró hitel azok számára lehet jó választás, akik gyermekvállaláson gondolkoznak és olyan szabad felhasználású hitelt keresnek, melyhez nem szükséges ingatlanfedezet. A CSOK akár már meglévő gyermekek után is igényelhető, nem kötelező további gyermeket vállalni, de kizárólag lakáscélra fordítható.


Igénylési tudnivalók


Mi az a Babaváró hitel/támogatás?
A Kormány hétpontos családvédelmi akciótervének egyik legfontosabb eleme, amely alapján a fiatal házasok akár 10 millió forintos hitelhez/támogatáshoz is juthatnak. A 44/2019. (III. 12.) kormány rendelet szabályozza a Babaváró hitelt/támogatást.
Csak olyan házaspárok, akik a rendeletben meghatározott feltételek mindegyikének megfelelnek. Például a feleség életkora 18-41 év közé esik, egyiküknek van legalább 3 éves folyamatos TB jogviszonya, magyarországi lakcímmel rendelkeznek, nem szerepelnek negatív információval a KHR listán, büntetlen előéletűek és nincs köztartozásuk.
Nem, a Babaváró hitelt csak házaspárok igényelhetik. Sem egyedülállók, sem élettársak nem jogosultak erre a lehetőségre.
Nincs ilyen feltétele a jogosultságnak. A feleség életkorát fogják vizsgálni, aki a hiteligénylés benyújtásakor, már elmúlt 18 éves de még nem töltötte be a 41. életévét. A férj életkorával szemben nincs elvárás.
Mindkét házasfélnek rendelkeznie kell magyarországi lakcímmel, ÉS az alábbi feltételek valamelyikének is meg kell felelniük:

 • magyar állampolgár vagy olyan személy, akit a magyar állampolgárságról szóló törvény alapján magyar állampolgárnak kell tekinteni,
 • a szabad mozgás és tartózkodás jogával rendelkező személyek beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvény hatálya alá tartozó személy, aki a szabad mozgás és a három hónapot meghaladó tartózkodás jogát Magyarország területén gyakorolja, vagy
 • a harmadik országbeli állampolgárok beutazásáról és tartózkodásáról szóló törvényben foglaltak alapján hontalan jogállásúnak ismerték el
Legalább az egyik fél:

 • Min. 3 éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezik. A társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló 1997. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 5. §-a alapján biztosított, VAGY
 • Felsőoktatásban nappali képzésre jár a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény hatálya alá tartozó felsőoktatási intézményben, VAGY
 • Külföldön munkavállaló, vagyis magyar állampolgárként más állam társadalombiztosítási rendszerének hatálya alá tartozik kereső tevékenysége alapján.
A 3 éves időszak számítása során:

 • az egymást követő időszakok összeadhatóak,
 • folyamatosnak kell tekinteni az időszakot, ha abban legfeljebb 30 nap megszakítás van, illetve a felsőoktatási tanulmányok befejezését követően a Babaváró támogatásra jogosító jogviszony megkezdéséig hat hónapnál hosszabb megszakítás nincs
 • a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be,
 • a kölcsönkérelem benyújtását megelőző 180 napos időtartamnak a Tbj. 5. § (1) bekezdés a), b) vagy e)–j) pontja szerinti jogviszonyban töltött időnek kell minősülnie (munkaviszony, vállalkozó).
Amennyiben egy kölcsönnél (a késedelembe eséskor érvényes) minimálbért elérő, 90 napot meghaladó elmaradás keletkezik, az adós adatai a KHR nyilvántartás negatív listájára (BAR-lista) kerülnek továbbításra. Ha az elmaradás rendezésre került, az aktív (rendezetlen) státusz passzív (rendezett) státuszúvá változik. A rendelet értelmében a passzív státusz ugyan nem kizáró ok a Babaváró hitel igénylésére, de a bankok elvárásai ebben a feltételben is lehetnek eltérőek, szigorúbbak.
Az elbírálásra a bankoknak 10 napjuk van a dokumentumok hiánytalan benyújtását követően.
A hazai bankok többségénél 2019. július 1-től igényelhető a Babaváró hitel, de a szerződéskötésnek legkésőbb 2022. december 31-éig meg kell történnie.
A Babaváró kölcsön ajánlatai között elhanyagolható különbségek lehetnek, mivel jogszabályban rögzített kamatszint és költség mellett nyújthatják a bankok ezt a konstrukciót. Bankválasztásnál fontos tudnunk azonban, hogy a Babaváró kölcsön is, mint minden hitel, hitelbírálathoz kötött. Ezért a bankok saját adósminősítési rendszerük alapján bírálják el a hozzájuk benyújtott hiteligényeket. Vagyis az elvárásaik az adósokkal, az ügylettel kapcsolatban eltérőek lehetnek.
Babaváró kölcsönszerződést kötni csak egyszer lehetséges, emiatt nem igényelhető párhuzamosan több banknál. Csak akkor tudjuk beadni a kérelmet máshova, ha az előző banknál elállunk a hitel igénylésétől, vagy már elutasították azt.

Hitelinformációk


Mire fordítható a hitelösszeg?
A Babaváró hitel szabadon felhasználható, akár hitelkiváltásra, ingatlan vásárlásra, felújításra, egyszóval bármire elkölthető.
Maximum 10 millió forint vehető igénybe, azonban banki hitelbírálat előzi meg a szerződéskötést, így előfordulhat az is, hogy csak egy alacsonyabb összegre jogosult a házaspár. A minimálisan igényelhető hitelösszeget a bankok határozzák meg, a rendelet nem tartalmaz ilyen korlátozást.
A maximum futamidő 20 év, melybe nem számít bele az első gyermek születésekor kérhető 3 év felfüggesztés. A minimális futamidőt a bankok határozzák meg, a rendelet nem tartalmaz ilyen korlátozást. Általában 5 év.
Az Államadósság Kezelő Központ Zártkörűen Működő Részvénytársaság (ÁKK Zrt). A Babaváró hitel kamata az ÁKK által havi rendszerességgel közzétett, a közzétételt megelőző három naptári hónapban tartott 5 éves névleges futamidejű államkötvény aukcióin kialakult - a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló kormányrendeletnek megfelelően számított - átlaghozamok adott aukciókon elfogadott mennyiségekkel súlyozott számtani átlagából számított mértékű. Az induló kamat az így közzétett átlaghozam 130%-ának 2% ponttal növelt értéke, míg gyermekvállalás nem teljesülése (vagy pl válás, külföldre költözés) esetén a kamat az átlaghozam 130%-ának 5% ponttal növelt értéke.
A kölcsön felvételét követő 5 évben az állam megelőlegezi a kamatmentességet, mely akár a futamidő végéig is fennállhat, tehát a kamatot az állam (a Magyar Államkincstár) fizeti meg az igénylők helyett a bankoknak. A kamat mértéke rendeletben szabályozott, a kamatkedvezmény idejére maximum az ÁKK által közzétett átlaghozam 130%-ának 2% ponttal növelt értéke lesz a hitel induló kamata. 2019 júniusában közétett ÁKK átlaghozam 2,1%, melynek 130%-a 2,73%, ennek 2% ponttal növelt értéke 4,73%, tehát 2019 júliusában ezzel a kamattal lehet igényelni a Babaváró hitelt.
A hitel kamata 5 évente változhat, amíg a kamatmentesség feltétele teljesül, addig a kamatot az igénylő helyett a Magyar Államkincstár fizeti meg.
Maximum 50.000 Ft lehet az induló törlesztőrészlet mértéke a kezességvállalási díjjal együtt.
A fennálló tőke 0,5%-ának megfelelő éves díjat a havi törlesztőrészlettel együtt, havi bontásban kell fizetni, 10 millió Ft-nál kb 4.200 Ft-ot jelent havonta a hitel indulásakor.
A Babaváró kölcsön egy hitel, tehát a felvett tőkét a kamatokkal együtt kell visszafizetni. A kamatra az állam támogatást nyújt, így tud kamatmentes lenni a teljes futamidőre már egy gyermek születésével. A második (majd a harmadik) gyermek megszületésekor az aktuálisan fennálló tőketartozás 30%-ának (majd 100%-ának) megfelelő mértékű támogatást kapnak a szülők, amely a visszafizetendő összeget csökkenti, ez a Babaváró támogatás.
Nem, mindkét támogatási forma gyermekekhez köthető, azonban az igénybe vételnek eltérő feltételei vannak. A CSOK (Családi Otthonteremtési Kedvezmény) már meglévő gyermek(ek) után is igénybe vehető, a támogatás mértéke a gyermekek számától, ingatlan méretétől függően 600.000 Ft - 10.000.000 Ft közötti, akár élettársak vagy egyedülállók számára is elérhető. Mellé kedvezményes kamatozású hitelt is lehet igényelni, de a támogatás önmagában is igénybe vehető. A Babaváró hitel (és támogatás) csak házaspárok számára érhető el, hitelbírálathoz kötötten maximum 10.000.000 Ft-os hitel vállalása lehetséges. A kedvezmények feltétele a szerződéskötés után születendő gyermek(ek).

Gyermekvállalási kérdések


Meglévő gyermek esetén is igényelhető a Babaváró hitel?
Ha az igénylők jelenleg az első házasságukban élnek, akkor a meglévő (közös) gyermek nem akadály, de sajnos nem számít a Babaváró kamattámogatásához, tartozás elengedéshez sem. Amennyiben előző házasságból született gyermeket nevelnek, csak akkor igényelhető a babaváró hitel, ha legalább az egyik igénylőnek a jelenlegi az első házassága.
Amennyiben a futamidő első 5 évében születik gyermek, akkor a hitel a futamidő teljes idejére kamatmentessé válik, és a törlesztési kötelezettség alól 3 évre kérhető felfüggesztés, mely nem számít bele a futamidőbe.
A futamidő alatt születendő második gyermek esetén a Babaváró hitelből fennálló tőketartozás 30%-a elengedésre kerül. Újabb 3 évre kérhető felfüggesztés, amely viszont nem növeli tovább a futamidőt.
A futamidő alatt születendő harmadik gyermek esetén a Babaváró hitel támogatássá alakul, a még hátralévő tőketartozás 100%-a elengedésre kerül.
Ha a futamidő első 5 évében nem születik egy gyermek sem, akkor a kamattámogatás megszűnik a hitel kamata emelkedik, az addig igénybevett kamattámogatást (120 napon belül) egyösszegben vissza kell fizetni.
A kamattámogatás feltétele, hogy a futamidő első 5 évében teljesüljön a gyermekvállalás. Ilymódon az első gyermekre vonatkozóan van ilyen határidő, de a további gyermekek születése nem elvárás (további kedvezményeket jelent, ha születnek), határidő sincs rá.
Természetesen az örökbefogadott gyermek is a számít, amennyiben 2019. július 1. után született és az örökbefogadást engedélyező határozat még a Babaváró hitel futamidejének első 5 évében válik véglegessé.
Vér szerinti gyermek esetében a várandósság betöltött 12. hetét követően, örökbefogadott gyermek esetén az örökbefogadást engedélyező határozat véglegessé válását követően.

Támogatás megszűnése


Mi történik válás esetén?
Válás esetén megszűnik a kamattámogatás és a fennmaradó hitel piaci kamatozásúvá válik (ÁKK 130% + 5%). Az igénybe vett kamattámogatást vissza kell fizetni (120 napon belül) egyösszegben, amennyiben a szerződéskötés és a válás között nem teljesült a gyermekvállalás. Méltányossági alapon 24 havi részletfizetés kérhető.
Ha a pár egyik tagja sem rendelkezik már Magyarországon állandó lakcímmel, akkor az addig igénybevett kamattámogatást egyösszegben (120 napon belül) vissza kell fizetniük, a hitel piaci kamatozásúvá válik (ÁKK 130% + 5%).
Amennyiben született legalább egy gyermek a futamidő első 5 évében, és az életben maradt szülő neveli otthonában továbbra is, akkor a hitel kamatmentes marad a futamidő végéig. Amennyiben nem született gyermek és az egyik házasfél életét veszti, úgy az addig igénybe vett kamattámogatás visszafizetésének kötelezettségétől a másik fél mentesül, a hitel egy 6 hónapos türelmi időszakot követően piaci kamatozásúvá válik. Ha a kölcsön folyósításától számított öt éven belül az özvegy fél újraházasodik, úgy újra jogosult lehet a kamatmentességre és a Babaváró támogatásra is.